images/system/arrow-down.png
tor 21 jul 2011
images/rectangle/7944f95fdc214e4167cf367417c2db1e.jpg
Jag inleder jakten på den sekulära bibeln
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

11:43 tor 21 jul 2011, Örnsköldsvik

När jag besökte Jerusalem för inte så länge sedan, och fick bevittna sabbaten vid klagomuren, upplevde jag att det finns en poäng med att göra saker tillsammans. Där fanns mängder med judar, gamla och unga, som dansade, skrattade, lekte lekar, hoppade runt och festade helt nyktra. Och det lästes ur Toran. Och diskuterades. Judendomen är en religion där det överhuvudtaget diskuteras väldigt mycket, antagligen för att deras gamla skrifter är så skruvade och för att det är en religion som faktiskt tillåter ifrågasättande; ja man får till och med bli arg på, kritisera och argumentera med guden. Det du Karl Oskar!

Jag reste i ett sällskap som bestod dels av oss religionslärare, men med på resan fanns också ett gäng exegeter, alltså folk som studerar Bibeln. Vi har alltså en hel forskningsgren där folk studerar, läser, läser om och diskuterar en enda bok. Och samtalet och diskussionerna pågår år ut och år in på universiteten. Bekostat av skattepengar. Det du Sturmark!

Jag fascineras av dessa heliga skrifter på flera plan. Dels eftersom de är så gamla och visar på hur man sökte svar på de frågor som då ansågs olösliga, hur man handskades med slumpen, hur man tolkade omvärldens händelser. Allt detta är fascinerande. Men lika fascinerande är skrifternas betydelse idag, hur man försöker få dessa uråldriga skrifter att passa in och få relevans i vår tid, hur man tolkar om och använder dem idag. Hur man ur dessa skrifter härleder intressanta filosofiska och politiska diskussioner och hur dessa skrifter kan föra folk samman. Folk som inte har något gemensamt har iallafall dessa skrifter ihop, en samhörighet i en tid där samhörighet och gemenskap anses som ett hot emot flexibiliteten.

Som ateist kan jag ofta känna en avundsjuka gentemot de troende, som har dessa skrifter att falla tillbaka på, tolka och tolka om och se världen igenom, som en stadig ofelbar klippa att hålla sig i när hela världen känns som ett enda kaos. Och jag skulle väldigt gärna ha något motsvarande själv. En text eller en bok där man inte bara kan hitta svar på livets svåra frågor utan också allegoriska berättelser att tolka och att diskutera med andra. En bok man kan ha gemensamt, som ett band som knyter oss samman över alla sociala gränser.

Jag söker en sekulär bibel, en världslig tora, en profan koran. Något förslag?


Kommentera (9)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Anders, Kramfors, 21 jul 13:49

"Så gick det till" av Richard Dawkins är det många ateister som tror på. Det finns en del guldkorn i den, men likt många andra fanatiker gör han en del stora felaktiga antaganden. Men vi har precis avslutat en diskussion, vet inte om jag orkar gå in på en liknande igen... boktipset kvarstår dock för ateistiska sökare som vill bli ännu mer övertygad om sin tro.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 21 jul 15:14

Det är inte riktigt den typen av bok jag är ute efter. Snarare en bok som hanterar livets kluriga normativa frågor och filosofiska aspekter av tillvaron, en som kan ligga till grund för etiska och filosofiska diskussioner. Har hört att boken Bröderna Karamazov kan vara en kandidat.

Adam, -Malmö, 21 jul 15:31

Vet inte om Dostan är rätt men alla hans böcker är väl värda att diskutera moral och etik efter. Men Idioten är hans Jesusskildring och är kanske än mer intressant. Och tycker du inte att den riktigt passar så har du iaf läst en fantastisk bok! Kan ju inte va fel.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 21 jul 15:59

Tack för tipset. Får kolla upp Idioten då :)

Anders, Kramfors, 21 jul 20:50

"Konsten att leva innerligt" av Ted Harris är en bra, fräsch syn på Kirkegaard och existentialismen. Kanske kan vara något? Annars finns ju klassikern "Livet måste ha mening" av Viktor Frankl.

Olov, -, 25 jul 07:51

Kommunistiska manifestet? ;)

Adam, Göteborg, 25 jul 23:16

Ja, precis det skulle kanske va Marx då?

Olof, Gothenburg, 24 aug 23:38

Myten om Sisyfos av Albert Camus rekommenderas varmt.

Emma, -Skellefteå, 25 aug 17:56

Boken "samtal med gud" är väldigt fin. Många logiska resonemang, oavsett om man är troende eller ateist. Man kan ta med sig det man tycker verkar vettigt och slänga resten. Finns bok 1,2 och 3. Personligen är jag andlig men tycker inte det finns någon religion som är riktigt klok. Dessa böcker (samtal med gud) är de första texterna jag kommit över som jag faktiskt kan hålla med om, när det gäller hur man ska vara som människa, vad meningen med livet är och hur man ska göra för att få den här världen att bli ett ställe man vill leva i.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/856fbbd42904c6fb95240a2c09c20cc4.jpgimages/square/bc7ec719f2478ae00155b9f1255c47ab.jpgimages/square/78d1f4f03db877b4ec96b0a0775256c5.jpgimages/square/25b824e01efc62c9cb68fced347f4e57.jpgimages/square/82843912fe6cabf4d416040867882eb2.jpgimages/square/d1240c56062bc9ac64e14b6ea4418cfe.jpgimages/square/48b8a119ed5cf95dce577bd6303f4820.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 6.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.