images/system/arrow-down.png
tor 4 aug 2011
images/rectangle/f8ea99ed775158bff36098b26a360815.jpg
Angående Vänsterpartiets ordförandeval
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

11:07 tor 4 aug 2011, Örnsköldsvik

Först en brasklapp: detta är mina personliga funderingar och inga officiella ståndpunkter från Kreti och Pleti. Ingen annan än jag ska lastas för det som nu kommer.

Det stundande partiledarvalet inom Vänsterpartiet blir allt intressantare. Idag går nämligen Hans Linde ut och säger att han står till partimedlemmarnas förfogande, vilket gör partiledarvalet betydligt mer intressant. Hans Linde är en mycket påläst orädd person som står för sina åsikter.

Han vore ett ypperligt komplement till min huvudkandidat Rossana Dinamarca, även om hon för tillfället inte sagt sig ställa upp. Rosanna är en av få politiker i riksdagen som med trovärdighet och kunskap kan diskutera skolfrågor. Hon är dessutom en politiker som tar sitt uppdrag på allvar. Hon är seriös, påläst och genuin på samma sätt som Maria Wetterstrand.

Sedan har vi Ohly. Personligen gillar jag Ohly och tycker det är synd att allt blivit som det blivit. Han är en riktigt trevlig och vänlig person. Han hade förmodligen blivit en ypperlig SO-lärare. Han har dock en del emot sig. För det första har han aldrig hämtat sig riktigt från kommunistdebatten i början på sitt partiledarskap. Han har heller inte velat ta upp det något mer själv utan hållit tyst och väntat på att folk ska glömma, vilket folk såklart inte gör. Jag tror att pudeln var ett misstag. Han skulle ha gjort en Palme och förklarat varför han med glädje och stolthet väljer att kalla sig kommunist. Kanske hade det inte hjälp, men det hade kunnat varit värt ett försök.

Sedan har vi hans dialekt. Det hörs att han kommer från Stockholm, vilket kan vara en fördel i Stockholm, men en uppenbar nackdel i övriga landet. Landsändarnas relation till Stockholm kan nämligen liknas vid världens relation till USA. En blandning av fascination, beundran och ett outsläckligt förakt för en självgod överhet.

Och nu när vi är inne på dialekter måste jag, angående Hans Linde, nämna något om hans R. Hans Linde är född i Klågerup, mitt i Skåne. Mitt i tungrots-r:ens mylla. Ändå talar han med tungspets-R. Låter lite märkligt. Men han är betydligt skickligare på det än Björn Ranelid. Hos honom är det verkligen störande.

Sedan bör jag såklart nämna något om Jonas Sjöstedt. Dock känner jag mig lite partisk då jag träffat honom en del i samband med förra valrörelsen då vi i Kreti och Pleti reste runt med honom här uppe i Västerbotten. Han är en mycket trevlig och ödmjuk person. Han har oerhört stora kunskaper kanske främst om EU-frågor, men även internationella frågor i stort och har en nyttig facklig bakgrund. Han pysslar dessutom med kultur och skriver betydligt bättre deckare än konkurrenten Bodström.

Det vankas onekligen holmgång. Kan bli roligt detta. Kanske får man bulla upp med popcorn.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Adam, -Malmö, 5 aug 21:49

Glöm inte den utomordentlige Ulla Andersson.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/f874c07e214c3e2c00e5e7df060b6d3e.jpgimages/square/44a8f9bde2529afa062ae60e3ce994b6.jpgimages/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpgimages/square/c8571612250477571091dba99b2494c3.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/25b824e01efc62c9cb68fced347f4e57.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.