images/system/arrow-down.png
tis 1 mar 2011
Se videon på SVT Play istället
Bengtzingkulturdebatt
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

20:23 tis 1 mar 2011, Umeå

Det är ju brukligt att Kreti och Pleti lägger sig i schlagerfestivalen, och vi ska inte heller göra ett undantag detta år. Det har i mångt och mycket varit ett dåligt år. Precis som så många år tidigare. Många inblandade borde skämmas.

Men det är inte detta jag ska kommentera just nu. Istället ska jag lägga en kommentar på en debattartikel i aftonbladet, där Åsa Petersen skriver om texten till Linda Bengtzings bidrag "E' det nåt fel på mig?"

Hennes välskrivna inlägg kan ni läsa här

Det är ju en fruktansvärd sångtext, men till skillnad från Åsa tycker jag inte att det är innehållet som är det största problemet, utan kvalitén. Det är en lättjefullt skriven text som man lagt ned maximalt tio minuter på. Detta är inte alls ovanligt i dessa sammanhang, och långt sämre än detta är Lindas låt "jag ljuger så bra", där man uppenbarligen bara slumpat fram text kring titeln och fått ett resultat som får sångerskan att framstå som ett patetiskt offer, ett tema som inte heller det är ovanligt i sammanhanget. Kvinnor sjunger om att de vill bli ägda, "jag vill bli din", och män om att de vill äga, "bli min". Detta är tjatigt och faktiskt lite avskyvärt.

Som Åsa påpekar kan just "E' det nåt fel på mig?" tolkas hur progressivt som helst, och jag skulle vilja skjuta till en uppenbar vinkel som jag saknar. Hon har en stabil karl, man kan tänka sig att hon är gift och har familj, vardagslunken infinner sig och blir plötsligt kär i någon annan. Detta gör henne förvirrad och får henne att undra om hon är konstig. Och på detta vill jag svara Linda: Nej! Det är inget fel på dig.

Monogama relationer tenderar ta slut, och väldigt få ifrågasätter varför man då envisas med att fortsätta sträva efter livslånga relationer där man till hundra procent äger varandras sexualitet. Man bygger upp ett liv med någon, blir bästa vänner, och plötsligt måste man bli ovänner och i stort sett säga upp kontakten med varandra för att en av parterna råkar gå och bli kär i någon annan, alternativt bara råkar ligga med någon.

För mig är detta väldigt konstigt, fast de flesta verkar tycka att jag är konstig som tycker det. Men kanske vi borde åtminstone överväga om tvåsamheten inte alltid i alla lägen måste vara det mest eftersträvansvärda alternativet till ensamhet. Kanske skulle man överväga åtminstone prova flersamhet.


Kommentera (5)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Zwete, Södertälje, 1 mar 20:43

Swingerklubbar till svenska folket!

Joje, Linköping, 1 mar 21:07

Som öppet polyamorös, i en öppen relation, stöter jag med ojämna mellanrum på folk som har svårt att acceptera min läggning. I många av dessa fall blir jag sedd som ett kåt och känslokallt monster som bara utnyttjar min flickvän för trygghet medan jag ligger med kreti och pleti, eller ja, de andra kreti och pleti. Samtidigt blir hon av samma personer betraktad som ett offer, åtminstone tills de inser att man är två om ett förhållande, även ett öppet sådant, varpå hon självklart måste vara en slampa istället. Jag tror inte att alla människor kan hantera flersamma relationer (vare sig att leva i dem eller höra om dem), om det är av naturen eller av socialisering låter jag dock vara osagt. Trots det blir vi fler och fler som kommer ut som polyamorösa, eller liknande, och som lever i någon form av flersamma förhållanden eller relationsanarki. Vi tycker inte att du är konstig ;) Skamlös reklam: Om någon är intresserad och vill läsa mer om flersamhet kan jag varmt rekommendera boken "The Ethical Slut" av Dossie Easton och Catherine A. Liszt. Det är en mycket bra introduktion till hur flersamma förhållanden kan se ut och vad det innebär för de inblandade.

Joje, Linköping, 1 mar 21:09

Hoppsan, uppenbarligen gillar ert inmatningsformulär inte styckesindelning :)

Maria, Linköping, 3 mar 10:56

Joje, det låter väldigt intressant det du skriver. Låter som något vi borde skriva om! Jag jobbar på Corren och NT:s helgbilaga Paus. Kan inte du kontakta mig på maria.soomro@corren.se

Maria, lund, 13 mar 07:26

Det finns ju rykten om att Bengtzing gillar tjejer lite mer än hon gillar killar. Om man tänker att det är en tjej som är den andra så blir det ju hur normkritiskt som helst...


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/5168a13ef216b084426760ad39697cfe.jpgimages/square/179ae960a33011cc686af0ccda2fc7f5.jpgimages/square/c9d883326922b9fb1a42efd5bcec48c6.jpgimages/square/78d1f4f03db877b4ec96b0a0775256c5.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/3c63ecef5fd53c2d16da90b239d56bcb.jpgimages/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 7.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 8.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 9.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
 • 10.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet