images/system/arrow-down.png
ons 20 nov 2013
images/rectangle/d3c5eb3d0854cbcb2c3bd0708e47c977.jpg
Vad ska vi göra med de arga männen på landsbygden?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

12:26 ons 20 nov 2013, Örnsköldsvik

En högervåg går genom europa. I arbetslöshetens bakvatten vinner extremhögern allt fler segrar och går nu framåt i nästan alla länder i Europa och med den kan vi se en ökad rasism och en feministisk backlash. Vi kan moralisera över detta, vi kan hävda att det rör sig om inskränkta, unkna åsikter och värderingar. Vi kan förakta dessa partier och organisationer, säga att de är hemska rasister, vi kan till och med spöa upp dem och kasta tårtor på dem. Men det hjälper inte, i alla fall har det inte hjälpt hittills. Så vad är det vi har att göra med här?

Låt börja med att titta på vilka som utgör denna högerextrema massa. Ser man till de undersökningar som gjorts, t.ex av Sören Holmberg och Henrik Ekengren Oscarsson, kan man generalisera den högerextrema väljaren såhär:

Han är man, född eller uppvuxen på landsbygden eller på en mindre ort. Han saknar högre utbildning och har antingen inget jobb alls eller ett lågavlönat eller otryggt jobb. Han känner sig sviken, bortglömd och i värsta fall föraktad av politikerna och den så kallade kultureliten. Han klamrar sig fast vid det han kan känna sig stolt över: sin nationella identitet, sin könsidentitet och sina rent fysiska förmågor och reagerar starkt när någon hotar dessa livbojor.

Dessa män organiserar sig sedan utifrån dessa ideal: nationen, traditionella könsroller och ett förakt emot intellektualism och bildning som ses som elitistiskt. Och denna grupp kommer att öka i takt med att allt fler män förlorar sitt arbete och föraktet emot dem som befinner sig i det så kallade utanförskapet ökar.

Så vad ska vi då göra för att stoppa denna våg? Jo, det handlar om att bryta grundförutsättningarna. Att håna dem, hata dem och angripa dem hjälper inte. Tvärtom stärks de i uppfattningen att de utgör en föraktad, bortglömd grupp som eliten struntar i. Istället måste vi se dessa arga män. Vi måste, som samhälle och som politiker, göra en helomvändning. Vi måste säga och visa att det är okej att misslyckas i skolan, det är okej att vara arbetslös. Men också att det är åt helsike att lågkvalificerad arbetskraft idag utnyttjas på en nästan brutal arbetsmarknad utan trygghet och att arbetslösa behandlas som mindervärdiga. Det är åt helsike att a-kassan och sjukpenning både är på tok för låg för att leva på och för svår att överhuvudtaget få.

Vi måste byta samhällsklimat. För visst har många människor i högerns Sverige fått det bättre. De högutbildade, de högavlönade i storstäderna har aldrig haft det bättre än idag. De kan vältra sig i både RUT och ROT, åka på långa semestrar, jobba hemifrån, renovera kök, lyxkonsumera och unna sig som aldrig förr. Men allt detta har skett på bekostnad av dem som befinner sig på den andra sidan: de lågutbildade, de lågavlönade på landsbygden och småorterna och det är dessas vrede och besvikelse vi idag ser i form av en våg av extremhöger.

På vänsterkanten måste vi sluta förakta, bespotta och hata utan börja se dessa som en kraft vi måste få med oss. Att kasta ut invandrare, mota tillbaka kvinnorna till spisen och de homosexuella till garderoben och åter placera den muskulöse heterosexuelle mannen på piedestal är inte bara dumt, det är dessutom en återvändsgränd som inte kommer att lösa någonting, vare sig i stan eller på landsbygden. Det vi behöver är välfärdspolitik. En politik som ser alla medborgare, som inte är beredd att offra stora delar av befolkningen för att gynna andra, en politik som tolererar misslyckande, arbetslöshet, sjukdom och som ger landsbygden möjlighet att leva och utvecklas. En politik som bekämpar utanförskapet och inte de utslagna.

Det återstår att se om vänstern kommer att lyckas med detta. I stort har man politiken, men kommer man kunna nå dessa arga män?


Kommentera (5)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


S-Gren, Umea, 21 nov 10:37

Även om det bakomliggande syftet med en mer försonlig ton mot "extremhögern" kan tyckas gott så tror jag att framställningen lämnar en del att önska. Släng upp den här texten som ett inlägg i politikforumet på flashback så får du säkerligen en stor portion (förhoppningsvis) konstruktiv kritik och kanske även några tänkvärda ideer kring implementation av den förändring du förespråkar.

