images/system/arrow-down.png
mån 6 feb 2012
Ständigt dessa ungdomslöner.
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

17:42 mån 6 feb 2012, Umeå

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4948777

Återigen kommer den besvärande debatten om ungdomslöner upp. Inte besvärlig för att det är ett svårt spörsmål, utan för att det inte verkar finnas någon facklig företrädare som är kompetent att säga emot på skarpen.

Det enda argumentet för att ungdomar ska ha slavlöner som kommer upp är att det är bättre att ha ett jobb med låg lön än att inte ha ett jobb alls. Jag känner att om man dra det argumentet till sin spets kan man komma till en väldigt mörk slutstation. Argumentet kunde lika gärna lyda "det är bättre att ha tio timmars arbetsdag än att inte ha ett jobb alls" eller " det är bättre att ha ett jobb där chefen sexuellt trakasserar en än att inte ha ett jobb" eller "det är bättre att ha ett livsfarligt jobb än att inte ha ett jobb alls"

Inget av detta är någonting som någon borde acceptera. Alla borde gemensamt vägra dåliga arbetsvillkor och dåliga löner, så även ungdomar. Det är detta som är solidaritet.

Samtidigt som denna debatt blossar upp kommer en rapport som visar att nästan inga ungdomar som har jobb har en arbetslöshetsförsäkring. Detta kan enligt mig förklaras med att a-kassorna blivit för dåliga och för dyra, vilket som vanligt när det är elände på gång beror på alliansens politik. Men följden är ju att det är ganska svårt att överhuvudtaget säga nej till något jobb, oavsett hur dåligt betalt det är eller hur dåligt man mår av det. Det leder också till ökad kriminalitet och minskad framtidstro, men det är en helt annan debatt som inte ska avhandlas nu.

Den svenska modellen byggde på att de företag som inte kunde säkra en tillfredsställande arbetsmiljö och inte kunde betala vettiga löner fick gå omkull, och sedan fanns det en arbetslöshetsförsäkring för de som förlorade jobbet tills dess att de kunde få ett annat arbete. Detta åstadkom man med strejker. Men sådant får man ju inte tala om längre i det här landet.


Kommentera (3)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Mattias, Umeå, 6 feb 20:17

Kanske alla ungdomar gemensamt, i flock borde söka ALLA jobb på ALLA företag tills arbetsvillkoren för ungdomar förbättrats

Lotta, Laholm, 6 feb 20:33

Det är inte vettigt med lägre lön till ungdomar, särskilt inte närman numera räknas som ungdom tills man är 29 år. Sen är man vuxen tills man är 40. Då räknas man som äldre. Snart kommer det väl lägre löner till äldre med. Lika lön för lika arbete. det kämpade vi för på 70-talet

Andreas, Övik, 3 mar 14:55

Som vanligt beror alla dessa problem på bankernas rätt att skapa privata skuldfordringar ur ingenting (och ta betalt för dessa) som sedan används som allmänt betalningsmedel. Synd att båda politiska block kör enligt bankernas linje, vilket gör hela politiken till ett spel för galleriet.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpgimages/square/79fc87d501725fcbec60a9874ac89f64.jpgimages/square/75e295a455c95a01184b19f1b53793c6.jpgimages/square/eda666d7886ade746682bcd73b26284e.jpgimages/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/3d7c8f1cf1b216077f5a39feebcd5d6c.jpgimages/square/e7026922b97db0c705674082008fbae6.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.