images/system/arrow-down.png
tor 8 sep 2011
images/rectangle/beff3e1bcf99cfbdd26796b55ca1260c.jpg
Marknaden står över sanningen
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

17:26 tor 8 sep 2011, Umeå

Det är väl ingen nyhet för någon att det är miljövänligare att köpa närproducerad mat än sådan som måste fraktas långt. Transporter är en mycket välkänd koldioxidkälla. Ändå får inte det statliga verk, som vi gett i uppdrag att upplysa oss om hur vi kan äta mer klimatsmart, livsmedelsverket säga detta till oss. Det kan nämligen tas som en uppmaning att handla lokalproducerat, vilket räknas som protektionism och lika illa som Stalin.

Läs artikeln här

Eskil Erlandsson (C) svarar undvikande att de stoppade livsmedelsverkets råd för att de fick kritik. En kan ju tycka att en ska vara beredd på att människor som tjänar pengar på miljöskadlig verksamhet kommer att gnälla när någon ger råd som gör att man kanske skulle tjäna lite mindre.

Samma Erlandsson har förövrigt gått ut med att köttindustrin ska subventioneras ytterligare vilket nog är dagens största miljökatastrofnyhet, tätt följt av att man ska ge företag miljöbilspremie, vilket bara är korkat av skäl jag inte ids redovisa just nu.

Klart är i alla fall att vår regerings är direkt skadlig för klimatet.


Kommentera (5)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Cyan, Lund, 8 sep 22:51

Även om det inte verkar vara just det som råden föll på den här gången så behöver närproducerat inte alls vara mer klimatsmart än importerat. T.ex. är spanska tomater mer klimatsmarta än svenska eftersom de inte är odlade i uppvärmda växthus. Det rimliga vore att lägga en rejäl skatt på koldioxidutsläpp, så kommer det att synas på prislappen vad som är mest klimatvänligt.

Moa, Antwerp, 13 okt 15:05

När man pratar om närproducerat i mina ögon så pratar man iallafall om det som kan och odlas där du bor. Om människor inte vet att tomater inte "går" att odla i sverige så borde livsmedelsverket upplysa om det också. Det är ju det som är problemet egentligen. Vi får inte tillräckligt med information om maten som vi äter. Det är väldigt väldigt svårt att vara både etisk, klimatsmart, allergisk och ha principer.

Gustav, Norrköping, 15 okt 15:05

Mestadels handlar det bara om att följa säsongens gång. Tomater går att odla i Sverige, men bara under den varmare delen av året. Vi brukar få åtskilliga kilo på våra plantor. När det sedan går mot senhöst får man börja gå över mot rotfrukter och så vidare. Problemet med klimat-smarthet är mycket kopplad till att folk inte vill äta säsongsbetonat, vilket är synd, det är ändå godast att äta grönt som odlats i enlighet med årscykeln.

Moa, Antwerp, 25 okt 19:06

självklart är det enkelt om man har en bondgård eller odlar eget att veta exakt vad som odlats naturligt. Men det är många människor som är helt och hållet uppvuxna i storstäder och deras enda kunskap om mat kommer från snabbköp. med så mycket lögner och bedrägeri som pågår i butikerna kan vi inte lägga det på enskild människa att veta vad som är odlat i rätt säsong. Och ja, det är sant att många väljer att se bort ifrån den kunskap de har också men det är ett helt annat problem. Här är problemet att informationen är svår att få tag i. Eller ja egentligen är ju problemet att vi har livsmedelsverket som får pengar för att ge oss information som de inte ger oss.

Martin, Ockelbo, 3 nov 21:01

Tja man märker på priset om det är säsong eller inte, t.ex idag kostar tomaterna 29 kr/kg i Ockelbo under säsongen kostade dom 16 kr/kg...


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/692a965ed4d23c99237cdc9083fde953.jpgimages/square/331786403ee2b2436c63a0f5bf8b68a3.jpgimages/square/b65d8391530ce68445833d652df21966.jpgimages/square/caa9185c8d7044d382946e84892ac912.jpgimages/square/d1240c56062bc9ac64e14b6ea4418cfe.jpgimages/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpgimages/square/c344d2e265e50331bfb3407fd2cec816.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.