images/system/arrow-down.png
ons 7 dec 2011
images/rectangle/4490b1a84b7c7a037b884fd419e320ff.jpg

Linn Ullmans leende efter att hon medvetet »missförstått« Juholt i Skavlan

Det som pågår emot Juholt är nationell mobbning
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

01:19 ons 7 dec 2011, Örnsköldsvik

http://kretiochpleti.se/files/upload/1/juholt.pnghttp://kretiochpleti.se/files/upload/1/ullmans_grin.pngHåkan Juholt har på sistone varit i så kallat blåsväder. Ytligt sett handlar det dels om att han, precis som ett flertal andra riksdagsledamöter trott att det inte gjorde något om exempelvis sambon också sover i den övernattningslägenhet man som riksdagsman har rätt till.

Den förundersökning som inleddes lades snabbt ner, helt enkelt på grund av att man konstaterade att några sådana regler inte hade förekommit varpå Aftonbladet erkänner att det var de själva som hittade på regeln.

Men Håkan Juholt gick ut direkt och bad om ursäkt, han hade trott att han hela tiden hade gjort rätt, men hade nu fått veta att det var fel, varpå han betalade tillbaka de pengar han fått för mycket och lovade att bättra sig hädanefter. Alltså helt i enlighet med såväl retoriska rekommendationer som vad man kan begära av en person i hans position.

Därmed hade man kunnat ana att drevet skulle ta slut. Regelbrottet visade sig inte vara ett regelbrott, men för säkerhets skull fick svenska folket ändå såväl en ursäkt som pengarna tillbaka. Slutet gott, allting gott kan tyckas.

Men media trummade vidare som om inget hade hänt. Snart toppade rubriker som att väljarna flyr och att förtroendet för Juholt rasar. Vilket i sin tur gör folk misstänksamma, varpå man återigen kan konstatera ökad väljarflykt. Ingen vill ju vara sist kvar på ett sjunkande skepp. Och ute i landet börjar det skämtas om Juholt, att göra en "juholtare", man gör sig lustig över hans så kallade "förlåt-mig-turné", hans dialekt, hans mustasch och hans övervikt. Kritiken börjar övergå i mobbning, han blir en allmän driftkucku. Och folk hänger med av bara farten, vem kan göra sig mest lustig på Juholts bekostnad?

För ett par veckor sedan hörde jag en samling miljöpartister och vänsteranhängare göra sig lustiga över Juholts sätt att hantera en publikfråga i anslutning till ett av hans framträdanden. Frågan gällde fördelningen av frågorna och frågeställaren undrade vad han ville göra för att få fler tjejer att våga ställa frågor, eftersom merparten av frågeställarna dittills varit män. Juholt svarade något i stil med att det var en bra men svår fråga att svara på.

Samlingen miljöpartister och vänsteranhängare tyckte att detta var ett dåligt svar, då de tyckte att han borde ha utnyttjat tillfället till att göra en feministisk apell och tala om vikten att bryta könsmönster och mäns överordning. Vilket han alltså inte gjorde, vilket endast kunde betyda att han inte kan något om feminism och kanske rent av är sexist (det svinet). Denna diskussion med tillhörande hatbetygelser var sedan ett återkommande och aningen tröttsamt inslag under hela den kvällen. Allt på grund av något Juholt alltså INTE sagt.

Och extra tydligt blev det i säsongsavslutningen av Skavlan där Juholt blir tydligt mobbad av såväl programledaren som Linn Ullman (se bilden ovan). Anna Ardin konstaterar såväl i sin blogg som på debattsajten Newsmill att den sammanlagda bilden efter programet och efterföljande Twitter-diskussion är att Juholt blivit ett offentligt mobboffer.

Han utsätts för förlöjliganden, medvetna missförstånd, pikar och en direkt fientlig publik. Anna Ardin skriver bra om detta i sitt inlägg, så jag hänvisar den intresserade dit för mer detaljer. Och Juholt, låtsas, precis som de flesta mobboffer, inte om det. Allt detta, och han har inte gjort sig skyldig till någonting som gör att han förtjänar denna behandling.

Det kanske är en lärargrej, att vi lärare är känsligare för sånt här än andra yrkesgrupper, men jag tycker att allt detta är åt helsike. Och då är jag inte ens ett fan av Juholt. Rent politiskt tycker jag att han borde våga stöta sig mer med storstads-medelklassen, och jag tror att sossarna skulle ha mycket att vinna på en mer konfrontatorisk linje, men trots det förtjänar ingen att behandlas på det sätt som Juholt behandlas just nu.

Vi vuxna måste kunna föregå med ett gott exempel. Här kritiserar vi mobbningen i skolorna, rent av engagerar oss. Men sedan beter vi oss precis likadant. När möjligheten uppstår står vi själva där och försöker plocka statuspoäng och billiga skratt på någon annans bekostnad.


Kommentera (3)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Röding, Västerås, 24 dec 18:50

sossarna får fan skylla sig själva när man väljer en gubbjävel som inte avgår självmant efter att ställt till det oavsett om borgarna började. Om han var kvinna, skulle han avgått för länge sen. Han är jävligt osmart, och har skitdålig retorik. Han är pinsam. Och länge sen jag såg en arg sosse som har tydliga åsikter, skaffa fram en sån partiledare fan! Inte en luddig och mesig jävla tönt som som pratar om saker som inte tilltalar nån förutom några insatta och några vuxna typ. (gäller dock alla politiker) jävla sossar..Och varför försvara en jävla gubbe som bara drar ner sitt parti oavsett om det inte är hans fel. Försvara sossarnas politik istället för Håkan för fan! Jo.. såhär.. Håkan får skylla sig själv, som stannar kvar, för det handlar inte om HAN, att HAN ska visa sig som en stark sosse för att han står kvar och inte avgår,. DEt handlar om partiets bästa. Inte om Håkan! OCh det är SJÄLVKLART att folk tyckre saker efter allt som hänt. Det handlar inte om han, det handlar om han som partiledare, han som socialdemokrat. Om den mannen han är i sin position. HAn är ju korkad (för fan), dessutom. konservativ tråkig. fan vad less jag blir på'rom. dom ger ju borgarna bara ännu mer förtroende fan. skit.

Objektiv Röding, Stockholm, 24 dec 22:34

"Om han var kvinna, skulle han avgått för länge sen." För det var ju inte som att folk klagade på Sahlin från början till slut? Hon satt ju "lite" längre. Fint att du ställer kvinnor i bra dager, men det där gränsar mest bara till sexism åt andra hållet.

Djbrirster, Nora, 31 dec 16:21

Glöm dock inte herr F Reinfelt som sa ( Vi skall inte jaga en hel ungdomsgeneration ) Vi fick ju ACTA , IPRED , DATALAGRING , SMS BETALTJÄNST LAGEN , samt den kommande lagen och lagring av alla köp via sms och SOPA från usa


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/81913ba04810456874257209e543df65.jpgimages/square/c8571612250477571091dba99b2494c3.jpgimages/square/b65d8391530ce68445833d652df21966.jpgimages/square/72e8f91a33081428fa95d1be123926f0.jpgimages/square/3495ee88a1a4965559076193c9ebaa4c.jpgimages/square/6c03d4c990c6f4a5984a84b82965ef2d.jpgimages/square/a0c8bf3fda2058a0cd1896f6b96e7445.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet