images/system/arrow-down.png
mån 21 feb 2011
Se videon på SVT Play istället
Regeringen vill det
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

16:40 mån 21 feb 2011, Örnsköldsvik

Igår skrev jag om Dokument inifråns reportage om The Phone House som utnyttjar ungdomar tills de kraschar både fysiskt och mentalt, tvingar dem att jobba tolv timmar om dagen för slavlöner och under minst sagt vidriga förhållanden.

Innan dess skrev jag om Fas 3 som är statens hårdaste vapen emot de arbetslösa och den piska som ska skrämma arbetslösa att ta vilket jobb som helst till hur vidriga villkor som helst, bara de slipper Fas 3. I långtidsutredningens första bilaga (s.72) talar man om att riktigt jobbiga villkor för arbetslösa leder till att arbetslösa "ökar sin sökinsats eller tar ett mindre attraktivt jobb bara på grund av hotet att behöva delta i ett program".

Jag antar att exempelvis säljjobb hos The Phone House kan räknas som ett sådant "mindre attraktivt jobb" som de arbetslösa ska skrämmas till att acceptera. Och syftet med detta är ironiskt nog att hjälpa ungdomar. I Långitdsutredningen skriver de även att "ungdomar har problem med sin övergång från skola till arbetsliv. En förklaring till detta är att lönerna i dagsläget inte i tillräckligt hög grad kan anpassas till skillnader i produktivitet, speciellt vad gäller ingångslönerna." Vad man säger är att ungdomars löner måste sänkas.

Man vill alltså pressa unga till desperation i syfte att de ska acceptera låga löner och dåliga arbetsvillkor, eftersom man uppriktigt tror att detta är det enda sättet för unga att få jobb. Så det är alltså för att hjälpa ungdomar regeringen jävlas med dem och tvingar dem i händerna på dessa oseriösa företag.

Och kärnan i resonemanget är att vi har en regering som tror att arbetslösheten beror på för höga löner och för bra arbetsvillkor. Marian Radetzki, professor i nationalekonomi, förklarar hur man tänker i klippet ovan. Så för att få ner arbetslösheten måste lönerna sänkas och jobben göras osäkrare och otryggare. Och för att tvinga fram dessa försämringar för vanligt folk måste man hota med något ännu värre, och det är där Fas 3 och andra "incitament" kommer in i bilden.

Kort sagt. Det som avslöjades i gårdagens Dokument inifrån är inget missförhållande. Det är snarare ett lysande exempel på när regeringens arbetsmarknadspolitik fungerar PRECIS som det är tänkt att den ska.


Kommentera (8)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Anja, Lund, 24 feb 23:35

Och så undrar alla varför unga människor mår psykiskt dåligt och varför långtidssjukskrivningarna (ok, nu har man "löst" det problemet också, men innan alltså, när folk fortfarande fick lov att vara sjuka) för psykisk ohälsa ökade oproportionerligt bland unga. Agh! Folk är så korkade, en femåring hade ju för f-n kunnat se sambandet! Kan vi inte låta en femåring styra landet istället?

Adam, Malmö, 9 mar 13:38

Detta är också huvudanledningen till att alliansen är så pass invandrarvänlig som man är. Det är ytterligare ett vapen i arsenalen mot oss för att dumpa våra löner. Och glöm inte skattesänkningarna. Som absolut inte kommer att gynna oss låginkomsttagare i längden. Och nu såg jag att dom i Delaware, Usa antagligen kommer att genomdriva en lag som förbjuder offentliganställda att organisera sig i fackföreningar!

Adam, Malmö, 9 mar 13:44

Oj, det skulle naturligtvis vara invandringsvänliga!

Wilhelm, Manhattan, 29 apr 01:35

Sossesvin. När kommer ni förstå att det enda moraliskt rätta kan förklaras med sex ord: som man bäddar får man ligga.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 29 apr 01:39

Wilhelm. Det är inte alls det enda moraliskt rätta. Det finns många moralfilosofer som diskuterat detta och än idag finns inget riktigt bra svar på vad som är "det rätta". De flesta är dock överens om att det är bättre att hjälpa varandra än att inte hjälpa varandra. Så bara det borde väl tyda på att din tes är problematisk.

Anders, Kramfors, 1 maj 20:02

Definiera "hjälpa" är du snäll.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 1 maj 21:55

Den där kommentaren illustrerar ypperligt allt som är fel med det här samhället.

Anders, Kramfors, 4 maj 22:57

Men var lite konkret för en gångs skull istället för att komma med massa meningslösa klyschor.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/c9d883326922b9fb1a42efd5bcec48c6.jpgimages/square/a4e6669ffce44b17c7ba8b974bcf3cee.jpgimages/square/c344d2e265e50331bfb3407fd2cec816.jpgimages/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpgimages/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpgimages/square/e0fff8a35261555ea2e6e8f050f0eec9.jpgimages/square/89ce7d4c663516d0bcf6cd5d7e2bb02e.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 5.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 9.
  images/system/play.png Husvagnsutopin
 • 10.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet