images/system/arrow-down.png
ons 18 jan 2012
images/rectangle/7b68ce204f23a48dd4c92a631e19dc94.jpg
Sverige behöver inte Gud
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

16:13 ons 18 jan 2012, Örnsköldsvik

Marcus Birro går idag ut på Dagen.se och hävdar att ”Sverige behöver Gud” – en föredömligt tydlig tes. Själva argumentationen är däremot snårigare. Merparten av inlägget ägnas istället åt en internkristen debatt om vem Gud egentligen är. I denna fråga sätter Birro ner foten. Han skriver:

Jag tror vi gör oss en stor otjänst när vi deseperat tråcklar och syr oss en Gud som just för ögonblicket passar våra villkor [...] Gud är inte en lesbisk kvinna som lagar mat i himlen. Gud är inte en bög i läderbyxor. Gud är en dömande Gud. Han är en mullrande kraft.

Birro menar att det är viktigt att de kristna står upp för en traditionell Guds- och världsbild där Gud är en dömande och bestraffande Gud och där helvetet och det onda är högst reella företeelser. Kort sagt: Gud är emot bögar och lesbiska; Han hatar aborter, och om man inte finner sig i detta kommer man att bli bestraffad. Och när Gud bestraffar känns det.

På denna Gudsbild kan man reagera på främst två sätt. Dels kan man förlöjliga hela utspelet och hävda att om nu Gud är en så mullrande kraft så vore det kanske på sin plats att först visa prov på detta muller. De kristnas största problem för närvarande är väl snarast att Gud är så tyst, och är så försiktig med att ge sig till känna att det inte finns någon rationell anledning att överhuvudtaget tro att han existerar.

Det andra sättet att reagera är med indignation och ilska. En Gud som hatar bögar och lesbiska, vill förneka kvinnor rätten till säkra aborter och preventivmedel och som upprätthåller detta skräckvälde under hot om evig tortyr måste rimligtvis störtas. Måhända är utsikterna för en kamp emot en allsmäktig varelse tämligen dåliga; men som Jonatan Lejonhjärta brukade säga: ”Det finns saker man måste göra, annars är man bara en liten lort”. Är ni med mig?

Bilden är tagen på Oljeberget i Jerusalem utanför en av kyrkorna där. Jag tycker att den, naturligtvis helt oavsiktligt, illustrerar ett av kyrklighetens största problem: nämligen uppfattningen att inget behöver motiveras eller förklaras, antingen lyder man sina överordnade eller så får man ta sitt straff. En ytterst osympatisk hållning.


Kommentera (3)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Jan Wiklund, Stockholm, 2 feb 13:25

Uppriktigt sagt begriper jag inte den här upptrappade kampanjen mot kristendomen. Det är ju inte dom kristna som är hotet idag, det är dom som tror på "den osynliga handen". Samtidigt som den kanske hoppfullaste folkrörelsen i världen idag, Via Campesina och deras starkaste medlemsorganisation Movimento Sem Terra, är påtagligt inspirerat av kristen befrielseteologi.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 2 feb 14:40

Motståndet emot mer kristendomen beror nog i första hand emot att religionen är på stark frammarsch i världen idag där religionen in på domäner som förut varit sekulära. De ökade antalet religiösa och segregerade skolor är kanske det tydligaste exemplet. Sedan kan man såklart lyfta fram progressiva rörelser som är inspirerade av religiösa rörelser, det är till och med vanligt. Jag skulle dock vilja höja ett varningens finger emot rörelser som bygger på religiösa föreställningar. Rätt ofta tenderar de att spåra ur i händerna på märkliga ledare som får för sig att de står i direktkontakt med Gud och liknande vansinnigheter. För att inte tala om religiösa organisationers ibland orubbliga hierarkiska strukturer. Då är stadgar, demokrati och en humanistisk grundhållning ett betydligt stabilare bygge. Därmed inte sagt att man inte kan finna stöd i religiösa berättelser som den kristna, och kanske ännu hellre, den judiska befrielseteologin. Eller varför inte Hinduiska gudaberättelser? Ofta ställer dessa konflikten mellan rätt och fel på sin spets, vilket ofta kan vara fruktbart, men ibland vara lite väl svartvita för just min estetiska och politiska smak.

Andreas, Övik, 3 mar 14:59

Varför blanda ihop religion och Gud?


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/eda666d7886ade746682bcd73b26284e.jpgimages/square/b65d8391530ce68445833d652df21966.jpgimages/square/3498c96d0ace0cfccf2643894cb6b38f.jpgimages/square/657b08e91e9e6c27d0e76a958e8d17f8.jpgimages/square/d5e4ffaa76d3dd92db1aad1e3cb701bd.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/2db89899372464b624cdb671d55e93a4.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 7.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 8.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 9.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
 • 10.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet