images/system/arrow-down.png
mån 29 nov 2010
Se videon på YouTube istället
Vart tog Jesus vägen i KDU?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

19:30 mån 29 nov 2010, Örnsköldsvik

Detta hade jag missat. KDU har släppt en kampanjlåt som heter "Ska det vara så svårt?". Det är faktiskt riktigt schysst proddat och det är faktistk riktigt drivit och sångarinnan är riktigt bra. Rent musikaliskt är det heller inte dåligt. En helt okej schlager faktiskt. Hade kunnat placera sig i Sverige.

Men det är budskapet som är lite förbryllande. "Vi vill ha lag och ordning, civilkurrage när vi entrar Rosenbad". Låten är en propagandasång för hårdare straff. "Vi borde skipa rättvisa och ställa dem till svars".

"Hårdare straff" måste vara världens mossigaste paroll. Ända sedan de gamla grekerna har de värsta dräggen, de störta svinen och sadisterna haft detta som viktigaste politiska frågan. Hårdare slag, mindre celler, längre straff, fler blåögon, mer polisbrutalitet och större vapen i händerna på fler poliser. Helst även dödsstraff till de allra värsta skurkarna.

Och redan då var detta idioti. Och om man läst sin bibel, vilket jag hoppas att åtminstone 10% av KDUs medlemmar har gjort så borde man känna till Jesus. Om inte så kommer här en snabbgenomgång.

Jesus föddes, enligt myten, omkring 4 år innan kristen tideräknings början. Han ska ha vuxit upp i byn Nazaret och blev vid ca 30 års ålder en kringvandrande predikant. Han vände sig främst emot den förtryckande religiösa makten i form av fariséerna samt predikade sammanhållning och vänlighet i en tid präglad av upptrissade motsättningar i ett ockuperat land.

En känd metafor var att man, om någon slog en på kinden skulle vända andra sidan till, inte slå tillbaka. Än mer radikalt var hans extrema åsikt att man inte bara skulle strunta i sina fiender, heller inte bara förlåta dem, nej Jesus menade att man till och med skulle älska sina fiender. I ett känt exempel då en kvinna skulle stenas till döds för äktenskapsbrott bröt Jesus in och hindrade processen genom att hävda att endast den som är helt fri från skuld har rätt att döma andra. Kvinnan gick fri.

Jesus blev sedemera dödad i en komplott mellan den religiösa och politiska makten som kände sin makt hotad. Därefter fortsatte Jesus anhängare att försöka följa hans exempel. De slog sig ner i byar där de levde i egendomsgemenskap, i något som idag skulle kallats för kommunistiska samhällen.

Frågan är vilket ungdomsförbund Jesus hade gått med i. Jag mistänker att han hade tyckt att Ung Vänster inte var radikalt nog när det kom till ägandefrågor och menat att de inte nog tydligt tog avstånd ifrån de inhumana förhållanden som bland annat råder i svenska häkten och anstalter. KDU hade han troligen avfärdat som hycklande och självgoda fariséer.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


images/mini/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson, Umeå, 2 dec 08:24

"trygghet, flit och pengar kvar"

David, Lill-jans berget, 2 dec 12:23

Ang. myten om Jesus. "I ett känt exempel då en kvinna skulle stenas till döds för äktenskapsbrott bröt Jesus in och hindrade processen genom att hävda att endast den som är helt fri från skuld har rätt att döma andra. Kvinnan gick fri." Denna episod finns inte med i de tidigaste ny-testamentliga kodex och textsamlingar. Först på fyrahundratalet finns denna berättelse med. Ang. FKD (Fariséerna Kristdemokraterna)... hehe.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/ba962b28b35877a7b4a50865c5cb8e5c.jpgimages/square/25f407a6534469e71ae85cb2a3590c6a.jpgimages/square/73aee6a41d4bcbfbc0eddca54d5501fd.jpgimages/square/941aa855a00c8b0e1facb671e896407e.jpgimages/square/e7026922b97db0c705674082008fbae6.jpgimages/square/31d258c7aee404d8dbf7d59d8cd77831.jpgimages/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.