images/system/arrow-down.png
sön 18 dec 2011
Se videon på SVT Play istället
Kina-TV verkar slå igenom på allvar
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

22:19 sön 18 dec 2011, Örnsköldsvik

För några år sedan sände SVT ett återkommande satiriskt inslag som hette Kina-TV. Man skulle kunna säga att det var en så kallad dubbelsatir, udden var riktad dels emot kinas diktatur och därmed västvärldens okritiska fjäskande för denna och dels emot Sveriges makthavare. Mycket raffinerad satir alltså.

Jag kom att tänka på denna serie i och med den nu, i och för sig väldigt tysta och osynliga, men ändå uppblossade debatten om hur den nuvarande regeringen hanteras i dagens ledande nyhetsmedia. Det mest aktuella är Dagens Nyheters hyllningsartikel till Anders Borg där reportern får honom att framstå som en nästan omänskligt skicklig människa på alla plan. Helt i klass med Kim Jong Il.

De skriver bland annat att ”Anders Borg har en sällsynt förmåga att ta sig igenom stora mängder text på kort tid och dessutom göra en analys av materialet” och att han "sticker ut, inte bara på grund av sin övermänskliga arbetskapacitet och exceptionella förmåga till analys – utan också för sitt humör, sin envishet och sin humor".

Det framgår också i texten att Borg tränar regelbundet och att ”alla som sett honom i svart, åtsittande t-tröja (och det är många) vet att [träningen] gett resultat”. Anders Borg är helt enkelt en nästan övernaturligt attraktiv, intellektuell och kompetent person. Och hans "pondus är inte bara intellektuell, utan även fysisk". Han är en riktig man.

Fler citat kan hittas dels i artikeln och dels på Mediabruset.se (varifrån jag oblygt stulit merparten av informationen i detta inlägg).

Men nu är detta ingen unik artikel utan bara ytterligare en i en serie Kina-TV-inspirerade artiklar om regeringen och deras framstående ansikten utåt. Ytterligare exempel kan hittas här:

http://www.expressen.se/nyheter/1.2594820/tappade-nallen-men-reinfeldt-sag-till-att-hon-fick-tillbaka-den
http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2142022/reinfeldt-barnens-favorit
http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2141528/emil-6-fick-krama-sin-idol-statsministern

Kanske är det inte bara kinas ekonomiska system som västvärlden nu sneglar med lystna blickar efter. Hur sjukt det än kan låta verkar det också som om det Kinesiska medieklimatet också börjar sprida sig hit.

Kanske borde vi i Kreti och Pleti haka på trenden och skriva en sjujäkla hyllningshymn till vår store ledare Reinfeldt och hans intellektuella och attraktiva kompanjoner? Misstänker att den issåfall kommer att gå varm på framtidens alla radiostationer, som också lär hoppa på den nya trenden tids nog.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Moderat, Umeå, 20 dec 10:01

Skillnaden är väl kanske att vi åtnjuter press- och informationsfrihet i Sverige, så pressen kanske är lite mer oberoende än i kommunistdiktaturer. Förutom det så blev ju faktiskt Borg utnämnd till europas bästa finansminister av FT, vilka knappast kan anses vara i beroendeställning till Borg på något sätt. Gillar er musik, men håller inte med om era åsikter! :)

Jakob, Lund, 24 dec 12:58

Jag tror alla är medvetna om att man i Sverige åtnjuter fler friheter än i Kina. Frågan är bara om man tycker att en lång artikel i dessa "oberoende" media om en högt uppsatt politiker bara skall ta upp hur fantastiskt bra han (som det ju är i detta fall) är, nästan helt utan att nämna någon kritik som framförts mot honom. Jag är inte på något sätt kompetent att formulera någon kritik mot Borg, för jag vet väldigt lite om finanspolitik, men nu vet jag att om jag vill läsa om den kritik som kompetenta människor framför mot honom, skall jag inte läsa DN.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/a0c8bf3fda2058a0cd1896f6b96e7445.jpgimages/square/eda666d7886ade746682bcd73b26284e.jpgimages/square/244648f3b1703a8ee68d482035746ead.jpgimages/square/caa9185c8d7044d382946e84892ac912.jpgimages/square/44a8f9bde2529afa062ae60e3ce994b6.jpgimages/square/8271f90e77d51593c5fa62c5847809f8.jpgimages/square/fcc39b93ac07f07e87b0fd4a48613f44.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 5.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 9.
  images/system/play.png Husvagnsutopin
 • 10.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet