images/system/arrow-down.png
lör 7 jan 2012
images/rectangle/6d70654cfa61fffec04d24705d2b053d.jpg
Jesus födelseberättelse är påhitt från början till slut
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

11:17 lör 7 jan 2012, Örnsköldsvik

Ibland roar jag mig med att gå igenom SVT Plays dokumentärskatt, och rätt ofta hittar man intressanta saker. Förvånansvärt ofta har de religiösa teman, och då kan jag inte, som den religionslärare jag är, undvika att ta mig en glutt.

Nu senast handlade det om de tre vise männen och Jesus födelse. Dokumentären är en myskristen dokumentär där huvudbetoningen ligger på berättelsen i Matteusevangeliet där de tre vise männen dyker upp med guld, rökelse och myrra till det nyfödda Jesus-barnet.

Dokumentären är klart kristen och tar ställning för berättelsen även om historiska forskare ändå intervjuas varpå man lite pliktskyldigt nämner att berättelsen inte har något historiskt stöd vartefter man snickrar ihop en bortförklaring och går tillbaka till själva berättelsen.

Och detta stör mig. Jag råkar nämligen vara rätt insatt i Bibeln, och främst nya testamentet. Och just Jesus födelseberättelse är kanske den del i bibeln som man tydligast vet är uppdiktad. Det är påhitt från början till slut, i syfte att få Jesusberättelsen att mer likna den typ av hjälteberättelser som fanns runt medelhavet på den tiden. I dessa mer eller mindre krävdes det en spektakulär födelse, gärna av en jungfru.

Hur vet man då att det är påhitt? Framförallt eftersom evangelisterna är så oense. För det första är det bara två evangelister som överhuvudtaget nämner Jesus födelse: Matteus och Lukas. De två övriga, Markus (det tidigaste evangeliet) och Johannes verkar inte se någon anledning att beröra detta, vilket vore en märklig prioritering om det nu verkligen var så att det var allmänt känt att Jesus var född av en jungfru, blev hyllad av änglarna, besökt av tre kungar och lyckades fly från en fruktansvärd mass-slakt av nyfödda gossebarn.

Men inte nog med det. De två som nämner födelsen är heller inte överens om hur det gick till. Lukas nämner inte alls några vise män, Matteus vet inget om något stall eller skattskrivning. Faktum är att vi med säkerhet vet att det inte förekom någon skattskrivning kring år 0 och att, om en sådan skulle ske, skulle man inte tvingat hela befolkningen att resa runt kors och tvärs över landet till sina förfäders boplatser. Och man skulle definitivt inte ha tillåtit Kung Davids släkt, alltså en kungaätt med anspråk på tronen, att förenas i en och samma stad, bara någon dagsmarsch från Jerusalem. Det hade varit att tigga om uppror.

En annan anledning till att födelseberättelsen garanterat är uppdiktad är att den stämmer så illa överens med de övriga evengelietexterna. Exempelvis gör man en relativt stor grej av att Jesus mor Maria är övertygad om att Jesus blivit galen. Hon menar att det måste tyda på sinnessjukdom att Jesus verkar tro att det är något speciellt med just honom, och just detta verkar vara en väldigt känslig sak internt i Jesus familj.

Det är mycket svårt att tänka sig denna situation om födelseberättelsen verkligen varit sann. En kvinna som blivit informerad om att hon ska föda Guds barn, fått änglabesök, befruktats av den helige anden, hört änglakörer, fått besök av tre vise män och så vidare, hade nog varit aningen försiktigare med att sedan avfärda sin son som sinnessjuk. Tvärtom borde hon varit den som tydligast av alla kunnat vittna om Jesus gudomlighet.

Och så här kan vi fortsätta... Herodes levde inte år noll. Någon mass-slakt av spädbarn har inte förekommit, utan är ett dramaturgiskt instrument man lånat in från gamla testamentet. Och så vidare, och så vidare.

Berättelserna om Jesus födelse, liksom de övriga evangelietexterna, är inga vittnesbeskrivningar av verkliga händelser utan myter och berättelser, nedtecknade av människor som inte träffat någon Jesus och troligen inte heller överhuvudtaget vistats någon längre tid i Jerusalem, eftersom de förfaller ha rätt dålig koll på Geografin.

Sedan kan man förstås välja att tro ändå. Det säger jag inget om. Men lite sans och ärlighet vore väl kanske ändå på sin plats tycker man, Speciellt i public service.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/286bff3a0097f8b7c2014c9be4432493.jpgimages/square/17643fe6eb69ad1d158e04c870b1b192.jpgimages/square/25b824e01efc62c9cb68fced347f4e57.jpgimages/square/17f4c8430f073ba6218f3c64c1672505.jpgimages/square/d1532c9bee80921e0393c7e208b3adec.jpgimages/square/d1240c56062bc9ac64e14b6ea4418cfe.jpgimages/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet