images/system/arrow-down.png
ons 11 maj 2011
Se videon på SVT Play istället
Skolkbetyg är ren idioti
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

14:39 ons 11 maj 2011, Örnsköldsvik

Jag brukar alltid skriva för mycket. Därför ska jag nu försöka fatta mig kort. Den nya reformen som inför skolk i betyget är jättedåligt.

För det första sänder det fel signaler om vad skolan går ut på. Skolans uppgift är inte, trots att många tror det, att skola in elever i arbetsrutiner, få dem att kliva upp på morgonen och därefter lyda sina överordnade. Skolan är till för elevernas skull. Skolan är elevernas möjlighet att skaffa sig den utbildning och de kunskaper de sedan ska ha nytta av resten av livet. I skolan är det elven och elevens behov som ska stå i centrum, vi lärare står till elevernas tjänst. Det är för deras skull vi är där. Inte tvärtom.

Dessutom sänder ett skolbetyg fel signaler om vad betyg är. Betyg är inte en bedömning av elevers karaktär, flit, underdånighet eller engagemang. Betyg är en samlad bedömning av de kvaliteter och uppnåendemål som eleven har lyckats visa upp. Betyg ska visa på uppvisad kunskap, inte på hur väl man har anpassat sig till skolnormen.

Sedan det värsta av allt: De elever som har hög frånvaro brukar inte vara de elever som bryr sig om sina betyg. Tvärtom brukar dessa elever, som ofta har sociala problem i bakgrunden, totalt skita i sina betyg, ibland även hela skolgången. Dessa har gett upp, vill inte tänka på skolan, hatar skolan, hatar betygshetsen, hatar alla krav och allt tjat.

Hot om sänkta betyg för dessa elever möts i bästa fall av skratt, i värsta fall trycker det ner dem ännu längre i skiten. Elever som mår dåligt, gett upp och som inte upplever sig klara av skolan kan man inte skrämma igång med hot om dåliga betyg, dessa elever behöver stöd. Massor med hjälp och uppmuntran, klappar på axeln, beröm, de behöver få ha kul i skolan, bemötas av förstående och stöttande personal, inte hot.

Vi har en regering som tror att alla samhällsproblem idag går att lösa med hot och straff. Arbetslösa ska hotas och straffas, sjuka ska hotas och straffas och nu ska också elever med problem hotas och straffas. Det fungerar inte på de arbetslösa, det har fått katastrofala konsekvenser för de sjuka och det kommer inte gå bättre den här gången.

Det är en idiotreform och gör det allt mer uppenbart att Jan Björklund inte är lämplig att inneha någon beslutande post inom någon instans som har med skolan att göra.


Kommentera (7)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Olov, Stockholm, 11 maj 17:59

Näst sista stycket är lysande, både retoriskt och i sak! Det allra sista kan jag inte hålla med dig om dock: Björklund är inte lämplig på någon beslutspost alls!

David Lindegren, Luleå, 12 maj 19:49

Bra skrivet! Håller tummarna för att skolorna ska kunna få mer resurser för att också på rätt sätt kunna ta hand om de som skulle råka ut för "dåligt betyg i skolk". Frågan är bara hur kommunerna ska göra de prioriteringarna? Tycker det borde finnas en hög med pengar att lägga på skolan som nu används till mindre viktiga saker..

Adam, -Malmö, 12 maj 23:38

Nja, kommunerna har nog inte pengar som inte används till väldigt viktiga saker. Vill vi förändra saker så behöver vi nog skattehöjningar.

Kerstin, Umeå, 13 maj 09:39

Bra formulerat, huvudet på spiken!

Marcus, Norrköping, 13 maj 21:48

Välformulerat och tydligt. Björklund och co. har fel taktik.

Adam, Göteborg, 14 maj 22:45

Men om man skolkar mycket så får man antagligen ganska dåliga betyg ändå, och om man inte får det utan har en massa MVGn utan närvaro, ja då ser man ju bara smart ut?

Timi, Norrköping, 6 jun 22:39

Riktigt bra skrivet!


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/598e7b9d53440f3589462215f717f47f.jpgimages/square/54bb0e759c1d17d4dc270fdc0ed21e7e.jpgimages/square/079d39c0688fe3744a8c1b78c0bc0073.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpgimages/square/2db89899372464b624cdb671d55e93a4.jpgimages/square/43897c39be314d47b3a89e27f5710096.jpgimages/square/73aee6a41d4bcbfbc0eddca54d5501fd.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet