images/system/arrow-down.png
sön 18 dec 2011
Se videon på SVT Play istället
Kina-TV verkar slå igenom på allvar
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

22:19 sön 18 dec 2011, Örnsköldsvik

För några år sedan sände SVT ett återkommande satiriskt inslag som hette Kina-TV. Man skulle kunna säga att det var en så kallad dubbelsatir, udden var riktad dels emot kinas diktatur och därmed västvärldens okritiska fjäskande för denna och dels emot Sveriges makthavare. Mycket raffinerad satir alltså.

Jag kom att tänka på denna serie i och med den nu, i och för sig väldigt tysta och osynliga, men ändå uppblossade debatten om hur den nuvarande regeringen hanteras i dagens ledande nyhetsmedia. Det mest aktuella är Dagens Nyheters hyllningsartikel till Anders Borg där reportern får honom att framstå som en nästan omänskligt skicklig människa på alla plan. Helt i klass med Kim Jong Il.

De skriver bland annat att ”Anders Borg har en sällsynt förmåga att ta sig igenom stora mängder text på kort tid och dessutom göra en analys av materialet” och att han "sticker ut, inte bara på grund av sin övermänskliga arbetskapacitet och exceptionella förmåga till analys – utan också för sitt humör, sin envishet och sin humor".

Det framgår också i texten att Borg tränar regelbundet och att ”alla som sett honom i svart, åtsittande t-tröja (och det är många) vet att [träningen] gett resultat”. Anders Borg är helt enkelt en nästan övernaturligt attraktiv, intellektuell och kompetent person. Och hans "pondus är inte bara intellektuell, utan även fysisk". Han är en riktig man.

Fler citat kan hittas dels i artikeln och dels på Mediabruset.se (varifrån jag oblygt stulit merparten av informationen i detta inlägg).

Men nu är detta ingen unik artikel utan bara ytterligare en i en serie Kina-TV-inspirerade artiklar om regeringen och deras framstående ansikten utåt. Ytterligare exempel kan hittas här:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2594820/tappade-nallen-men-reinfeldt-sag-till-att-hon-fick-tillbaka-den
http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2142022/reinfeldt-barnens-favorit
http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2141528/emil-6-fick-krama-sin-idol-statsministern

Kanske är det inte bara kinas ekonomiska system som västvärlden nu sneglar med lystna blickar efter. Hur sjukt det än kan låta verkar det också som om det Kinesiska medieklimatet också börjar sprida sig hit.

Kanske borde vi i Kreti och Pleti haka på trenden och skriva en sjujäkla hyllningshymn till vår store ledare Reinfeldt och hans intellektuella och attraktiva kompanjoner? Misstänker att den issåfall kommer att gå varm på framtidens alla radiostationer, som också lär hoppa på den nya trenden tids nog.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Moderat, Umeå, 20 dec 10:01

Skillnaden är väl kanske att vi åtnjuter press- och informationsfrihet i Sverige, så pressen kanske är lite mer oberoende än i kommunistdiktaturer. Förutom det så blev ju faktiskt Borg utnämnd till europas bästa finansminister av FT, vilka knappast kan anses vara i beroendeställning till Borg på något sätt. Gillar er musik, men håller inte med om era åsikter! :)

Jakob, Lund, 24 dec 12:58

Jag tror alla är medvetna om att man i Sverige åtnjuter fler friheter än i Kina. Frågan är bara om man tycker att en lång artikel i dessa "oberoende" media om en högt uppsatt politiker bara skall ta upp hur fantastiskt bra han (som det ju är i detta fall) är, nästan helt utan att nämna någon kritik som framförts mot honom. Jag är inte på något sätt kompetent att formulera någon kritik mot Borg, för jag vet väldigt lite om finanspolitik, men nu vet jag att om jag vill läsa om den kritik som kompetenta människor framför mot honom, skall jag inte läsa DN.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/27f1269272d31380e376dacd5765d5b5.jpgimages/square/20f71ee5ac6c954104ffe2013480a201.jpgimages/square/73aee6a41d4bcbfbc0eddca54d5501fd.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpgimages/square/75e295a455c95a01184b19f1b53793c6.jpgimages/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.