images/system/arrow-down.png
tor 10 mar 2011
images/rectangle/7b2bf6a9ab7e05bc19cbd87118658e5d.jpg
Ansiktshårets återtåg?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

20:48 tor 10 mar 2011, Örnsköldsvik

Socialdemokraternas valberedning har lagt fram sitt förslag på ny partiledare. Lite oväntat var det Håkan Juholt som presenterades. Jag vet inte mycket om honom. Har en bild av honom som en rätt kul gråsosse, dessutom gillar jag det faktum att han är tjock. Jag tror generellt att tjocka och lönnfula människor har mer empati och humor än smala snyggingar, kalla mig gärna fördomsfull, för det är jag.

Men det mest intressanta med Håkan Juholt är helt klart hans ansiktshår. Han plägar nämligen pryda sig med en rätt rejäl mustasch. Och att ansiktshåret är tillbaka inom politiken är verkligen en jättenyhet.

Förr i tiden var ansiktshår nästan ett krav på en politiker på framförallt vänsterkanten. Ansiktshåret utstrålade manlighet, potens och erfarenhet. Hjalmar Branting hade exempelvis en rejäl rabatt under näsan. Karl Marx och Friedrich Engels hade båda två enorma skägg, av gamla foton att döma nästan övermänskliga ansiktsbuskar. De sovjetiska ledarna plägade även de pryda sig med mustasch; Lenin med sitt karaktäristiska svartrockar-skägg och Stalin med sin oerhört manliga sopkvast på överläppen. Che Guevara hade skägg liksom Fidel Castro som än idag, trots sin höga ålder bär ett mycket manligt och virilt skägg. I latinamerika verkar det tydligen fungera än idag.

Här i europa försvann dock ansiktshåret med andra världskriget. Figurer som Hitler och Stalin gick helt enkelt ur mode och med dem ansiktshåret. Ansiktshåret utstrålade inte längre virilitet och bildning utan snarare fanatism och massmord. I samma takt förändrades även manlighetsidealet i positiv riktning. Därför har i princip alla framstående europeiska politiker fram till idag varit slätrakade. Ett slätrakat ansikte ustrålar självkontroll, behärskning, hygienisk medvetenhet och prydlighet. En rakad man är helt enkelt att lita på. Alltså av ungefär samma anledning som många kvinnor rakar sina armhålor idag.

Men Håkan Juholt innebär alltså ett flagrant brott emot denna trend. Här har vi en man som trots den belastning det innebär ändå ihärdar med sitt ansiktshår. Lite som Lars Ohly länge ihärdade med sin kommunism.

Det ska givetvis bli spännande att se hur Håkan Juholt kommer att klara jobbet som partiledare för Sveriges viktigaste parti. Men det kommer nästan att bli ännu mer spännande att se hur mustachen kommer att klara sig i medialjuset. Mitt stalltips är att den förr eller senare kommer att betraktas som en belastning och åka av i samband med nästa stora valrörelse. Sverige och Europa är nog helt enkelt inte redo för ansiktshåret riktigt än.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Mikael Törnquist, Örnsköldsvik, 10 mar 21:26

Vi får heller inte glömma Pagrotsky med hans enorma episka skägg.

Oskar Sköld, Umeå, 12 mar 21:47

Fantastisk politisk satir, fasen bästa jag läst på länge. Din analys av Håkan Juholts ansiktshår är ungefär lika relevant som alla artiklar som dagspressen producerar.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/17f4c8430f073ba6218f3c64c1672505.jpgimages/square/25f407a6534469e71ae85cb2a3590c6a.jpgimages/square/6c03d4c990c6f4a5984a84b82965ef2d.jpgimages/square/e0fff8a35261555ea2e6e8f050f0eec9.jpgimages/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpgimages/square/bc7ec719f2478ae00155b9f1255c47ab.jpgimages/square/5b8c00176e8eb835f4a6c5b759fb5f97.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.