images/system/arrow-down.png
ons 27 jul 2011
images/rectangle/a00499aff6d30c61f6eeb19e6b5d17b2.jpg
Vad vill vi veta?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

13:37 ons 27 jul 2011, Örnsköldsvik

Det finns olika sätt att dela in nyheter på. Man kan se det som nyhetsområden som man, av olika anledningar, ser som speciellt intressanta. Ett sådant exempel är TV-nyheterna som oftast består av fyra huvuddelar. En allmän nyhetsdel, en ekonomi-del, en sport-del och en väderdel. Den allmänna nyhetsdelen är dessutom ofta indelade i två block: inrikes och utrikes.

Dessa är de prioriterade områdena. Folk vill ha, förrutom allmännyheter då såklart, information om ekonomin, sporten och vädret i första hand. Går man in på DN, SvD etc ser man att de också tillfogat en nyhetssektion som heter Kultur och Nöje eller bara Kultur, som i tv-rutan, iallafall i SVT, avhandlas i ett separat program och således placeras som ett särintresse.

På TV4:s nyhetssajt nöjer man sig med allmännyheter och väder. Inga specialområden finns i övrigt. I båda kvällstidningarna prioriteras tydligt Sport framför Ekonomi. Och Expressen bidrar, om än i slutet av listan och rätt litet, men ändå, med kategorin Spel. Går man in på Googles nyhetstjänst har delar de upp nyhetsflödet på exakt samma sätt, men lägger till Teknik och Hälsa som en egna kategorier.

Övriga delar som går att hitta på såväl DN som SvD är Bostad, Mat och Resor. DN lägger även till Motor som en väsentlig kategori på sin hemsida. Så om vi då sätter upp en maslovsk elva-i-topp-lista, utifrån min högst oventenskapliga undersökning, ser den ut något såhär:

1. Allmännyheter
2. Väder
3. Sport
4. Ekonomi
5. Kultur
6. Bostad
7. Resor
8. Mat
9. Motor
10. Spel
11. Teknik
12. Hälsa

Behöver det se ut såhär? Är detta en rimlig prioritering? Och varför denna oerhörda samsyn? Är det verkligen bara om dessa saker vi vill veta? Jag vet inte. Vad säger ni? Och varför har ingen fått den briljanta idén att lägga in Kändisar som en egen kategori? Det hade säkert slagit. Eller varför inte kategorin Vetenskap som verkligen borde upp på den där listan? Eller varför inte kategorin Arbetsliv där man kan bevaka hur det går på arbetsplatserna runt om i Sverige? Arbetsplatsen är ju den absolut vanligaste arbetsplatsen. Borde inte den bevakas och granskas?

Och, såklart att vädret är viktigt, men är det sååå viktigt? Om man verkligen vill veta finns det utmärkta specialsidor om det på nätet och i telefonen. Behöver man verkligen också fylla alla nyhetssändningarna och alla nyhetssajter med detta?

Och, såklart att ekonomi är viktigt, men är det helt nödvändigt att veta om Nasdac och Dow Jones har gått uppåt eller nedåt och med hur mycket, samt hur det går för Volvos B-aktie nu för tiden? Klart det är viktigt. Men är det sååå viktigt?

Och, såklart att sport är viktigt, eller är det det? Är det viktigt att veta att Boltic slog Vetlanda med 4-1 i går och att det har spelats en tennismatch i Davis cup? Behöver vi ha med detta i våra nyhetssändningar?


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Milq, öland, 16 aug 08:35

Apropå "kändisar" så har exempelvis Aftonbladet och ÖA slicat upp kulturdelen till Nöje och Kultur, där då Nöje är en variant av föreslagna "kändisar"-delen. Okej. Sen vet jag inte riktigt vart ditt inlägg tog vägen. Kom vi någon vart?


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/391f209847b42b469e1055adfd5ab9fb.jpgimages/square/81913ba04810456874257209e543df65.jpgimages/square/43897c39be314d47b3a89e27f5710096.jpgimages/square/286bff3a0097f8b7c2014c9be4432493.jpgimages/square/31d258c7aee404d8dbf7d59d8cd77831.jpgimages/square/624c6cb165957e0a465e7e27a37e07d6.jpgimages/square/331786403ee2b2436c63a0f5bf8b68a3.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.