images/system/arrow-down.png
sön 15 maj 2011
Se videon på YouTube istället
Jag glädjs inte med Saade
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

10:13 sön 15 maj 2011, Örnsköldsvik

Naturlivis satt man klistrad vid gårdagens festival. Jag hade på förhand topptipsat Irland, Azerbajian och Bosnien, varav det gick på tok för dåligt för två av dessa nämligen fantastiska Jedwards och den härligt vuxne och mogne Bosniske farbrodern. Dock vann Azerbaijan efter en ren uppvisning i falsksång som jag trodde skulle sänka dem. Men icke. Det verkar som folks toleranströskel för falsksång är oerhört mycket högre än man tror.

Och trea kom Eric Saade. Länge ledde han varpå han föll först till en andra och sedan en tredje plats. Detta är ändå ett långt mycket bättre resultat än vad någon kunnat vänta sig. Givetvis gladdes man åt när Sverige fick bra poäng, och man hoppades givetvis att han skulle vinna. Men såhär i efterhand har smolket i glädjebägaren mer och mer börjat ta över smaken.

För, vilka signaler skickar detta? Sverige skickar en imbecill skitlåt helt utan text, helt utan budskap som överhuvudtaget kan tilltala någon över 7 år. Medan världen håller på att störta samman i konflikter och rasismen breder ut sig i europa (det var därför ni inte kom till final Norge) använder man sina tre minuter med en mikrofon framför europas befolkning till att sjunga om skit. Som om man inte såg på nyheter, som om man inte överhuvudtaget hade en förmåga att tänka och reflektera.

Och detta går och tar en tredjeplats. Vilka signaler skickar detta? Jo, att hjärndöd infantilpop fungerar. Europa älskar det. Och nästa år kommer de svenska uttagningarna krylla av detta elände.

Men, det ska tilläggas, Sverige var inte ensam om denna tendens. Faktum är att i princip samtliga bidrag var, om än kanske i mindre grad, exempel på samma infantila brist på ett vuxet, reflekterande, kritiskt perspektiv. Den som letade efter humor, satir, ironi, självironi, hårda och mjuka kängor, ställningstaganden och någon som helst form av åsikt fick leta någon annan stans.

Och de försök som ändå gjordes att beröra våra samhällsproblem, exempelvis Danmark och Finland, var ändå resonemang på dagisnivå i stil med "vi vill ha fred på jorden" och "vi vill skapa en bättre framtid". Välvilligt, kanske, men för mjäkigt för att fungera som en låt. Den dag vi i Kreti och Pleti skriver en allmän låt om att vi vill ha fred på jorden, ge oss en smäll så att vi skärper oss.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Adam, Göteborg, 15 maj 11:05

Kan inte ni ställa upp? Då hade jag kollat:)


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/8271f90e77d51593c5fa62c5847809f8.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/89ce7d4c663516d0bcf6cd5d7e2bb02e.jpgimages/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/a4e6669ffce44b17c7ba8b974bcf3cee.jpgimages/square/43897c39be314d47b3a89e27f5710096.jpgimages/square/cfbdf102d65f0009b965ec4701fabada.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 6.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.