images/system/arrow-down.png
tis 16 aug 2011
Se videon på YouTube istället
Vägen emot polisstat och fascism står öppen
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

00:39 tis 16 aug 2011, Örnsköldsvik

I fredagens Studio ett i P1 undrades vad kravallerna i England kan tänkas bero på och vad man skulle kunna göra för att förhindra liknande utbrott i framtiden. På ena sidan stod Socialdemokraten Daniel Suhonen. Han menade att kravallerna till stor del kan förklaras med nedskärningar, arbetslöshet, fattigdom och dåligt bemötande från polismakt och myndigheter.

Gustaf Almkvist, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Suhonens motdebattör, menade att detta var en alldeles för enkel förklaring. Istället vill han lyfta fram ondskan som den dominerande förklaringen. Vi förflyttar oss från en seriös politisk debatt till serietidningarnas värld. Därmed passerades en gräns i den svenska politiska debatten.

Problemet med att förklara sådana här händelser med ondska är att man då samtidigt säger att det inte finns något att göra. Man kan inte råda bot på ondska med politiska reformer. Onda människor måste man antingen rota ut, eller hålla på mattan med våld. Och om det inte hjälper, mer våld.

När högern börjar tala om ondska är det läskigt. För det är precis så vandringen emot polisstat och fascism brukar inledas. Nästa steg är ökade repressiva befogenheter, i första hand fler och hårdare poliser, i andra hand militär. Allt för att skydda den lilla klicken förmögna ifrån den otacksamma, lata, våldsamma och onda pöbeln.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Marika, Kabul, 16 aug 11:25

Jag såg ett tal av Cameron igår på BBC och blev helt mörkrädd. Hans analys av problemet var att skolsystemet har misslyckats med lära ut värderingar, att folk är för lata och att man därför bör skära i välfärdssystemen och att 16 åringar ska göra nationell medborgartjänst... Jag tycker att det luktar fascism lång väg...

Adam, -Malmö, 21 aug 12:48

Välkommen till högerns världsbild! Fattiga är dåliga, sjuka är lata, kriminella är onda, arbetslösa är snyltare och ukrainskor är städerskor. Bara dom fina rika får bestämma så blir dock allt bra...


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/692a965ed4d23c99237cdc9083fde953.jpgimages/square/079d39c0688fe3744a8c1b78c0bc0073.jpgimages/square/72e8f91a33081428fa95d1be123926f0.jpgimages/square/1061184ef35c8353598059a4760f8cb7.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/941aa855a00c8b0e1facb671e896407e.jpgimages/square/16c9d166418e2682b735ed2199dca801.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.