images/system/arrow-down.png
tis 20 sep 2011
images/rectangle/df54a446c22b2f297fa22b5a596bece0.jpg
Mer ondska...
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

09:36 tis 20 sep 2011, Örnsköldsvik

Nu är det såklart jättehemskt det som hänt i Sigtuna. En fruktansvärd händelse på alla sätt. Ändå känner jag att jag åter igen måste dra i nödbromsen. Och återigen handlar det om begreppet "ondska".

När man använder uttrycket "ondska" alluderar man på religiösa föreställningar om en ond motpol till den allmänt accepterade goda kraften som utgörs av, i judeokristna kretsar av Jahve och i muslimska kretsar av Allah. Denna uppdelning av gott och ont är konstant och oföränderlig. Det goda är för alltid och enbart gott medan det onda är för alltid och enbart ont.

Begreppet ondska beteckar således en företeelse, i bästa fall, eller en person, i sämsta fall, som för alltid och oföränderligt kommer att utgöra en motpol till allt det vi känner som gott.

Jag menar att detta är ett farligt synsätt. Dels innebär det en kapitulation: det finns inget att göra och det finns inget någon kunnat gjort. Det innebär också ett avståndstagande och ett avhumaniserande där man genom att benämna andra som "onda" själv sällar sig till gruppen "de goda" som naturligtvis inte har något som helst ansvar i det som sker.

Jag menar att begreppet ondska dels slätar över komplicerade orsaks- och ansvarssammanhang som vi skulle behöva lära oss av och dels bidrar till ett mer polariserat och avhumaniserat samhälle där folk, hemska tanke, tillslut kommer att begära barbariska metoder som dödsstraff och livslånga inlåsningsstraff för alla möjliga brott, eftersom den rådande förklaringsmodellen plötsligt blivit "ondska" och emot ondska finns ingen verksam medicin.

Så var försiktig med begreppet onska. Det lånar sin kraft ifrån religiösa föreställningar om två eviga och rena motmakter som inte har i ett modernt, civilicerat och rationellt samhälle att göra.


Kommentera (4)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Anna T, Uppsala, 20 sep 10:28

Är lite borta eftersom att jag ej hinner läsa nyheterna så mycket nuförtiden så vet ej vad som hänt. Ville bara säga att när jag hör begreppet ondska så tänker jag på något som finns i eller kanske drabbar människor, men det gör ju inte alla så därför kanske man inte ska använda det hur som helst. Men jag tog det som rätt sammanhang (om det nu är människors fel varför de är döda)

David Lindegren, Luleå, 20 sep 11:04

Tycker det ofta verkar som att man drar till med "ondska" när man bara vill ha en anledning att få göra vad som helst. Kolla bara Afghanistan osv. "kampen mot onskan/terrorn" => helt sjuka övervakningsfasoner på flygplatser..

Vidugavia, -, 20 sep 20:44

För att försvara de abrahamitiska religionerna lite, av någon anledning, så är det ju många kristna, judiska och muslimska teologer som insett åtminstone en del av denna problematik. Tanken om två eviga och rena motmakter i kamp mot varandra fungerar ju rätt dåligt i kombination med tanken om en allsmäktig god gud. Därför har man ofta från teologiskt håll tänkt sig ondskan som en ganska impotent kraft grundad i den syndiga människans avstånd till Gud och det goda. En av de stora poängerna med en hel del kristen etik är ju också att det alltid finns en verksam medicin mot ondskan i form av omvändelse och förlåtelse.

Valter, Aix, 23 sep 13:51

Mycket bra skrivet. Har själv varit inne på samma spår flera gånger men aldrig kunnat formulera det lika bra!


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/a4e6669ffce44b17c7ba8b974bcf3cee.jpgimages/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpgimages/square/3e44b713a8007491e57830ea9304dc14.jpgimages/square/fcc39b93ac07f07e87b0fd4a48613f44.jpgimages/square/dbf3df8747fdda7f0a645ca71fb0c0f3.jpgimages/square/286bff3a0097f8b7c2014c9be4432493.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet