images/system/arrow-down.png
mån 31 jan 2011
images/rectangle/f4c0d627fefd6f28209c97c1c63129ce.jpg
På jättars axlar
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

20:25 mån 31 jan 2011, Örnsköldsvik

Efter Uppdrag Gransknings reportage om Ingvar Kamprad känner jag mig tvingad att skriva ett inlägg jag gått och sugit på ett tag. Det finns nämligen ett perspektiv på tillvaron vi helt glömt bort i dessa tider av iskall individualism. Nämligen det faktum att vi alla står på jättars axlar.

Det sägs att Newton, när hyllades för sitt oerhörda intellekt, svarade "Om jag sett lite längre, beror det endast på att jag står på jättars axlar". Det han menade var att det var på grund av andra tidigare forskare och tänkare som han kunnat göra sina framsteg. För om andra redan röjt en 999 meters stig in i snårskogen är det inte så svårt att bli den förste som tar sig en kilometer in. Man står helt enkelt på jättars axlar.

Så är det också med vår musik. Folk brukar berömma oss för vår musik, men vår musik är inte bara vår. Musiken är bara toppen på ett isberg som består av generationer av föräldrar som köpt sina barn deras första instrument, generationer av musikundervisning, kommunala beslut att bygga replokaler, folk som byggt instrument, tidigare musiker som spelat in fantastiska låtar, vaktmästare som låst upp för spelivriga unga, en bra skola för en god allmänbildning, politiska beslut som gett arrangörsföreningar pengar så att de kan anordna livespelningar, folk som byggt datorer, mikrofoner, folk som byggt datorprogram, folk som tillverkat strängar och så vidare i all oändlighet. Allt detta bakom... Men det är vi som får ryggdunkarna. Ofta känns det orättvist.

Och samma sak gäller alla prestationer i samhället. Om vi nu återgår till Ingvar Kamprad. Är han värd alla de hundratals miljarderna han undanhåller skatt i Lichtenstein? Låt oss titta på alla som bidragit till att de där pengarna strömmar in: Designers genom åren, lagerarbetare, folk som sitter i kassan, folk som borrar hålen, folk som lägger bultar i påsar, folk som sätter prislappar på prylar, folk som rekommenderar sängar efter kroppsvikt, folk som kör buss, folk som uppdaterar hemsidor, folk som sågar ut plankor. Och inte nog med det... Vi har folk som utbildat dessa människor i åratals av skolgång, byggt de vägar alla träbitar fraktas på, hela internet och de datorer som får hela rörelsen att gå runt.

Det är ett hån emot allt vad samhälle heter att påstå att det är Ingvar Kamprad som byggt Ikea. Ikea är precis som allt annat en produkt av ett helt samhälles ansträngningar i generationer bakåt. Är det då rimligt att just Ingvar Kamprad ska ha alla dessa miljarder?

Vi lever i ett oerhört individcentrerat samhälle. Ett samhälle som för länge sedan stirrat sig så blind på de enskilda träden att vi inte längre förmår se skogen och det ekosystem som gör att träden växer.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Hasse, , 5 feb 22:00

Jäkligt bra skrivit!


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpgimages/square/1b92ef4144fa5bee4af91206028ff7ee.jpgimages/square/cfbdf102d65f0009b965ec4701fabada.jpgimages/square/27f1269272d31380e376dacd5765d5b5.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/6c03d4c990c6f4a5984a84b82965ef2d.jpgimages/square/8271f90e77d51593c5fa62c5847809f8.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.