images/system/arrow-down.png
tis 3 mar 2015
images/rectangle/f740383939973a13e02fc8fe1b1e6445.jpg

Zlatan är duktig, alltså svensk.

Antirasism som privilegium
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

13:05 tis 3 mar 2015, Umeå

Jag har länge försökt sätta fingret på vad det är som stör mig mest med Volvos reklamfilmer. ATT det är reklam är ju självskrivet men det har varit något utöver det, något extra, en känsla av skam och töntighet som jag sällan känt inför andra reklamkampanjer. Jag såg den första filmen, gapade, pekade och flinade, stötte armbågen i närmaste person för att få bekräftelse om att det var fruktansvärt men bekräftelsen kom aldrig. Bredvid mig stod alla människor, från höger till vänster och applåderade långsamt och tårögt.

Hade jag missförstått? Var inte detta det gamla företaget som varit kronan för svensk industri, symbolen för Sverige som nu sålts till Kina och för att försöka dölja detta faktum gör en otroligt dyr reklamkampanj för att visa att det nog fortfarande är svenskt? Är inte det töntigt? Att slänga ihop det svenskaste vi har, Jonas Åkerlund, Max Martin, Zlatan och jävla nationalsången var väl ändå för mycket? Skulle gå så långt som att säga att det är helt barockt, men det kan ju bara vara Jante i mig som talar. Lite lagom hade varit bättre.

Filmen har som bekant följts upp med Robyn, Timbuktu och Börje Salming, alla supersymboler och ohotade svenska ikoner. Det jag nu har förstått är att vissa människor har tolkat det faktum att Timbuk och Zlatan får vara med som ett antirasistiskt statement, att folk tänker att detta kommer göra sverigedemokraterna sura. Dessa människor bortser ifrån eventuella problem som skapas varje gång svenskhet ska definieras, varav det största problemet är att all definiering förutsätter någon form av exkludering. Att hata sverigedemokraterna är bland det svenskaste som kan göras, en definition av svensk skulle kunna vara en person som någon gång hånat en sverigedemokrat. Men definitionen gör ingen gladare och bidrar inte heller till någon positiv samhällsutveckling. En definition av svenskheten som är så inkluderande att ingen exkluderas blir helt meningslös. Därför är definitioner av svenskhet meningslös.

Vad säger då Volvo om svenskheten? För de allra flesta är det uppenbart att dessa människor är supersvenska, men vad har de gemensamt? Vad är det som ger oss nationalistiska orgasmer när vi får känna samhörighet med dessa människor. Jo, de är bäst på det dom gör. Dom är elit. Det är svenskt att vara elit. Och vad är problemet med detta? Vilka exkluderar de i sin kampanj? De som är sämre, eller till och med sämst. Medelmåttor eller människor som på grund av olika strukturella hinder inte kan nå den här typen av framgång. Vi definierar elit och ser det som eftersträvansvärt och sprider samtidigt ett viss förakt för "det svaga", de odriftiga, de inkompetenta. Och till den rasifierade befolkningen i vårt genomrasistiska samhälle säger vi, du får vara med, du behöver bara bli bäst och samtidigt ta dig över den strukturella rasismen.

Nu har jag inte berört problemet med att se ett bilföretag som en progressiv kulturinstitution, ett bilföretag som vilket som helst, varken bättre eller sämre. Detta får ni meditera över själva på kammaren.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/331786403ee2b2436c63a0f5bf8b68a3.jpgimages/square/bc7ec719f2478ae00155b9f1255c47ab.jpgimages/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/79fc87d501725fcbec60a9874ac89f64.jpgimages/square/ba962b28b35877a7b4a50865c5cb8e5c.jpgimages/square/7c07a8518c4d6530cf3bbb47e9acc10c.jpgimages/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.