images/system/arrow-down.png
tor 10 mar 2011
images/rectangle/7b2bf6a9ab7e05bc19cbd87118658e5d.jpg
Ansiktshårets återtåg?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

20:48 tor 10 mar 2011, Örnsköldsvik

Socialdemokraternas valberedning har lagt fram sitt förslag på ny partiledare. Lite oväntat var det Håkan Juholt som presenterades. Jag vet inte mycket om honom. Har en bild av honom som en rätt kul gråsosse, dessutom gillar jag det faktum att han är tjock. Jag tror generellt att tjocka och lönnfula människor har mer empati och humor än smala snyggingar, kalla mig gärna fördomsfull, för det är jag.

Men det mest intressanta med Håkan Juholt är helt klart hans ansiktshår. Han plägar nämligen pryda sig med en rätt rejäl mustasch. Och att ansiktshåret är tillbaka inom politiken är verkligen en jättenyhet.

Förr i tiden var ansiktshår nästan ett krav på en politiker på framförallt vänsterkanten. Ansiktshåret utstrålade manlighet, potens och erfarenhet. Hjalmar Branting hade exempelvis en rejäl rabatt under näsan. Karl Marx och Friedrich Engels hade båda två enorma skägg, av gamla foton att döma nästan övermänskliga ansiktsbuskar. De sovjetiska ledarna plägade även de pryda sig med mustasch; Lenin med sitt karaktäristiska svartrockar-skägg och Stalin med sin oerhört manliga sopkvast på överläppen. Che Guevara hade skägg liksom Fidel Castro som än idag, trots sin höga ålder bär ett mycket manligt och virilt skägg. I latinamerika verkar det tydligen fungera än idag.

Här i europa försvann dock ansiktshåret med andra världskriget. Figurer som Hitler och Stalin gick helt enkelt ur mode och med dem ansiktshåret. Ansiktshåret utstrålade inte längre virilitet och bildning utan snarare fanatism och massmord. I samma takt förändrades även manlighetsidealet i positiv riktning. Därför har i princip alla framstående europeiska politiker fram till idag varit slätrakade. Ett slätrakat ansikte ustrålar självkontroll, behärskning, hygienisk medvetenhet och prydlighet. En rakad man är helt enkelt att lita på. Alltså av ungefär samma anledning som många kvinnor rakar sina armhålor idag.

Men Håkan Juholt innebär alltså ett flagrant brott emot denna trend. Här har vi en man som trots den belastning det innebär ändå ihärdar med sitt ansiktshår. Lite som Lars Ohly länge ihärdade med sin kommunism.

Det ska givetvis bli spännande att se hur Håkan Juholt kommer att klara jobbet som partiledare för Sveriges viktigaste parti. Men det kommer nästan att bli ännu mer spännande att se hur mustachen kommer att klara sig i medialjuset. Mitt stalltips är att den förr eller senare kommer att betraktas som en belastning och åka av i samband med nästa stora valrörelse. Sverige och Europa är nog helt enkelt inte redo för ansiktshåret riktigt än.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Mikael Törnquist, Örnsköldsvik, 10 mar 21:26

Vi får heller inte glömma Pagrotsky med hans enorma episka skägg.

Oskar Sköld, Umeå, 12 mar 21:47

Fantastisk politisk satir, fasen bästa jag läst på länge. Din analys av Håkan Juholts ansiktshår är ungefär lika relevant som alla artiklar som dagspressen producerar.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/ee1e8b100f565bb3ebecebb3b63bf51b.jpgimages/square/ec44221d6d4b7515167fb9ba972c1418.jpgimages/square/82843912fe6cabf4d416040867882eb2.jpgimages/square/286bff3a0097f8b7c2014c9be4432493.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/b65d8391530ce68445833d652df21966.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 5.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 9.
  images/system/play.png Husvagnsutopin
 • 10.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet