images/system/arrow-down.png
lör 27 nov 2010
Se videon på SVT Play istället
Hur mår dagens film?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

15:52 lör 27 nov 2010, Örnsköldsvik

Två saker de senaste dagarna har gett mig anledning att tänka på hälsan hos dagens filmindustri (en debatt som första sedan filmkonsten slog igenom). Dels har vi såklart SVT:s Debatt där det nyligen diskuterades just detta. Där konstaterades det självklara: att svensk film just suger. Men även hela kritikerkåren fick sig en rejäl släng av sleven. Många menade att filmkritikernas tendens att hänfalla åt betygsättning (summativ kvantitativ bedömning) istället för att göra en analys av budskapet och diskutera processer (kvalitativ formativ bedömning). Sedan följer en höna-ägg-diskussion om det är filmernas ytliga, tomma innehåll som föder den ytliga kulturdiskussionen eller om det också kan gå åt motsatt håll. Jurryn överlägger.

Den andra anledningen är en artikel i Aftonbladet där Billy Bob Thornton (Den underbart dekadenta tomten i Bad Santa) skäller på dataspelsgenerationen att Hollywood just nu gör de sämsta filmerna någonsin. Han menar att dagens filmer tenderar att, precis som tv-spelen, handla om någon som dödar andra för nöjes skull. Artikeln ger inga exempel men den relativt nya förfärliga Prince of Persia skulle nog kunna vara ett utmäkt exempel på en otroligt ytlig film som bara drivs framåt p.g.a. självbevarelsedrift.

Slutligen kommer jag att tänka på Roy Anderssons bok "Vår tids rädsla för allvar" som sätter fingret på exakt vad detta handlar om. Det handlar om en kommersiell glädttighetskultur som blivit rädd för att gå till djupet med frågor, rödd för allvar och verklig empati, som nöjer sig med betyg och tyckande istället för analyser och en strävan efter förståelse och kunskap. En tendens som verkar genomsyra hela den moderna västvärlden. En deprimerande tanke.

Men detta är som sagt ingen ny debatt. Se gärna intervjun ovan med Roy Andersson. Kultursverige behöver fler sådana kulturskapare som honom. Hans "Sånger från andra våningen" och "Du levande" kan mycket väl vara några av bästa filmer som någonsin gjorts i Sverige när man slutligen summerar.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/598e7b9d53440f3589462215f717f47f.jpgimages/square/a4e6669ffce44b17c7ba8b974bcf3cee.jpgimages/square/17643fe6eb69ad1d158e04c870b1b192.jpgimages/square/182e9e395cde32024cf43ad21faff515.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/391f209847b42b469e1055adfd5ab9fb.jpgimages/square/e0fff8a35261555ea2e6e8f050f0eec9.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.