images/system/arrow-down.png
tor 28 nov 2013
images/rectangle/f9b02874638aef05546091c0fba86e1c.jpg

Min underbara sambo

Porträttkurs med anledning av Rheborg-gate i SVT
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

12:33 tor 28 nov 2013, Örnsköldsvik

När John Rheborg skulle ta ett porträttfoto av sin dotter i SVT med instruktionen ”som han såg henne” bad han henne ta av sig tröjan. Detta har väckt en del diskussion i min feed på Facebook. För att väga upp detta och komma med lite tips för andra portättfotografer in spe tänkte jag här komma med några råd till den som skulle vilja prova på.

Först, omotiverad halvsexuell nakenhet på kvinnor framför kameran har blivit en fotografisk kliché. Titta bara på alla omslag på nästan alla tidnigar. Kvinnan ska posera passivt, ska ha en sexuellt utmanande blick, fotas lite uppifrån och helst visa, om inte brösten, så iallafall underkläderna. Detta må vara bra för att sälja en produkt, men som porträtt betraktat är det förkastligt. När alla kvinnor fotas på samma sätt blir det till sist svårt att skilja den ena ifrån den andra, vilket är precis motsatt emot vad man vill åstadkomma med ett porträtt. Porträttet ska visa upp det unika med den person du fotar. Så… Här kommer mina tips:

1. Tänk på bakgrunden. Välj en plats där personen känner sig bekväm, kanske personens arbetsplats, hem eller någon plats där personen trivs och känner sig hemma. Det berättar dels något om personen och det hjälper dessutom till att få personen avslappnad.

2. Be personen tänka på sina kläder. Låt personen klä upp sig fint och det av samma anledning som ovan. Det säger dels något om en person vilka kläder den har, och om personen känner sig bekväm i sina kläder gör det personen mer avslappnad och trygg. Alla ser nästan exakt likadana ut nakna, så undvik gärna onödig nakenhet så länge det inte finns någon uttalad poäng med det.

3. Låt personen göra något. Att helt passivt stå och bli fotad är helt onaturligt. Och än värre: det säger inget om personen. Alla kan stå rakt upp och posera. Men om personen gör något, målar, täljer, fipplar med mobilen, knyter skorna, springer, hoppar, dricker vatten, spexar framför kameran, ler övernaturligt mycket, medveten om betraktaren säger dessa saker något om personen, det ger porträttet personlighet.

4. Var försiktig med att fota kvinnor uppifrån. Dels är vi så vana vid det bildspråket att det känns kliché, men framförallt ligger det något nedlåtande i det. Kvinnan framstår som liten, vilket sällan är vidare lyckat. Fota henne istället aningen nerifrån det ger henne pondus.

5. Prata gärna med personen och ta många bilder, gärna samtidigt. Nästan alla bilder kommer att bli oanvändbara, men rätt vad det är skymtar det fram något när personen pratar eller lyssnar. En naturlighet som är svår att posera fram.

Vi nöjer oss så tills vidare. Klicka på…


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpgimages/square/72e8f91a33081428fa95d1be123926f0.jpgimages/square/58b686bf9dc6103cde871c64c155147f.jpgimages/square/a0c8bf3fda2058a0cd1896f6b96e7445.jpgimages/square/c9d883326922b9fb1a42efd5bcec48c6.jpgimages/square/48b8a119ed5cf95dce577bd6303f4820.jpgimages/square/79fc87d501725fcbec60a9874ac89f64.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.