Andreas, Goeteborg, 21 nov 11:56

Vad tusan? Här sitter du själv och häver ur dig generaliserande fördomar om hur en typisk väljare ser ut för partiet i fråga? Det är ju just precis det här som du/ni klagar på hos alla "högerextrema" partier - d.v.s att de generaliserar hur en typisk "blatte" beter sig och allt som hör därtill. Generalisering är inte okej ur något perspektiv, inte ens för vänstern så lägg ner det där. I SDs fall så är huvudfrågan i stort sett kort och gott att "vi drar ner på invandringen med 90% och tar hand om de som redan kommit hit ordentligt och hjälper alla behövande på plats i deras hemländer". Var du sedan får in allt annat såsom sätta mannen på pidestal etc etc... är för mig ett frågetecken. Låter mest som vänster-hittepå. Hur många år ska det egentligen ta för vänstern att förstå vad det egentligen är som SD står för? Fast det är väl klart - om jag ska vara lika fördomsfull som du så är vänstermänniskor oftast lågutbildade, arbetslösa, lata och hänger på andra lång-gatan dygnet runt i stället för att göra något för samhället (bortsett från att klaga och gnälla och skälla på folk och säga rasist till alla de möter utan att tänka efter vad rasist egentligen betyder). Exempel: "Vad tycker du skulle kunna göra Sverige bättre?" - Jo jag skulle kanske eventuellt vilja dra ner på invandringen lite då jag upplever situationen ohanterbar vid det här laget. Det har dock inget med människorna att göra utan det är av rent samhällspraktiska själ. "DIN JÄVLA RASIST!!" får man då som svar av vänsterpartisten. Det är helt absurt i min mening. Om man ska dra en liten generaliseringshistoria från min sida så är några SD-röster från den gruppen som du nämnde, likaså vänster-röster. Men de flesta som jag känner som är SD-röstare går på Chalmers eller jobbar som ingenjörer. Det behöver inte betyda någonting, men det är åtminstone ett 20-tal konkreta exempel som jag känner till som du kan ha med i dina beräkningar. Men sådana få siffror är såklart irrelevanta - likaså dina fördomar om den typiska SD-röstaren baserade på din egna omgivning för att du själv troligtvis är från en liten håla. Om partiet vid det här laget har 12% och är det tredje största partiet. Varför ska då 700.000 människor (eller vad det nu kan bli om man ser till alla röstberättigade) vara rasister och arbetslösa? Vad jag vet finns det inte ens så många arbetslösa i Sverige.

Mattias, Örnsköldsvik, 21 nov 12:46

Jag hänvisade till tämligen etablerade forskare och kanske den mest utförliga studien på områden som går att hitta. Och jag har i ärlighetens namn knappast någon SD-anhängare att fråga i min bekantskapskrets. Och generaliseringar är ibland bra. I det här fallet är det till och med nödvändigt. Mitt syfte är inte att utmåla dig eller någon annan som rasist, för det tror jag inte att ni är, snarare arga och politiskt vilsna. Mitt syfte är att försöka förstå vad högervågen som går genom europa just nu handlar om och på köpet presentera en tolkning. Inget annat.

Johan82, Skövde, 4 jul 20:00

Hej. Vet att det är sent svar på denna fråga.. Men eftersom frågan fortfarande är högaktuell så.. Du pratar om att allt beror på att "utsatta män" är politiskt vilsna och traditionshotade, vilket gör att de röstar på SD.. Jag tror att detta är delvis sant.. Men inte hela orsaken. Det finns invandrare som cyklar omkring och spottar oss i ansiktet och kallar oss för "Infidels" (Otrogna) som min systers dotter var med om från en somalie, när hon bara var ute och gick och råkade ha ett kors hängandes runt halsen.. Det är bara en teori alltså. Men jag tror inte att ALLT hänger på dina sorgsna män.. Även om jag jobbat mycket på industri och håller med till 100% att det som du beskriver också existerar. En annan sak som jag tänkt på är att dessa sorgsna män ofta följer andra sorgsna män och det är liksom ett särskilt klimat på arbetsplatsen.. Det blir en macho-kultur.. Problemet är att många invandrare själva har med sig en macho-kultur, och har därför relativt lätt att blanda sig med de sorgsna arga männen då båda delar ett gemensamt intresse. Och det finns även gott om invandrare som inte vill ha fler invandrare, särskilt inte sådana som är från något annat land än sitt eget.. Så det är inte alls så svart och vitt med bara en enda syndabock som du verkar försöka utmåla det som.. Jag älskar er och er musik.. MEN!! ^^

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Örnsköldsvik, 5 jul 00:50

Johan82: håller i mångt och mycket med dig. Det är tämligen komplicerat. Bra poänger


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/bc7ec719f2478ae00155b9f1255c47ab.jpgimages/square/78d1f4f03db877b4ec96b0a0775256c5.jpgimages/square/4fb794944074c3a502dc1ff621407b41.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/ee1e8b100f565bb3ebecebb3b63bf51b.jpgimages/square/ee02fa10c268c46c9f13697dd10c3a37.jpgimages/square/3498c96d0ace0cfccf2643894cb6b38f.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 6.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.