images/system/arrow-down.png
tor 28 nov 2013
images/rectangle/f927b8fc33b8ca4d784f0aa3bc6fbd97.jpg
En man är som en bil
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

15:24 tor 28 nov 2013, Örnsköldsvik

En spännande debatt har uppstått på sistone, nämligen om inredningen på p***oarer på krogar. En till synes smal och liten debatt, men ändå intressant eftersom den är så tydligt inriktad på manlighet, utan omvägar via kvinnigheten. Det är män som vistas på herrtoaletterna och de är i första hand en angelägenhet för just oss män. Så låt oss nu, med utgångspunkt från följande fall, män emellan, diskutera manlighet.

Fall nummer ett var p***oaren på en rockklubb i Umeå. Målet var att skapa en riktig rock’n’roll-klubb och som en del i detta valde man att köpa in p***oarer i form av en mun med rödmålade läppar. Tanken var att man skulle p***a ner i halsen på denna p***oarmun som inspirerats av Rolling Stones gamla symbol, fast utan den stora tungan. Kritiken blev stor och ord som ”sunkigt” och ”sexistiskt” nämndes.

Ett annat fall jag vill ta upp är en bild som en gammal vän lade upp på Facebook idag. Den föreställer en p***oar där väggarna täckts med porrbilder på nakna och halvklädda tjejer, likt en ekivok tapet. Hans kommentar var att det skulle bli ett jäkla liv om man skulle inreda en p***oar på det sättet i Sverige, vilket det nog skulle bli.

Man kan göra detta enkelt. I fallet med munnarna kan man se det som ett grabbigt skämt, en snajsig referens till rock-historian. I fallet med porr-tapen är det bara smaklöst och gubbigt. Men nu ska vi inte göra det riktigt så enkelt.

Frågan handlar ju egentligen om vad det innebär att vara man. Vad är en man? Vad förväntas av oss män? Hur ska en man bete sig, vad ska man tycka, vad ska man skratta åt? Man skulle kunna kalla det: den manliga könsrollen. För en man är som en bil.

En bil har vissa grundförutsättningar för att kallas bil. Den bör ha däck, den bör nog ha ratt och något ställe där man kan sitta och köra. I övrigt är det tämligen fritt. Man kan göra långa lastbilar, små lådbilar, sportbilar och kombibilar. De kan vara grå, blå, vita, gula, svarta, röda, ja nästan alla färger utom (märkligt nog) rosa. De kan ha ett, fem eller rent av 40 säten för passagerare.

På samma sätt är det med oss män. Vi har vissa grundförutsättningar. Vi tenderar att ha snopp, men i övrigt är det ju oerhört fritt. Vi kan ha långt hår, kort hår, klänning eller inte, vi kan gå på händer eller fötter, vi kan tala vilket språk vi vill, ha olika nyanser på hudfärgen, ha glasögon eller inte, vara tjocka, smala, korta, långa, arga, glada, snälla, bittra, starka, svaga… Alla varianter finns och alla varianter är möjliga. Frågan är bara, vilken sorts man vill vi skapa?

Personligen känner jag mig oerhört obekväm med den typen av manlighet som dessa två fall illustrerar. Ni vet säkert vilken sort jag menar. Gapiga, aggressiva, muskliga, offensivt sexuella och rått flabbande män. Män som slår näven i bordet, spottar ut snusen och kavlar upp ärmarna. Män som dricker sig asfulla, nyper tjejer i rumpan och vill titta på porrbilder medan han p***ar en p***oar rakt ner i halsen. Nu överdriver jag såklart, men ni förstår poängen. Jag klarar inte av det. I mina ögon är det en mansförnedrande könsroll. Den förminskar oss män till gapiga driftsvarelser utan hänsyn till omvärlden, till mänsklighetens värsta sida.

Och just därför är jag obekväm med denna typ av p***oarer. Den uppmuntrar till en manlighet jag inte gillar. Den bidrar till att lyfta fram en könsroll som gör manssläktet, ja kanske hela mänskligheten, sämre än vad den behöver vara.

Låt oss istället uppmuntra en annan typ av manlighet, som också finns och som är lika möjlig som den jag nyss beskrev. En vänlig, lyssnande, eftertänksam och lågmäld manlighet. En manlighet som sitter när den kissar, talar om politik, kultur och känslor och som lyssnar när andra pratar och försöker hitta kompromisser och smidiga lösningar på de konflikter som uppstår. En manlighet som visar omtanke om andra män, kvinnor, barn, samhället, miljön och det samhälle den finns i. En manlighet som bejakar, accepterar, berömmer och lyfter upp och inte bara kritiserar, fördömer och trycker ner. En manlighet som kan göra detta samhälle och denna värld till en bättre plats.

Med detta inte sagt att sexualitet är något fult. Absolut inte. Sexualitet och rent av kåthet ska naturligtvis få finnas i mansrollen, precis som att den ska få finnas och frodas i kvinnorollen. Så är människor. Men jag kan inte tänka mig ett sunkigare, tröttsammare och förnedrande uttryck för detta än slitna porrbilder på en p***oar.

Så vad är en man? Vilken typ av män vill vi ha i samhället? Vi kan faktiskt välja.

En annan man är möjlig.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 28 nov 15:27

Haha... Ser att ordet p-i-s-s-o-a-r märkligt nog censurerats. Hoppas buskapet går fram ändå. Ska försöka ta bort fula-ord-filtret ;)


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpgimages/square/58b686bf9dc6103cde871c64c155147f.jpgimages/square/c344d2e265e50331bfb3407fd2cec816.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpgimages/square/cfbdf102d65f0009b965ec4701fabada.jpgimages/square/391f209847b42b469e1055adfd5ab9fb.jpgimages/square/ed8557a0414ad94b876cd05b1246696c.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.