images/system/arrow-down.png
lör 28 jan 2012
Se videon på YouTube istället
Vad vilja Socialdemokraterna?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

15:15 lör 28 jan 2012, Örnsköldsvik

Håkan Juholt har städats bort på samma sätt om Littorin städades bort av Moderaterna. Går man idag in på Socialdemokraternas hemsida möts man istället av Stefan Löfvén som presenterar Socialdemokratins lösning på "utmaningen att skapa fler jobb". Vad den lösningen är håller jag dock på ett tag, för den säger mycket om Socialdemokratins största problem idag. Först Juholt.

Jag gillade Håkan Juholt. Han var förmodligen den mest lovande företrädaren partiet haft på mycket länge. Han var folklig, en lysande talare, kom ifrån landet och hade en värme i sin humor som få rikspolitiker kunde mäta sig med. Han framstod också som en trevlig person, vilket kanske är den främsta uppgiften för en partiordförande utåt.

Han var dessutom ovanligt fläckfri. Han hade betalat sin skatt, sin tv-avgift, aldrig myglat, aldrig haft svart städhjälp och aldrig deltagit i brott emot de mänskliga rättigheterna i tredje världen. Han verkade också kunna ena ett splittrat parti på ett bra sätt. Ett parti ska förresten vara splittrat. Det är ett tecken på en levande idé-debatt som, precis som alla givande debatter, förutsätter att det finns olika ståndpunkter, viljor och prioriteringar. Ett parti utan sådana splittringar är ett dött parti.

Han var ett allvarligt hot emot högern och man hade i början påtagligt svårt att hantera honom. Sedan började angreppen. Först emot hans utseende och hans person. Mustachen såklart, men också dialekten, övervikten och hans illa sittande kläder. Det är så mobbning brukar börja, man angriper det uppenbara först: "tjockis", "rödtott" och så vidare. Därefter började man hårdgranska allt han gjorde och sa på en nivå som regeringen aldrig sett maken till.

Sedan hittade Aftonbladet på en regel kring riksdagens bostadsbidrag som inte fanns och som gjorde stora delar av riksdagen till brottslingar. Alla gick fria från anklagelser utom Håkan Juholt. Detta blev startskottet på en hatkampanj utan motstycke inom svensk politisk journalistik. Aftonbladet lade ut Juholts samlade resekvitton på hemsidan och uppmanade sina läsare att granska dem. Övrig press hakade på och det blåstes upp på löpsedlarna att Juholt var pinsam och att väljarna flydde hals över huvudet. Varje tvetydigt och felaktigt citat hängdes skadeglatt ut. När barn mobbas i skolan brukar det gå till på samma sätt. Alla möjligheter till misstolkningar tas till vara och används emot den mobbade.

Allt eskalerade och i slutskedet av drevet var de mediala makthavarna uppenbart upprörda över att han vägrade vika sig för hatkampanjen, som av många nu beskrivs som en tjurfäktning. Han skulle bort. Punkt slut. Han var pinsam, ovärdig och oförmögen att ens dra ett rakt streck som Aftonbladets chefredaktör uttryckte sig.

Och allt detta samtidigt som regeringen, alltså makten, klarade sig undan all granskning. Reinfeldt tilläts ljuga, gång på gång. Man tilläts förskingra skattebetalarnas pengar genom att i princip skänka bort deras tillgångar i Stockholm. Utrikesminister Carl Bildt klarade sig, trots anklagelser om inblandning i brott emot de mänskliga rättigheterna i samband med sitt uppdrag för Lundin oil, till omvärldens häpnad, i princip helt utan kritik i svensk media. Allt media var intresserade av var att förnedra, smutskasta och avsätta Håkan Juholt.

När Mona Sahlin utsattes för ett liknande, men betydligt mildare, mediadrev var det många analytiker som menade att det berodde på att hon var kvinna. För någon annan förklaring var knappast möjlig. För det kunde ju rimligtvis inte bero på att hon för en massa år sedan råkade köpa en chokladbit med fel kontokort. Nu efter Håkan Juholt måste vi nog börja överväga en annan förklaringsmodell. Kanske är det uppdraget i sig som är brottet? Kanske har det mediala klimatet gått så långt åt höger att det blivit otillåtet, per definition, att vara ledare för Socialdemokratin?

Därför ska det bli spännande att se hur Stefan Löfvén kommer att hanteras i media. För Socialdemokraterna måste målet just nu vara att komma bort ifrån allt vad personfrågor heter och istället fokusera på sakfrågor, sakfrågor och sakfrågor. Alla frågor som överhuvudtaget andas "förtroende" för den eller den, måste konsekvent avisas som trams. Socialdemokratin är ju faktiskt i första hand en politisk rörelse, sveriges största och viktigaste, och inte en idol-tävling med syfte att kora Sveriges fläckfriaste person.

Så tillbaka till Socialdemokraternas hemsida. Vilket är då svaret på "utmaningen att skapa fler jobb"? Stefan Löfvén hävdar på hemsidan att svaret på detta är "ett bra lag". Alltså ytterligare personprat. I en video där Löfvén håller ett tal till offentligheten via YouTube (se ovan) får vi veta att han känner sig hedrad, alltså mer personprat, varpå han staplar den ena floskeln på den andra och säger på allvar att han står upp för allas lika värde, frihet, rättvisa och solidaritet och att Socialdemokratin har "de nya lösningarna på framtidens problem". Vilka lösningar detta rör sig om säger han ingenting om. Man för nypa sig i armen. Detta är inte bara pinsamt, utan en retorisk katastrof och jag hoppas verkligen att detta inte är en medveten linje från Socialdemokratins sida.

