images/system/arrow-down.png
tis 17 maj 2011
images/rectangle/f18ca112b5ca3beab071079927ad1d45.jpg

Min lilla Fia poserar vid balkongräcket

Låt föräldrarna rösta åt barnen
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

13:37 tis 17 maj 2011, Örnsköldsvik

Jag missade tåget när det kom. Nämligen Bo Rothsteins inlägg på Expressens debattsida som argumenterade för att även barnen ska få rösta, via sina målsmän som ombudsmän (Rothstein 2011). Alltså att låta föräldrarna rösta åt sina barn tills de är gamla nog att själv rösta.

Detta är nämligen en så självklar reform att det är märkligt att den inte genomförts än. Det är helt enkelt rimligt att en familj med tre barn har mer att säga till om än ett par som saknar barn. Allt enligt den demokratiska principen "en skalle – en röst".

Men då invänder folk: vad är det som säger att förälderns röst är bra för barnet? Föräldern kan väl inte veta vilket parti barnet hade valt om barnet varit gammalt nog att välja? Nej, det är klart att föräldern inte kan veta det. Dock låter vi idag föräldrar göra allehanda olika beslut som på ett mer direkt sätt påverkar barnets vardag. Exempelvis väljer skola, barnomsorg, bostad, försäkringar, kläder, vacciner, mat och ja... alla val i barnets liv fattas av barnets föräldrar, och föräldrarna har rätt att göra detta eftersom de, i lagens och allmänhetens ögon, förväntas vara kapabla att avgöra vad som är bäst för deras barn.

Men detta tar av någon märklig anledning stop när det kommer till val. Då helt plötsligt anses föräldrarna inte vara kapabla att avgöra vad som är bäst för deras barn. Är inte detta märkligt?

Idag osynliggörs barn och barns behov i mångt och mycket. Dagens barn är en nedskärningskull. Medan vuxengenerationen kan gotta sig i jobbskatteavdrag, köpa motorcyklar, köpa städhjälp och nya bilar, läggs fritidsgårdar ner på löpande band, skolsköterskor dras in, det blir färre vuxna i skolan, sämre lärare och sämre skolor, fritidsaktiviteter blir dyrare och barnfattigdomen biter sig fast. Kort sagt: de vuxna skiter i barnen, politikerna skiter i barnen. Och barnen kan inte protestera.

Hade vi låtit föräldrarna rösta åt sina barn hade valrörelserna sett helt annorlunda ut. Helt plötsligt skulle det bli ytterligare 2 miljoner röster att slåss om, nämligen barnens röster. Då skulle vi inte fått en valrörelse som enbart handlade om sänkta skatter till förvärvsarbetande och pensionärer utan kanske, för första gången på många val, om kvalitén i skolan, om höjda barnbidrag och förbättrad barnomsorg. Och det hade inte varit en dag för tidigt. Och hur som helst vore det mest demokratiskt.


Kommentera (6)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Adam, Göteborg, 17 maj 16:54

Jag håller helt med! Almän rösträtt, here we go!

Simon, 16, -Dorotea, 17 maj 19:33

Låter dumt. Väldigt dumt. Att föräldrarna bestämmer i vissa fall är ju självklart, men nu handlar det om barnets ÅSIKT. Låt hellre barnen rösta själv. Det låter vål bra? Nej, då hoppar de vuxna direkt på barnen och säger att vi inte är mogna nog. Jag kan även tänkta mig att många föräldrar påverkar barnen till deras egna vilja.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 17 maj 19:37

Du har en poäng Simon. 16-åringar kan jag tycka borde få rösta själv. En lämplig röstgräns är när man gått ut grundskolan. När man gått ut grundskolan bör man ha tillräckliga kunskaper för att kunna göra ett informerat val. Men jag har svårt att tänka mig att exempelvis spädbarn är mogna nog. Där krävs det nog att föräldrarna förvaltar deras röster och för deras talan.

Adam, Göteborg, 17 maj 21:56

Nej alltså, som jag ser det så får alla svenska medborgare oavsett ålder ett röstkort, och har rätt att välja själv. Många kommer säkert att rösta på samma parti som deras föräldrar (om de nu röstar på samma), men några brådmogna 12åringar kommer säkert rösta emot sina föräldrar. Jag är också 16 och hade röstat på samma parti som pappa (inte det mamma gjorde sist, dock). Men knappast för att min pappa gör det, men det är väl inte så märkligt?

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 17 maj 21:59

Problemet med att låta 8-åringar själva bestämma vad de ska rösta på är att vi då skulle kunna få en massa pajas-partier som gratis-glass-partiet och liknande, som bara skulle ställa till en massa problem i politiken. Jag håller fast vid att högstadiet är en lämplig gräns. Men en fråga till dig: Ska även spädbarn på 6 månader får rösta själva eller skulle man där behöva en annan konstruktion?

David Lindegren, Luleå, 23 maj 16:13

Hmm, jag har läst, diskuterat och begrundat detta och omvärderat mina egna åsikter. Tillslut kommer måste jag nog ändå erkänna att jag inte tror att det skulle bli så stor skillnad om barnen fick rösta (via föräldrarna). Tycker att det vid varje val talas vitt och brett om "vård, skola, omsorg" och att skolan minsann ska bli så mycket bättre.. det valfläskas rätt friskt till barnfamiljerna redan.. Så, varför skulle det bli annorlunda om föräldrarna fick rösta med barnens röster också? Partierna fokuserar ju redan nu på att fiska familjeröster (och med tanke på hur skolan blir, inte riktigt talar sanningar hela tiden)..


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/81913ba04810456874257209e543df65.jpgimages/square/1061184ef35c8353598059a4760f8cb7.jpgimages/square/25b824e01efc62c9cb68fced347f4e57.jpgimages/square/20f71ee5ac6c954104ffe2013480a201.jpgimages/square/b65d8391530ce68445833d652df21966.jpgimages/square/ee02fa10c268c46c9f13697dd10c3a37.jpgimages/square/182e9e395cde32024cf43ad21faff515.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 6.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.