images/system/arrow-down.png
ons 17 sep 2014
images/rectangle/f072455589c0a6416f7f23f3ce9ec98f.jpg

Svenska motståndsrörelsen demonstrerar under polisbeskydd

Vad handlar allt detta hat om?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

11:13 ons 17 sep 2014, Örnsköldsvik

Det finns ett gammalt latinskt ordspråk som går ut på att det är de personer som inte förstår som fördömer, med undertexten att man, om man förstår sin nästa, då fördömer man inte. Det kan ligga något i det. De senaste årens allt ivrigare prat om fördömanden av ditt och datt har fått mig att tänka på detta citat. Kan det vara så att vi nu förtiden nöjer oss med fördömanden utan att försöka förstå? Kan det till och med vara så att fördömanden ofta anses viktigare än förståelse idag?

Ta detta med SD. I åratal har vi fördömt dem. Pekat på dem, skrikit rasist, och varit verkligen tydliga i vårt fördömande. Vi vill inte ha några rasister på våra gator. Reinfeldt blir svart i ögonen när han talar med Jimmie Åkesson. Fördömandet är förkrossande tydligt, och moraliskt nästan obligatoriskt. Men förståelsen? Det vette fasen…

För vad handlar allt detta om? Hatet som riktas emot invandrare, emot tiggare, emot kvinnor inom media och politik, emot vänstern och Socialdemokratin? Om vi verkligen skulle försöka förstå. Jag läser Sverigedemokraten Ilona Michalowskis inlägg på sin blogg med titeln Hatet emot den vite mannen och känner att jag får en liten pusselbit.

Hon beskriver ett samhälle som konstant svartmålar gruppen vita män. De utmålas som lata förtryckare, roten till all ondska och hon upplever att media avhumaniserar och piskar upp ett hat emot den vite mannen som sedan tar sig uttryck i ett rasistiskt våld som drabbar gruppen vita män mer än andra grupper i samhället. Hon medger att den vite mannen visserligen har sina brister men att svartmålningen är oproportionerlig och orättvis. Tvärtom ska vi vara tacksamma för allt gott den vite mannen ändå gjort i världen är hennes avslutande poäng.

Och de berömmande orden i kommentarerna låter inte vänta på sig. En av kommentarerna sticker ut. Fredrik, som skribenten heter, bidrar med en analys om varifrån detta hat emot den vite, heterosexuelle mannen kommer. Han menar att hatet bygger på en post-marxistisk ideologi (jag tror att det egentligen är begreppet intersektionalism han söker) där man delar in den mänskliga befolkningen i olika identitetsområden som i sin tur är strukturerade i värdehierarkier där vita är överordnade icke-vita, där män är överordnade kvinnor, där heterosexuella är överordnade icke-heteron och så vidare. Han menar vidare att man, om man utgår ifrån denna ideologi, hamnar gruppen vita heterosexuella män i toppen av makthierarkin; de är priviligierade och överordnade på samtliga plan. Det verkar därmed legitimt, menar han, att angripa dessa eftersom hat som riktas uppåt ifrån de maktlösa gentemot makten är mer legitim än hat som riktas ifrån makten och neråt emot de maktlösa.

Problemet är bara att väldigt många inom gruppen vita heterosexuella män inte upplever sig vara priviligierade. Det handlar om männen inom arbetarklassen: lågutbildade, lågavlönade, inte sällan landsbygdsbor som är ovana att hantera ett komplext, globalt samhälle med mängder med krav att leva upp till. De upplever sig inte tillhöra ett socialt frälse som förtrycker sin omvärld. Tvärtom upplever sig många vita heterosexuella män fullständigt oskyldigt anklagade och trakasserade. Och att bli oskyldigt anklagad väcker endast en känsla: ursinnig vrede.

De upplever sig leva i ett samhälle som behandlar dem som skit, högutbildade och mediesnobbar ser ner på dem, invandrare konkurrerar ut dem på arbetsmarknaden, tjejerna ratar dem, skolan företrädd av idel högutbildade kvinnor, tjatar, gnäller och stämplar dem som misslyckade oduglingar och sedan kommer pk-vänstern och utmålar dem som ondskefulla förtryckare. Klart som fan att de blir förbannade. Åt helvete med hela skiten bara. Feminister, invandrare och allt annat vänsterpack. Och nu också alla dessa tiggare som bara ska ha och ha, och sitta där och pådyvla en dåligt samvete. Nej fy fan säger jag bara…

Och märker ni? Där har vi honom. Näthataren, han som skriver alla dessa hatmejl till kvinnor, han som trakasserar tiggare, han som gnäller om att det daltas för mycket med invandrare och brottslingar och han som i brist på annat tvingas rösta på Sverigedemokraterna.

Och tanken allt landar i: ska han fördömas? Är han ett korkat rasistiskt as som ska sättas på plats? Eller handlar allt detta om faran i att dela in oss människor i grupper och sedan ställa dessa emot varandra? Eller handlar det om en allt hårdare arbetsmarknad som inte längre värdesätter den kompetens och det kunnande som många av dessa män har? Eller handlar det om att vi i vår vurm för storstadslivets glansigt exklusiva ytor faktiskt utvecklat ett slags förakt för den traditionella folkliga kulturen som lever kvar på landsbygden? Eller handlar det om att vi i vår strävan efter det snabba globala samhället börjat utveckla ett slags förakt för det långsamma lokala? Eller handlar det om att vi övergett klassanalysen till förmån för nya hippare men mer bångstyriga redskap? Kort och gott: vad handlar allt detta om?

Jag vet inte. Allt jag vet är att jag tror att vi alla skulle ha mycket att vinna på att gräva ner stridsyxan och inrikta oss mer på att söka förståelse än att uttrycka fördömanden. Vi kan helt enkelt inte fortsätta såhär. Och egentligen vill jag bara avsluta med en uppmaning till alla, kvinnor som män, heteron som icke-heteron, vita som icke-vita, att gå ihop. Vi har allt att vinna på att jobba tillsammans för ett rättvist, jämställt, jämlikt samhälle utan över- och underordning, utan herrskap och tjänstefolk, utan min grupp mot din grupp, där vi ser varandra som medmänniskor och kamrater, inte som tillgångar och konkurrenter, där vi ser en stolthet i att ta hand varandra och där olikheter accepteras och där förståelse är viktigare än fördömanden.

Men det får man väl inte säga i det här jävla landet.


Kommentera (3)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Olof, Sundbyberg, 17 sep 12:07

Bra tankar och välskrivet! Nu återstår att se om partierna ignorerar de 13% som röstade SD (och därigenom omyndigförklarar demokratin) eller om man anpassar sin politik. Läskig och skum situation

Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

Kristoffer, , 18 sep 08:57

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/17f4ca8103a0a842231ec78b245c9462.jpgimages/square/eda666d7886ade746682bcd73b26284e.jpgimages/square/244648f3b1703a8ee68d482035746ead.jpgimages/square/856fbbd42904c6fb95240a2c09c20cc4.jpgimages/square/7e5a2963a86ca10b8e0d996e244a4e6b.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.