images/system/arrow-down.png
ons 23 feb 2011
Se videon på SVT Play istället
Den uppenbara lösningen på elprishärvan
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

23:54 ons 23 feb 2011, Örnsköldsvik

Elbolagen tjänar enorma summor på att ta ut överpriser på elektricitet. Och det handlar inte om miljontals kronor som det svenska folket mjölkas på utan om åtskilliga miljarder, varje vinter.

Det svenska folket har inget förtroende för elbolagen och man saknar också förtroende för regeringens vilja att på allvar trycka till elbolagen. Och för varje dag förvånas jag över att den enda rimliga slutsatsen av hela detta rabalder ännu inte dragits.

Det enda rimliga är förstås att vi äger elbolagen och elproduktionen gemensamt. Det är ju helt bisarrt att sådana här samhällsnödvändiga funktioner ska ligga i händerna på privata företag som självklart kommer att utnyttja denna makt till att år efter år berika sig själva och fungera som parasiter på befolkningen. Det är dags att på allvar ta F-ordet i munnen. Förstatligande.


Kommentera (6)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Mikael Törnquist, Örnsköldsvik, 24 feb 00:07

Ja, det har jag tyckt länge. Såna där basbehov ska det inte drivas av vinst. Körskolor, skolan, elmarknaden och allt vad det kan vara, bör vara helt statliga!

Cyan, Vancouver, 25 feb 18:48

En lite mindre extrem lösning vore kanske att det elbolag som faktiskt är statligt dumpar sina priser till en rimlig niva, sa far de privata följa efter eller konkurreras ut....

Adam, Malmö, 9 mar 13:32

Cyan -Jag kan inte se att det är extremt att förstatliga elen. Det är väl ett lika basalt behov som vatten som ännu är statligt i dom flesta länder. Och definitivt i Sverige. Ännu.

Cyan, Vancouver, 10 mar 03:53

Adam - Att det är ett grundläggande behov är ju inte ett argument för förstatligande. Om vi ska förstatliga nagot sa skall det ju vara för att vi tror att det kommer fungera bättre i statlig regi, helt oavsett om det är mobilnät eller matproduktion. Vissa brancher passar bättre för statligt ägande än andra och det är det som borde diskuteras, inte hur viktig själva produkten är..

Adam, Malmö, 10 mar 11:06

Cyan -Kör för det. Då tycker jag att vi förstatligar elmarknaden eftersom elbolagen visat att det inte funkar nu. Sen avregleringen har vi gått från billig el till dyr (i ett europeiskt perspektiv).och det är uppenbart att elbolagen, även det statliga, utnyttjat sin monopolställning till oskäliga prishöjningar. Det funkar som så att vi konsumenter betalar det pris som den dyraste elen kostar. Så om något svenskt elbolag köpt dyr brunkolsel från Tyskland så blir det priset på all el. Trots att 50% av elen är billig vattenproducerad! Men min första kommentar var ett svar mot att du tyckte det var extremt att förstatliga. Jag kan inte se att det är det. Hur tänker du där?

Cyan, Vancouver, 13 mar 01:34

Det är extremt att förstatliga ur tva aspekter. Dels är det den ena extremen pa skalan mellan totlat fri marknad och totalt statligt monopol. I dag ligger vi mellan dessa tva punkter och skulle ma bra av att flytta lite närmare totalt statligt ägande, men utan att för den skull ga ända dit. Jag är övertygad om att Vattenfall kan pressa ner priserna om de far rätt ägardirektiv, da maste de andra bolagen flytta efter. Den andra aspekten är att det är väldigt extremt att stänga en tidigare öppen marknad. Ska staten köpa upp EONs och Fortums svenska delar? Eller ska vi bara socialisera dem (fint ord för att stjäla)? Rent praktiskt är ett förstatligande extremt, krangligt och korkat.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/6bc675e64abcba7c67a68554126ebe67.jpgimages/square/ec44221d6d4b7515167fb9ba972c1418.jpgimages/square/97cbf4dcdd7dadd6bfaa9e38d6630079.jpgimages/square/d1532c9bee80921e0393c7e208b3adec.jpgimages/square/3c63ecef5fd53c2d16da90b239d56bcb.jpgimages/square/25b824e01efc62c9cb68fced347f4e57.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.