images/system/arrow-down.png
mån 6 feb 2012
Ständigt dessa ungdomslöner.
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

17:42 mån 6 feb 2012, Umeå

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4948777

Återigen kommer den besvärande debatten om ungdomslöner upp. Inte besvärlig för att det är ett svårt spörsmål, utan för att det inte verkar finnas någon facklig företrädare som är kompetent att säga emot på skarpen.

Det enda argumentet för att ungdomar ska ha slavlöner som kommer upp är att det är bättre att ha ett jobb med låg lön än att inte ha ett jobb alls. Jag känner att om man dra det argumentet till sin spets kan man komma till en väldigt mörk slutstation. Argumentet kunde lika gärna lyda "det är bättre att ha tio timmars arbetsdag än att inte ha ett jobb alls" eller " det är bättre att ha ett jobb där chefen sexuellt trakasserar en än att inte ha ett jobb" eller "det är bättre att ha ett livsfarligt jobb än att inte ha ett jobb alls"

Inget av detta är någonting som någon borde acceptera. Alla borde gemensamt vägra dåliga arbetsvillkor och dåliga löner, så även ungdomar. Det är detta som är solidaritet.

Samtidigt som denna debatt blossar upp kommer en rapport som visar att nästan inga ungdomar som har jobb har en arbetslöshetsförsäkring. Detta kan enligt mig förklaras med att a-kassorna blivit för dåliga och för dyra, vilket som vanligt när det är elände på gång beror på alliansens politik. Men följden är ju att det är ganska svårt att överhuvudtaget säga nej till något jobb, oavsett hur dåligt betalt det är eller hur dåligt man mår av det. Det leder också till ökad kriminalitet och minskad framtidstro, men det är en helt annan debatt som inte ska avhandlas nu.

Den svenska modellen byggde på att de företag som inte kunde säkra en tillfredsställande arbetsmiljö och inte kunde betala vettiga löner fick gå omkull, och sedan fanns det en arbetslöshetsförsäkring för de som förlorade jobbet tills dess att de kunde få ett annat arbete. Detta åstadkom man med strejker. Men sådant får man ju inte tala om längre i det här landet.


Kommentera (3)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Mattias, Umeå, 6 feb 20:17

Kanske alla ungdomar gemensamt, i flock borde söka ALLA jobb på ALLA företag tills arbetsvillkoren för ungdomar förbättrats

Lotta, Laholm, 6 feb 20:33

Det är inte vettigt med lägre lön till ungdomar, särskilt inte närman numera räknas som ungdom tills man är 29 år. Sen är man vuxen tills man är 40. Då räknas man som äldre. Snart kommer det väl lägre löner till äldre med. Lika lön för lika arbete. det kämpade vi för på 70-talet

Andreas, Övik, 3 mar 14:55

Som vanligt beror alla dessa problem på bankernas rätt att skapa privata skuldfordringar ur ingenting (och ta betalt för dessa) som sedan används som allmänt betalningsmedel. Synd att båda politiska block kör enligt bankernas linje, vilket gör hela politiken till ett spel för galleriet.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/7d56c065508c39c02b94fad9f5114ec7.jpgimages/square/d3bbe231ef522b8506130a5a639e28b8.jpgimages/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/8271f90e77d51593c5fa62c5847809f8.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/182e9e395cde32024cf43ad21faff515.jpgimages/square/a4e6669ffce44b17c7ba8b974bcf3cee.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 7.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 8.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 9.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
 • 10.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet