images/system/arrow-down.png
mån 11 apr 2011
images/rectangle/dba19379650deeedc6741268c2419168.jpg
Den förvirrade rasistvänstern förbryllar mig
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

20:41 mån 11 apr 2011, Örnsköldsvik

Jag fick idag ett anonymt mejl från någon som menade att vänstern måste överge tanken på det mångkulturella samhället och istället göra gemensam sak med rasisterna och köra ut invandrarna och sedan stänga gränserna för gott. Resonemanget är oerhört förvirrat.

Först menar författaren att invandrarna inte har något att tillföra Sverige. De som kommer hit är outbildade och saknar helt kompetens att utföra något som helst arbete annat än de allra mest okvalificerade yrkena. Detta skapar, menar författaren en stor konkurrens om dessa yrken vilket leder till en lönedumpning och försämrade villkor för arbetarklassen.

I nästa stycke menar författaren att denna invandring heller inte är bra för de länder de lämnar. Författaren menar att det ju inte är de fattiga, outbildade som kommer hit. Istället menar han att det bara är ingenjörerna, juristerna, professorerna och de högutbildade högavlönade som har råd att ta sig hit. Detta leder, menar författaren till en braindrain i dessa fattiga länder eftersom man då bara får kvar en outbildad pöbel som inte förmår nästan någonting alls. Allra minst att bygga upp ett land.

Att argument ett och argument två totalt motsäger varandra bryr sig författaren över huvud taget inte om. Tydligen förhåller det sig på det viset att de som flyr är högutbildade professorer, men när de kommer till Sverige blir de plötsligt en outbildad pöbel som inte förmår något annat än städa överklassens toaletter.

Slutligen menar han att en stor invandring med nödvändighet leder till rasism och en splittrad befolkning. Denna splittring och motsättningar människor emellan menar han vidare omöjliggör ett solidariskt samhälle eftersom rasister inte vill att deras skattepengar ska gå till invandrare och tvärtom. Således vill folk inte längre betala skatt och hjälpa varandra, och således röstar de höger.

Således har vi tre argument att förhålla oss till.

1. Invandrare är outbildade och behövs således inte i Sverige
2. Invandrare är högutbildade och behövs således i deras hemländer
3. Invandring leder till rasism som i sin tur gör att folk röstar på rasistpartier

Det är redan nu uppenbart att det inte är något akademiskt snille som skrivit mejlet. Men låt oss ändå ta det, för resonemangets skull på allvar. Om t.ex. argument ett skulle stämma så finns det en enkel lösning på det problemet, och det innefattar inte att utvisa de outbildade invandrarna. Man skulle ju faktiskt kunna anställa alla arbetslösa inom den offentliga sektorn. På så vis skulle man ju slippa en lönedumpande konkurrens om jobben. Detta är ett traditionellt vänstersätt att angripa detta oerhört gamla problem som visat sig fungera alldeles utmärkt.

Argument två hoppas jag för tillfället över då det är en rätt komplicerad fråga. Det ligger, om argument två skulle stämma, en problematik i att fattiga länder bekostar långa och dyra utbildningar varpå de som fått gå dessa sedan flyttar utomlands med sina kunskaper. Detta problem är klurigt och det finns olika förslag på sätt att hantera detta. Det sämsta är dock att utvisa alla flyktingar och stänga gränserna.

Och tar vi sedan det sista argumentet är det lite magstarkt att anklaga invandrarna för att vissa idioter, inklusive mejlförfattaren, är rasister. Rasisterna är själva ansvariga för sin rasism. Dock är jag helt enig med författaren om att denna rasism är ett jättestort samhällsproblem. Och en bra start när det kommer till att bekämpa denna rasism är att sluta skicka en massa rasistiska mejl till folk.


Kommentera (5)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Bas, kullen, 11 apr 21:49

Bra skrivet. Annars är väl klassikern att dom tar våra jobb samtidigt som dom endast går på bidrag. Nästan i samma spår.

Den Trötte, torparen, 11 apr 22:14

Hej allesammans. Det är då jag som skrivit den omnämnda artikeln. Jag får väl tacka Mattias för att han tog sig tid att skriva ett svar, även om han beskriver mig på ett väldigt nedlåtande sätt. Denna reaktion är tyvärr ganska typisk inom vänstern. Det går inte framföra kritik mot invandring eller mångkultur utan att någon börjar skrika rasist. Hur som helst så ser jag att Mattias missuppfattat iaf 2 saker jag skrev, som jag därför önskar förtydliga. 1.Hade jag påstått att invandrare är outbildade i ena stunden, och välutbildade i andra hade det helt klart varit ett förvirrat resonemang, det har jag dock inte gjort. En stor del av invandrarna ÄR högutbildade, dock så är det ofta så att deras utbildning inte ger något jobb här, antingen för att den inte anses leva upp till svenska krav, eller för att den typen av utbildning helt enkelt inte efterfrågas. När detta sker blir de tvungna att söka jobb utan krav på högre utbildning , varpå det blir en ökad konkurrens om dessa jobb. 2.Jag skrev aldrig att invandring leder till ökat stöd för rasistpartier, även om det förstås också stämmer. Vad jag skrev var att invandring skapar en allmän högervridning i samhället. En amerikansk studie har visat att solidariteten generellt är ganska svag över etniska gränser. Människor i mångkulturella samhällen är mindre solidariska mot varandra än folk i mer homogena statsbildningar. Och när solidariteten minskar, minskar också vänsterns folkliga stöd. Jag vet att det är mycket att begära, men jag skulle uppskatta om Mattias ville lägga upp min artikel här på sidan så att era läsare/lyssnare själva kan ta ställning till den. Det blir lite bakvänt när dom bara kan se din kritik utan att se vad det är du kritiserar. Lev väl!

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 11 apr 23:26

@Den trötte: Kul att du valde att kommentera, även om jag mycket riktigt beskriver dig på ett inte helt trevligt sätt. Det hedrar dig. Låt oss inte glömma det viktigaste. Om du faktiskt går och pratar med de invandrare du talar om så märker du snart att de har goda skäl att fly. Det är nämligen inte vidare lätt att fly till Sverige. Ofta är det dyrt och oftast förenat med livsfara. Det finns nämligen inget lagligt sätt för flyktingar att ta sig till Sverige, den metod som står tillbuds är att betala flyktingsmugglare och hoppas på att överleva transporten, vilket långt ifrån alla gör. Detta utsätter man sig inte för om man inte har mycket goda skäl att fly. Och kan vi hjälpa våra bröder och systrar som haft oturen att drabbas detta elände, som inte sällan kan härleda till västvärldens härjningar, har vi en moralisk skyldighet att hjälpa, precis som att vi, om vi någon gång måste fly, ska kunna begära att bli hjälpta av dem. Detta är vad internationell solidaritet handlar om. Och sedan angående ditt resonemang att de högutbildade invandrarna inte efterfrågas här utan hänvisas till jobb utan krav på utbildning: Även detta beror ju på rasism, precis som ditt resonemang om den splittrade arbetarklassen. Det är ju rasismen som är problemet. Det är rasismen och diskrimineringen som dels gör att högutbildade kompetenta invandrare tvingas köra taxi och dels att höger- och rasistpartiers sympatier ökar. Det är således rasismen som måste bekämpas och ett bra första steg är att sluta sprida rasistisk propaganda. Därefter kan vi börja jobba på att styra det här landet rätt. Sida vid sida, svart som vit. Arbetare i alla länder, förenen eder.

Cyan, Vancouver, 15 apr 08:52

Borde inte storleken pa var offentliga sektor bestämmas av vart behov av offentlig service snarare än av arbetslöshetsnivan? Antalet anställda i offentlig sektor ska vara precis sa manga som vi är beredda att betala för via skattesedeln, alldeles oavsett hur manga lagutbildade invandrare vi har. Att sätta folk i meningslöst arbete bara för att eliminera arbetslösheten känns lite väl mycket Sovjet... De borde i stället fa en schysst chans till utbildning precis som alla andra i det här landet borde fa, och sen är det upp till var och en, oavsett var man är född, att söka sig till det yrke man vill. Kom bara ihag att vi behöver folk som kör taxi, bakar pizza och städar toaletter, det är jobb som nagon behöver göra och inget vi ska förakta.

Cyan, Vancouver, 15 apr 08:53

Skulle ni kunna fixa sa att man kan byta rad, blir lite lättare att läsa langa inlägg da. Tack:)


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/44a8f9bde2529afa062ae60e3ce994b6.jpgimages/square/d1240c56062bc9ac64e14b6ea4418cfe.jpgimages/square/82843912fe6cabf4d416040867882eb2.jpgimages/square/eda666d7886ade746682bcd73b26284e.jpgimages/square/063c8acfed275901e622b071c7e07bd5.jpgimages/square/8271f90e77d51593c5fa62c5847809f8.jpgimages/square/281df9a98d420d20904251e050285a84.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.