images/system/arrow-down.png
ons 23 feb 2011
Se videon på SVT Play istället
Den uppenbara lösningen på elprishärvan
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

23:54 ons 23 feb 2011, Örnsköldsvik

Elbolagen tjänar enorma summor på att ta ut överpriser på elektricitet. Och det handlar inte om miljontals kronor som det svenska folket mjölkas på utan om åtskilliga miljarder, varje vinter.

Det svenska folket har inget förtroende för elbolagen och man saknar också förtroende för regeringens vilja att på allvar trycka till elbolagen. Och för varje dag förvånas jag över att den enda rimliga slutsatsen av hela detta rabalder ännu inte dragits.

Det enda rimliga är förstås att vi äger elbolagen och elproduktionen gemensamt. Det är ju helt bisarrt att sådana här samhällsnödvändiga funktioner ska ligga i händerna på privata företag som självklart kommer att utnyttja denna makt till att år efter år berika sig själva och fungera som parasiter på befolkningen. Det är dags att på allvar ta F-ordet i munnen. Förstatligande.


Kommentera (6)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Mikael Törnquist, Örnsköldsvik, 24 feb 00:07

Ja, det har jag tyckt länge. Såna där basbehov ska det inte drivas av vinst. Körskolor, skolan, elmarknaden och allt vad det kan vara, bör vara helt statliga!

Cyan, Vancouver, 25 feb 18:48

En lite mindre extrem lösning vore kanske att det elbolag som faktiskt är statligt dumpar sina priser till en rimlig niva, sa far de privata följa efter eller konkurreras ut....

Adam, Malmö, 9 mar 13:32

Cyan -Jag kan inte se att det är extremt att förstatliga elen. Det är väl ett lika basalt behov som vatten som ännu är statligt i dom flesta länder. Och definitivt i Sverige. Ännu.

Cyan, Vancouver, 10 mar 03:53

Adam - Att det är ett grundläggande behov är ju inte ett argument för förstatligande. Om vi ska förstatliga nagot sa skall det ju vara för att vi tror att det kommer fungera bättre i statlig regi, helt oavsett om det är mobilnät eller matproduktion. Vissa brancher passar bättre för statligt ägande än andra och det är det som borde diskuteras, inte hur viktig själva produkten är..

Adam, Malmö, 10 mar 11:06

Cyan -Kör för det. Då tycker jag att vi förstatligar elmarknaden eftersom elbolagen visat att det inte funkar nu. Sen avregleringen har vi gått från billig el till dyr (i ett europeiskt perspektiv).och det är uppenbart att elbolagen, även det statliga, utnyttjat sin monopolställning till oskäliga prishöjningar. Det funkar som så att vi konsumenter betalar det pris som den dyraste elen kostar. Så om något svenskt elbolag köpt dyr brunkolsel från Tyskland så blir det priset på all el. Trots att 50% av elen är billig vattenproducerad! Men min första kommentar var ett svar mot att du tyckte det var extremt att förstatliga. Jag kan inte se att det är det. Hur tänker du där?

Cyan, Vancouver, 13 mar 01:34

Det är extremt att förstatliga ur tva aspekter. Dels är det den ena extremen pa skalan mellan totlat fri marknad och totalt statligt monopol. I dag ligger vi mellan dessa tva punkter och skulle ma bra av att flytta lite närmare totalt statligt ägande, men utan att för den skull ga ända dit. Jag är övertygad om att Vattenfall kan pressa ner priserna om de far rätt ägardirektiv, da maste de andra bolagen flytta efter. Den andra aspekten är att det är väldigt extremt att stänga en tidigare öppen marknad. Ska staten köpa upp EONs och Fortums svenska delar? Eller ska vi bara socialisera dem (fint ord för att stjäla)? Rent praktiskt är ett förstatligande extremt, krangligt och korkat.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/692a965ed4d23c99237cdc9083fde953.jpgimages/square/fcc39b93ac07f07e87b0fd4a48613f44.jpgimages/square/16c9d166418e2682b735ed2199dca801.jpgimages/square/17f4c8430f073ba6218f3c64c1672505.jpgimages/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpgimages/square/7d56c065508c39c02b94fad9f5114ec7.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 5.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 9.
  images/system/play.png Husvagnsutopin
 • 10.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet