images/system/arrow-down.png
lör 23 apr 2011
images/rectangle/8b622723a239f378bbec3d7ace597f12.jpg

Torsten Mörner, viddernas härksare

Vad vargdebatten egentligen handlar om
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

09:54 lör 23 apr 2011, Örnsköldsvik

Igår kikade jag på Debatt på Svtplay om vargjakt. Egentligen var situationen rätt lustig. Först en oerhört patetiskt intervju med en man vars okopplade hund blivit dödad och fru blivit skrämd av varg. Han berättade med stor sorg och brast nästan ut i gråt när insikten att hans älskade hund nu var borta. Det hela var oerhört gripande. Och på storbildsskärmen i studion visades den stackars hunden, som hette Tyson, upp i vackert motljus. Hunden var nu död. Och det var vargens fel.

På debattläktaren satt jägarna. De hade väntat på detta, nu har Svt gett dem straffspark. Den retoriska strategin är lika enkel som självklar: först bedyra sitt stora medlidande med Tyson och hans familj: patos. Därefter används Tysonexemplet som bevis för att vargen är ett farligt djur som inte ska vara i närheten av människor: logos. Slutsatsen: vi måste få skjuta fler vargar.

Motdebattörerna har det inte lätt. De inriktar sig på steg nummer två. Vargen är inte farlig. Ingen människa har dött av en vargattack på över hundra år: logos. Vargen är bra för egosystemet: logos. Endast en ung kille påpekar det lite fåniga att vuxna jägare, som har som hobby att skjuta ihjäl djur, sitter i tv och gråter för att en hund har dött.

Konfliktpunkten blir alltså huruvida vargen är farlig eller inte. Jägarna menar att det är en tidsfråga innan vargen dödar en människa. Jaktmotståndarna säger att vi har väntat i över hundra år redan och att om det är människors liv och lem de är oroade för borde de snarare vilja utrota bin, björn och andra djur som faktiskt angriper människor. Och det verkar faktiskt lite underligt. Vad handlar detta om egentligen?

Då säger Torsten Mörner, ordförande i svenska jägareförbundet, det jag tror är det centrala i vargdebatten men som aldrig diskuterats, ej heller i detta debattprogram. Nämligen: "Det är vargen som ska vara rädd för människan och inte tvärtom". Det handlar om respekt. Vargen visar ingen respekt på samma sätt som exempelvis räven. "Räven är rädd för människan", säger Torsten "men vargen är inte det".

Det stora starka vita mannen, mannen som fått i uppgift att regera över naturen, tämja vildmarken och härska över vidderna visas inte den respekt som han förtjänar. Vargen, detta uppkäftiga, trotsiga, oförskämda djur måste sättas på plats, tuktas och sättas under människans våld. Vargen är ett hot emot den vita mannens manlighet och identitet som viddernas härskare och måste antingen lära sig veta hut eller ta konsekvenserna av sitt trots.

Respekt. Det är respekt det handlar om.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


P-A Petersson, Luleå, 23 apr 10:14

Vargdebatten är det största skämtet i Svensk rovdjurspolitik. När det gäller vargen verkar alla ha huvudet under armen. Vid förra sekelskiftet var björnen hotad i Sverige. Endast ett hundratal individer fanns kvar. Då beslutades att förvaltningen av björnstammen skulle skötas av landets jägare. Björnen blev ett omtyckt och spännande vilt som jägarna lade ner enorma resurser på att förvalta på bästa sätt. I dag är Sverige ett av världens björntätaste länder. Av samma anledning anser jag att vargen bör vara ett jaktbart vilt. Först då blir det en resurs att förvalta för de svenska jägarna. Ett problem som sällan tas upp är att vi utan att ha jagat vargen på mycket lång tid ändå trängt undan den genom att själva breda ut oss. Den levnadsmiljö som vargen kräver blir allt mindre och är också vad som kommer att begränsa hur stor vargstam vi kommer kunna hålla inom rikets gränser.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 23 apr 10:20

Du kan mycket väl ha rätt, kanske skulle jägarna på et bra sätt kunna förvalta och öka antalet varg i Sverige. Men om det nu är så är det tragiskt att vargjaktsförespråkarna aldrig framför ett enda vettigt argument i debatten utan hänfaller till detta patetiska hycklande om att "vargen är farlig, den dödade stackars Tyson".


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/81913ba04810456874257209e543df65.jpgimages/square/75e295a455c95a01184b19f1b53793c6.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpgimages/square/3e44b713a8007491e57830ea9304dc14.jpgimages/square/f03844829f4672c5e46e5a79096972c6.jpgimages/square/5b8c00176e8eb835f4a6c5b759fb5f97.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 5.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 9.
  images/system/play.png Husvagnsutopin
 • 10.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet