images/system/arrow-down.png
lör 7 jan 2012
images/rectangle/6d70654cfa61fffec04d24705d2b053d.jpg
Jesus födelseberättelse är påhitt från början till slut
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

11:17 lör 7 jan 2012, Örnsköldsvik

Ibland roar jag mig med att gå igenom SVT Plays dokumentärskatt, och rätt ofta hittar man intressanta saker. Förvånansvärt ofta har de religiösa teman, och då kan jag inte, som den religionslärare jag är, undvika att ta mig en glutt.

Nu senast handlade det om de tre vise männen och Jesus födelse. Dokumentären är en myskristen dokumentär där huvudbetoningen ligger på berättelsen i Matteusevangeliet där de tre vise männen dyker upp med guld, rökelse och myrra till det nyfödda Jesus-barnet.

Dokumentären är klart kristen och tar ställning för berättelsen även om historiska forskare ändå intervjuas varpå man lite pliktskyldigt nämner att berättelsen inte har något historiskt stöd vartefter man snickrar ihop en bortförklaring och går tillbaka till själva berättelsen.

Och detta stör mig. Jag råkar nämligen vara rätt insatt i Bibeln, och främst nya testamentet. Och just Jesus födelseberättelse är kanske den del i bibeln som man tydligast vet är uppdiktad. Det är påhitt från början till slut, i syfte att få Jesusberättelsen att mer likna den typ av hjälteberättelser som fanns runt medelhavet på den tiden. I dessa mer eller mindre krävdes det en spektakulär födelse, gärna av en jungfru.

Hur vet man då att det är påhitt? Framförallt eftersom evangelisterna är så oense. För det första är det bara två evangelister som överhuvudtaget nämner Jesus födelse: Matteus och Lukas. De två övriga, Markus (det tidigaste evangeliet) och Johannes verkar inte se någon anledning att beröra detta, vilket vore en märklig prioritering om det nu verkligen var så att det var allmänt känt att Jesus var född av en jungfru, blev hyllad av änglarna, besökt av tre kungar och lyckades fly från en fruktansvärd mass-slakt av nyfödda gossebarn.

Men inte nog med det. De två som nämner födelsen är heller inte överens om hur det gick till. Lukas nämner inte alls några vise män, Matteus vet inget om något stall eller skattskrivning. Faktum är att vi med säkerhet vet att det inte förekom någon skattskrivning kring år 0 och att, om en sådan skulle ske, skulle man inte tvingat hela befolkningen att resa runt kors och tvärs över landet till sina förfäders boplatser. Och man skulle definitivt inte ha tillåtit Kung Davids släkt, alltså en kungaätt med anspråk på tronen, att förenas i en och samma stad, bara någon dagsmarsch från Jerusalem. Det hade varit att tigga om uppror.

En annan anledning till att födelseberättelsen garanterat är uppdiktad är att den stämmer så illa överens med de övriga evengelietexterna. Exempelvis gör man en relativt stor grej av att Jesus mor Maria är övertygad om att Jesus blivit galen. Hon menar att det måste tyda på sinnessjukdom att Jesus verkar tro att det är något speciellt med just honom, och just detta verkar vara en väldigt känslig sak internt i Jesus familj.

Det är mycket svårt att tänka sig denna situation om födelseberättelsen verkligen varit sann. En kvinna som blivit informerad om att hon ska föda Guds barn, fått änglabesök, befruktats av den helige anden, hört änglakörer, fått besök av tre vise män och så vidare, hade nog varit aningen försiktigare med att sedan avfärda sin son som sinnessjuk. Tvärtom borde hon varit den som tydligast av alla kunnat vittna om Jesus gudomlighet.

Och så här kan vi fortsätta... Herodes levde inte år noll. Någon mass-slakt av spädbarn har inte förekommit, utan är ett dramaturgiskt instrument man lånat in från gamla testamentet. Och så vidare, och så vidare.

Berättelserna om Jesus födelse, liksom de övriga evangelietexterna, är inga vittnesbeskrivningar av verkliga händelser utan myter och berättelser, nedtecknade av människor som inte träffat någon Jesus och troligen inte heller överhuvudtaget vistats någon längre tid i Jerusalem, eftersom de förfaller ha rätt dålig koll på Geografin.

Sedan kan man förstås välja att tro ändå. Det säger jag inget om. Men lite sans och ärlighet vore väl kanske ändå på sin plats tycker man, Speciellt i public service.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/78d1f4f03db877b4ec96b0a0775256c5.jpgimages/square/79fc87d501725fcbec60a9874ac89f64.jpgimages/square/8271f90e77d51593c5fa62c5847809f8.jpgimages/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpgimages/square/856fbbd42904c6fb95240a2c09c20cc4.jpgimages/square/16c9d166418e2682b735ed2199dca801.jpgimages/square/17f4c8430f073ba6218f3c64c1672505.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 6.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.