images/system/arrow-down.png
sön 11 mar 2012
images/rectangle/347f49d5f6998413456e4c2e78dcc661.jpg

Resultatet efter de internationella jurygrupperna sagt sitt

Den bortglömda katastrofen i Melodifestivalen
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

14:15 sön 11 mar 2012, Örnsköldsvik

Vi som såg omröstningen i gårdagens final i Melodifestivalen kan ha bevittnat de sista svenska bidragen någonsin i tävlingen. Igår stod det nämligen klart att låtar sjungna på svenska inte har någon chans med det nuvarande upplägget med internationella jurrygrupper. Dessa vägrade nämligen konsekvent, med ett undantag där de svenska låtarna pliktskyldigt fick jurrygruppens 1:a respektive 3:a, att dela ut poäng till de svenskspråkiga bidragen. Detta trots att "Jag reser mig igen" med Torsten Flinck placerade sig 3:a när svenska folket tillslut fick säga sitt.

Resultatet av detta är lättförutsett. Vi kommer hädanefter inte få se några svenskspråkiga bidrag i Melodifestivalen. Den stora grupp svenskar som inte förstår engelska kommer såldes inte begripa en enda text i framtidens melodifestivaler.


Kommentera (7)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Barry Cogburn, Lulea, 11 mar 14:18

Fullständigt logisk och riktig utveckling med andra ord!

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 11 mar 14:22

Men katastrof för alla oss som faktiskt bryr oss om vad folk sjunger och som tycker att texten i ett låt har ett värde.

Mathias, Umeå, 11 mar 16:09

Förstår eran poäng, att internationella jurygrupperna inte röstar på bidrag som är på svenska. Men i detta fall tror jag inte det stämmer, jag tror faktiskt att resultatet berodde på att Mirakel samt Jag reser mig igen inte är låtar som jurygrupper gillar, utan enbart trotsande 50åringar i förorter. Om vi hade haft svenska jurygrupper hade nog resultatet varit detsamma tror jag.

Oskar, Linköping, 11 mar 19:06

Stor grupp är väl kanske att ta i? För de allra allra flesta svenskar klarar väl ändå av att förstå engelska nu för tiden? Vidare kan man ju resonera som så att om bidragen sen ska vidare till resten av Europa, så är den grupp europeer som inte förstår svenska betydligt större än de svenskar som inte förstår engelska (även procentuellt). En lösning kanske kunde vara tillhandahålla undertexter till låtarna? Tittade på den teckenspråkiga varianten av melodifestivalen igår, vilket var mycket underhållande, då de hade teckentolkningar även av låttexterna, både på svenska och engelska.

Peter, Tierp, 2 apr 11:45

Ptja, gruppen äldre som inte kan engelska är ändå rätt stor. Och det där med att andra inte förstår texten utomlands har ju varit en grej hela tiden ESC körts, t ex sjungs det ju ofta på franska och andra modersmål. Undertexter vore guld, både i Melodifestivalen och ESC. Det är ju inte alla som hör vad som sjungs heller liksom. Och förbjud att man efteråt översätter texterna. Sjunger man på svenska först ska man inte byta ut texten helt till ESC. Nu såg jag inte på Melodifestivalen förutom den första delen (sen kändes det allmänt sunkigt med "inte bara bögarnas fest") så fattade aldrig det där med internationella jurygrupper men tycker allmänt att det är dumt med jurygrupper. Skitsamma om låten klarar sig bra enligt "experterna" som mest suktar efter priset. Våga ha lite respekt för hur folk röstar istället.

Emil, Göteborg, 19 maj 12:09

Jag vet att iaf på min arbetsplats är det tre personer (av tio) som inte kan ett ord engelska och ytterligare tre som inte skulle förstå en låttext på språket. Vi har en som inte kan nog med svenska för att förstå en låttext.

Rwywr, Vindeln, 11 aug 05:11

Engelskan de använder i den musikstilen förstår en 5-åring.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/d1240c56062bc9ac64e14b6ea4418cfe.jpgimages/square/25f407a6534469e71ae85cb2a3590c6a.jpgimages/square/05f6289cf376cb41bce3644014aaf45a.jpgimages/square/d1532c9bee80921e0393c7e208b3adec.jpgimages/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/dbf3df8747fdda7f0a645ca71fb0c0f3.jpgimages/square/fcc39b93ac07f07e87b0fd4a48613f44.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.