När August Palm 1881 återkom till Sverige i syfte att bilda en svensk Socialdemokratisk rörelse reste han riket runt och talade under parollen "vad vilja Socialdemokraterna?". Kanske har vi nu gått varvet runt? Kanske börjar det bli dags att man frågar sig samma fråga på nytt: "Vad vilja Socialdemokraterna?". Åtminstone tror jag att det där Socialdemokratins återtåg i svensk politik måste börja.


Kommentera (6)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 28 jan 15:17

Ursäkta att det stundoms skrevs under stress och att det bara delvis är en sammanhållen text. Mitt ursprungliga, välskrivna, inlägg råkade tyvärr komma bort varpå jag fick lov att i hast skriva om allt igen. Därav styltigheterna.

Fredrik, Visby, 28 jan 15:51

Skarp analys, håller med dig. Tycker det är tråkigt med allt detta kretsande kring den enskilda individen istället för de sakfrågor som partiet lyfter fram. Det är trots allt medlemmarna som bygger partiet och inte ledaren. Men i dagens Sverige så verkar det som att folk till viss del bara går på ledare och inte vad partiet de företräder faktiskt tycker, det är tragiskt. Någon som verkligen visat det klart och tydligt är Sjöstedt måste jag säga, som verkligen betonat att han är partiordförande och företräder vad partiets medlemmar tycker och att det är dom som är viktigast, inte ledaren. Det känns faktiskt som att i viss mån det är Vänsterpartiet som är vad socialdemokraterna var förut när det lades stor vikt på ideologin och sakfrågorna om social rättvisa, kvinnors rätt till lika bra lön som män osv. Jag tycker att Socialdemokraterna tappat bort sitt hjärta, något Vänstern inte har gjort, så därav är mitt val självklart i nuläget vad jag kommer rösta i nästa val.

Tomas Hansson, Visby, 28 jan 17:29

ACTA-avtalet skrevs nyligen på i EU. Sverige tvingas in bakvägen mot FOLKETS vilja in i Eurosamarbetet pga att Juholt blev ersatt av en globalistanhängare. Vad hände i Grekland när Giorgos Papandreou ville folkomrösta om krispaketet, jo avsatt och ersatt av ECB-chefen Loukas Papademos! Samma sak hände i Italien och gemensamt med ersättarna är att de alla är globalistanhängare OCH inte demokratiskt valda! Allt pekar åt samma entydiga håll. Teorier blir fakta. Det här sker gradvis och ibland även i skymundan allt medan massan distraheras av skitnyheter och allehanda propaganda som media öser ut Ni är lurade allihopa,Bilderbergarna styr politikerna och politikerna själva jobbar för sig själva och bilderbergarna och Bilderbergarna och politikerna hjälper kapitalistbolagen som hjälper politikerna, och kapitalistbolagen hjälper bankerna och bankerna hjälper kapitalistbolagen, och bankerna och poltikerna skiter fullständigt i ER. Viss arbetslöshet är "bra" ur annat sperspektiv då det sysselsätter vissa andra människor och pengarna rullar runt. man smyger nu in bakvägen i Eu-pakter. även carema har riskpaitalbolag på Wallstreet frimurarna jobbar väl på som vanligt och pyramidspelet är i gång. dom lurar er med skattelättnader sedan höjer dom avgifter och skatter efter hand som tuggar i sig skattelättnaderna för låginkomstagarna. själva placerar dom bara fler av sina enorma skattelättnader och kan låna mer pengar o placera i riskapitalbolag som tjänar pengar på olja, vapen, övervakning och vanvård. smart. n man håller på o sälja ut kommunernas campingar just nu o småbåtshamnar till spottstyver detta sysslar sossar med just nu och moderater, sossarna hjälper till i skära med kniven låta handikappade betala i vissa kommuner för sina hjälpmedel av sin lilla pension, dom låter sjuka betala sina operationer själva med hjälp av lån av släkt o vänner. detta fortgår o vi ser på. vi kan inget göra förutom att skriva insändare och många har ju anslutit sig till occuypy rörelsen som breder ut sig i landet. Politiker fifflar med upphandlingar o arvodena höjs i alla kommuner sakta med säkert för både sossar och moderater just nu igen när du läser detta. Korruptionen fortsätter i våra kommuner där sossar styr och moderater, bankerna fortsätter dammmsuga dig och kallar det kris och höjer bonusarna mer än någonsin och höjer avgifterna och räntorna även politikerna kallar det kris. Moderaterna är inte ett parti dom är ett "smygbolag" Denna kris började 1929 o har fortsatt sedan avregleringen av finansmarknaden o bankerna på sedan dess och politikerna hjälper till.

Cyan, Lund, 29 jan 10:38

På tal om välskrivna, sammanhållna texter??

Andreas, Övik, 3 mar 14:52

Eftersom Göran Persson-falangen lyder under Goldman Sachs pipa var det inte så konstigt att en potentiell bankraserare som Juholt plockades bort av denna.

Adam, Malmö, 6 mar 11:52

Håller med dig i allt väsentligt. Vill också tillägga att när nu högern har fått en socialdemokratisk ledare som inte är ett hot så kommer han nog klara sig bättre. Sen måste också sossarna själva se över sin etik. Media fick mycket hjälp.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/c8571612250477571091dba99b2494c3.jpgimages/square/ee02fa10c268c46c9f13697dd10c3a37.jpgimages/square/58b686bf9dc6103cde871c64c155147f.jpgimages/square/331786403ee2b2436c63a0f5bf8b68a3.jpgimages/square/7d56c065508c39c02b94fad9f5114ec7.jpgimages/square/856fbbd42904c6fb95240a2c09c20cc4.jpgimages/square/17f4c8430f073ba6218f3c64c1672505.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 5.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 6.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 7.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 8.
  images/system/play.png Om jag vore känd
 • 9.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 10.
  images/system/play.png Två konungar
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet