images/system/arrow-down.png
lör 23 apr 2011
Se videon på SVT Play istället
Klassamhället – den rosa elefanten i skoldebatten
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

11:36 lör 23 apr 2011, Örnsköldsvik

Alla som tillbringat tid i en svensk högstadieskola (under min utbildning har jag fått undervisa på åtminstone fem) kan se att de elever som har problem alltid kommer från fattiga hem. Det kan röra sig om elever vars föräldrar är arbetslösa, sjuka, invandrade eller som får lov att leva på jobb som av borgerliga ledarskribenter absolut inte får kallas "skitjobb".

SCB konstaterar, i en undersökning beställd av Lärarnas Riksförbund, att rika barn konsekvent får högre betyg än fattiga barn och att klyftorna ökar år efter år. Till och med Jan Björklund har sett tendensen när han i en debattartikel i Aftonbladet till läxornas försvar konstaterar: "På bara några år har klyftorna i skolan ökat dramatiskt. Var tredje barn från lågutbildade familjer klarar inte kraven till gymnasiet. Allt fler är underkända i skolans viktigaste ämnen."

Vi har idag elever i skolan som går hem till en djup missär, och en familjesituation som för våra politiker antagligen är lika obegriplig som osynlig. Dessa elever har större problem att bekymra sig över än plugg. Och det märks i deras skolarbete.

Men detta får inte nämnas. Istället fokuseras det på marginalfaktorer. Och det vore ju så smidigt om detta kunde lösas på ett mindre... socialistiskt sätt än en rättvisare fördelningspolitik. För det har vi väl lämnat bakom oss? Nog är det väl ändå lite lärarnas fel? Något måste man väl kunna göra där? För inte ska vi väl måsta höja skatterna och bidragen igen? Nä?

Hur som helst börjar det bli dags att vi lärare börjar säga ifrån. För det första fungerar skolan ypperligt bra för de allra flesta eleverna, de elever som har turen att bo i väl fungerande och väl försörjda familjer. Men så finns det dem som har stora problem. Men det är inte lärarnas fel utan en konsekvens av ett tvåfrotnsangrepp på den svenska skolan. Dels kommunalisering och nedskärningar från ena sidan och dels ett hårdare klassamhälle från andra sidan. Självklart kommer detta att återspegla sig i elevers skolresultat.

Sedan kan vi såklart prata lärarlöner, lärarutbildning, lärarlegitimationer, betyg, läxor och diciplinära befogenheter hit och dit. Men kanske borde vi också nämna något om den rosa elefanten i rummet?


Kommentera (6)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Anders, Kramfors, 23 apr 12:37

Ok, problemet är alltså att folk är fattiga och rika. Vad är lösningen?

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 23 apr 13:36

Jämlikhet

Anders, Kramfors, 23 apr 13:43

Hur uppnår man det utifrån dagens situation?

Torbjörn, Ålidhem, 24 apr 23:42

Om jag fick bestämma, genom att göra ägande och produktion demokratiskt. Men det är inte aktuellt så ett bra sätt att börja vore att sluta öka klyftorna i samhället genom att sluta driva borgerlig politik, och istället driva en politik som tar hänsyn till människors behov.

Anders, Kramfors, 25 apr 00:26

Ok, vad skulle den politiken resultera i rent konkret?

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 17 jul 10:19

Jämlikhet. En större balans mellan de som har mycket resurser och makt och de som har lite resurser och makt.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/44a8f9bde2529afa062ae60e3ce994b6.jpgimages/square/c344d2e265e50331bfb3407fd2cec816.jpgimages/square/cfbdf102d65f0009b965ec4701fabada.jpgimages/square/5b8c00176e8eb835f4a6c5b759fb5f97.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/063c8acfed275901e622b071c7e07bd5.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.