images/system/arrow-down.png
tis 20 sep 2011
images/rectangle/df54a446c22b2f297fa22b5a596bece0.jpg
Mer ondska...
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

09:36 tis 20 sep 2011, Örnsköldsvik

Nu är det såklart jättehemskt det som hänt i Sigtuna. En fruktansvärd händelse på alla sätt. Ändå känner jag att jag åter igen måste dra i nödbromsen. Och återigen handlar det om begreppet "ondska".

När man använder uttrycket "ondska" alluderar man på religiösa föreställningar om en ond motpol till den allmänt accepterade goda kraften som utgörs av, i judeokristna kretsar av Jahve och i muslimska kretsar av Allah. Denna uppdelning av gott och ont är konstant och oföränderlig. Det goda är för alltid och enbart gott medan det onda är för alltid och enbart ont.

Begreppet ondska beteckar således en företeelse, i bästa fall, eller en person, i sämsta fall, som för alltid och oföränderligt kommer att utgöra en motpol till allt det vi känner som gott.

Jag menar att detta är ett farligt synsätt. Dels innebär det en kapitulation: det finns inget att göra och det finns inget någon kunnat gjort. Det innebär också ett avståndstagande och ett avhumaniserande där man genom att benämna andra som "onda" själv sällar sig till gruppen "de goda" som naturligtvis inte har något som helst ansvar i det som sker.

Jag menar att begreppet ondska dels slätar över komplicerade orsaks- och ansvarssammanhang som vi skulle behöva lära oss av och dels bidrar till ett mer polariserat och avhumaniserat samhälle där folk, hemska tanke, tillslut kommer att begära barbariska metoder som dödsstraff och livslånga inlåsningsstraff för alla möjliga brott, eftersom den rådande förklaringsmodellen plötsligt blivit "ondska" och emot ondska finns ingen verksam medicin.

Så var försiktig med begreppet onska. Det lånar sin kraft ifrån religiösa föreställningar om två eviga och rena motmakter som inte har i ett modernt, civilicerat och rationellt samhälle att göra.


Kommentera (4)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Anna T, Uppsala, 20 sep 10:28

Är lite borta eftersom att jag ej hinner läsa nyheterna så mycket nuförtiden så vet ej vad som hänt. Ville bara säga att när jag hör begreppet ondska så tänker jag på något som finns i eller kanske drabbar människor, men det gör ju inte alla så därför kanske man inte ska använda det hur som helst. Men jag tog det som rätt sammanhang (om det nu är människors fel varför de är döda)

David Lindegren, Luleå, 20 sep 11:04

Tycker det ofta verkar som att man drar till med "ondska" när man bara vill ha en anledning att få göra vad som helst. Kolla bara Afghanistan osv. "kampen mot onskan/terrorn" => helt sjuka övervakningsfasoner på flygplatser..

Vidugavia, -, 20 sep 20:44

För att försvara de abrahamitiska religionerna lite, av någon anledning, så är det ju många kristna, judiska och muslimska teologer som insett åtminstone en del av denna problematik. Tanken om två eviga och rena motmakter i kamp mot varandra fungerar ju rätt dåligt i kombination med tanken om en allsmäktig god gud. Därför har man ofta från teologiskt håll tänkt sig ondskan som en ganska impotent kraft grundad i den syndiga människans avstånd till Gud och det goda. En av de stora poängerna med en hel del kristen etik är ju också att det alltid finns en verksam medicin mot ondskan i form av omvändelse och förlåtelse.

Valter, Aix, 23 sep 13:51

Mycket bra skrivet. Har själv varit inne på samma spår flera gånger men aldrig kunnat formulera det lika bra!


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/05f6289cf376cb41bce3644014aaf45a.jpgimages/square/ec44221d6d4b7515167fb9ba972c1418.jpgimages/square/ee1e8b100f565bb3ebecebb3b63bf51b.jpgimages/square/79fc87d501725fcbec60a9874ac89f64.jpgimages/square/5168a13ef216b084426760ad39697cfe.jpgimages/square/6bc675e64abcba7c67a68554126ebe67.jpgimages/square/598e7b9d53440f3589462215f717f47f.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 6.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.