images/system/arrow-down.png
sön 20 feb 2011
Se videon på SVT Play istället
Den nya arbetsmarknaden
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

21:37 sön 20 feb 2011, Örnsköldsvik

Dokument inifrån presenterar en granskning av den nya arbetsmarknaden i stort och The Phone House i synnerhet. Kort sagt kan man se en arbetsmarknad som helt skoningslöst suger musten ur och utnyttjar ungdomar tills de bryter ihop både psykiskt och fysiskt, i strid med allt vad fackliga avtal heter. Och det värsta är att man nu vet vad som kommer hända. Scenariorna är två:

Scenario ett är att det händer ingenting. Ingen debatt kommer att bubbla upp till ytan, inga politiska utspel kommer att göras, programmen förpassas till SVT Plays arkiv där de kommer ett försvinna bland gammalt arkivmaterial.

Scenario två är att en kritisk men oerhört lam artikel från vänster-, akademiskt eller fackligt håll kommer att publiceras varpå en armé med högerdebattörer och nyttiga idioter med internetuppkoppling rycker in till försvar för dessa metoder. Från intellektuellt håll kommer det att pratas om att vi måste kunna konkurrera med de växande ekonomierna. Från de nyttiga idioterna med internetuppkopplings sida kommer huvudresonemanget kretsa kring att dessa ungdomar nog trots allt får vara glada att de överhuvudtaget har ett jobb och att dessa ungdomar bara är otacksamma, gnälliga och lata.

Det vi kan säga säkert är att ingenting i sak kommer att hända. Ingen revolution kommer att börja bubbla, jobbansökningarna till The Phone House kommer att forstätta strömma in och inga nya lagar kommer att stiftas. Ingenting kommer att hända. Och allt har bara börjat. För ärligt talat: den generation som nu har makten bryr sig inte.


Kommentera (5)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Karelius, , 21 feb 00:15

Usch, jag sitter i skrivande stund och ser dokumentären och det är precis samma scenario som när jag var inne i multi-level-marketingträsket med Herbalife för 8 år sedan. (Jobbar man dessutom hemifrån och ska vara en product-lover kan man inte vara ledig en sekund, varje sekund kan man ringa någon ytterligare och sjuk kan man inte vara för då visar man ju att produkterna inte håller en frisk och sen får man bara äta produkterna så att man håller sig smal och säljande och kan prata om vilka fina resultat man har och har man sedan sin pojkvän sedermera ex som upline är pressen för att bli älskad än mer så att han kan vara stolt över en... long story short --> blev skjutsad till akuten och lade ner min "kometkarriär"). Ångest, ångest är min arvedel, mitt hjärtas skri i världen. Nog för att jag säkert är höger och borgarsvin i era ögon, men detta är fruktansvärt och jag hatar sådan här mentalitet i varje cell av mig.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 21 feb 00:25

Hej Karelius. Känner med dig, huvva att befinna sig i den situationen. Har själv stött på detta Herbalife och hört folk berätta om det och det verkar verkligen vara något i jävligaste laget, snubblande nära både pyramidspel och sekt. Och det värsta är att dessa arbetsvillkor och företagsmodeller numera är normalt på ungdomars arbetsmarknad. Jag lovar att sådana här granskningar skulle kunna göras på alla företag som i huvudsak anställer ungdomar som McDonalds, Subway, Telemarketingföretag och så vidare. Ungdomar, och allt fler, blir behandlade som skit, och de besuttna verkar inte bry sig.

Lillevy, , 21 feb 11:32

Fy vilken klump i magen jag fick när jag tittade på dokumentären! Cheferna var liksom helt skoningslösa och uttryckslösa..kanske en nödvändig kombination. Intressant att de jämförde företagets maktvapen med sekters. Men jag tror att vi har rätt bra arbetsförhållanden i Sverige, tack vare facken, t.o.m på Mc donalds. De värsta arbetsförhållandena tror jag att man hittar på de relativt små privata företagen, typ som Phone house. Där har man liksom inte hunnit skaffa sig en säker kundkrets och har lösa rutiner och dåligt självförtroende. Sedan är det väl också den stora arbetslösheten som gör att företag kan bära sig åt som svin för "passar det inte kan du dra, det står andra på kö". Så, du kan nog ha rätt i att vi kommer att se mer av dyligt svineri.

Stringburka, Göteborg, 21 feb 14:55

Jag tror att enda sättet att motarbeta det här är att skada sådana företag ekonomiskt. Bästa sättet är att själv spana och wallraffa, sprida namn och personuppgifter på diverse chefer och annat pack som beter sig vidrigt, och se till att de blir så utskällda av så många att de inte klarar av att arbeta kvar. Varje chef som säger upp sig skadar företaget mycket, då cheferna oftast även är "duktiga säljare" och tar tid att träna upp. Det kan tyckas hårt att trakassera avdelningschefer och gruppledare som nog kan vara mentalt nedbrutna av företaget, men om de tvingas säga upp sig lär det ju hjälpa även dem själva med att de kommer bort från sekten.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 21 feb 15:02

Kreativt. Men du missar att detta inte handlar om enstaka elaka chefer som vill illa utan om ett systemfel där ungdomar, på grund av osäkerhet och arbetslöshet utnyttjas som slit-och-släng-produkter. Det kommer vi inte åt med aktioner emot individer eller enstaka företag utan genom att stärka facken, sluta pressa arbetslösa, elle avskaffa arbetslösheten och stifta lagar som gör att man kan sätta stopp för detta utnyttjande.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpgimages/square/1b92ef4144fa5bee4af91206028ff7ee.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/598e7b9d53440f3589462215f717f47f.jpgimages/square/941aa855a00c8b0e1facb671e896407e.jpgimages/square/78d1f4f03db877b4ec96b0a0775256c5.jpgimages/square/cfbdf102d65f0009b965ec4701fabada.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 7.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 8.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 9.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
 • 10.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet