images/system/arrow-down.png
fre 4 maj 2012
images/rectangle/1878644a5c4be13760e1a2885c609138.jpg
Det tar emot att ta betalt
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

10:41 fre 4 maj 2012, Örnsköldsvik

Det är jobbigt att ta betalt. Det är ofta därför det dröjer ett tag innan jag svarar när någon arrangör frågar vad vill ha för att komma och spela. Det tar verkligen emot. Men när man sedan förklarar för sin sambo att man måste bort en kväll, eller i värsta fall en helg, och att hon således får överta hela ansvaret för dottern och hon frågar vad vi får för det går det inte att svara "ingenting" eller "resa och mat". Inte nu längre. I allafall inte alltid.

När man har barn och jobb och redan på tok för lite tid tillsammans blir varje timma man kan få ihop värdefull, om den så bara ägnas åt att sitta och glo på Skavlan eller åt att leka Mad***en som hoppar ifrån taket och måste plåstras om. Och ingen annan jag känner skulle åka iväg och jobba en helgkväll eller vara borta en hel helg gratis.

Men det tar emot. Det tar emot något så förbannat. Speciellt eftersom arrangörerna alltid är fattiga. I princip helt utan undantag handlar det om små politiska organisationer med låg budget, fattiga ideella föreningar och ungdomar. Vi är inte ett sådant band som ofta blir inbjudna att underhålla på bolagsstämmor, reklamjippon och liknande tillställningar med svällande, närmast outsinliga budgetar. Vi passar nämligen inte in i den moderata regeringens dröm om ett näringslivsfinansierat kulturliv där kulturutövarna är självständiga entreprenörer.

Så det tar emot. Ska det behöva vara såhär? Varför kan vi inte bara ösa en massa skattepengar över dessa ideella kulturorganisationer? Det hade gjort så oerhört mycket gott. Inte bara för kulturklimatet i Sverige, inte bara för den fria tanken och det fria ordet, utan också för oss kulturutövare som då kanske, äntligen, såväl skulle kunna få en rimlig kompensation för den tid vi ägnar åt att skapa och framföra kultur, som sova gott utan att behöva känna att man rånar stackars ideella, fattiga stackars eldsjälar i behjärtansvärda kulturföreningar och organisationer på pengar.

För som sagt, med risk för att bli tjatig: det tar emot.


Kommentera (8)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


David Bergkvist, Gothenburg, 4 maj 11:36

Amen brother... :-(

Anja Jönsson, -Lund, 17 maj 11:27

Förstår och respekterar att ni gärna vill ha betalt. Som scoutledare ägnar man varje år ofantlig tid åt att skapa mötesplatser för unga att lära sig uppskatta olikheter, samarbeta och ta ett miljöansvar. Inte alltid så lätt att få familjen och arbetsgivaren att fullt ut uppskatta det engagemanget.

Dan, Kista, 21 jun 06:02

Jag jobbar hårt för mina pengar, och jag känner inte alls för att betala änu mera för att du ska få sitta runt en läger eld, sjunga kumbaya och känna dig lite duktig. Skattebetalarna pungar redan ut massor med pengar på kultur. Det stöd vi har räcker. Kan man inte tjäna pengar på sina verk ska man inte klaga utan inse att man kanske bör ha sin ´´konst´´ som en hobby snarare än ett levebröd. Kan man känna pengar och skapa konst samtidigt är ju det hur bra som helst. Så sluta klaga, skaffa ett riktigt jobb och sedan kan du ge hur mycket gratis konserter du vill.

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 21 jun 09:34

Bra inlägg Dan! Illustrerar på ett ypperligt sätt dagens kultursyn.

Svenskt Näringsliv, på semester, 25 jun 17:05

Haha Dan. Klart att vi inte ska slänga pengarna på konstnärer. Vad tillför de till samhället? Bättre att lägga pengarna på kommunslogans, "kommunikatörer" och PR-strateger istället. Det är kultur för mig. Kanske kan vi få en och annan konstnär att ombilda sig till PR-konsult eller något annat "riktigt jobb"?

J, Stockholm, 2 jul 22:31

Och det är mindre jobbigt att ta betalt av samhället? För på något sätt vill du ju ändå ha betalt eller fattar jag fel? Absolut, kultur är viktigt, det tycker jag med. Men om du ska ha betalt ska ju alla som håller på med musik på något sätt ha betalt, lika för alla och allt det där. Personligen har jag svårt att få ihop det ekonomiskt i huvet, men det kanske inte du har, vad vet jag. Personligen anser jag att en ekonomiskt hållbar politik är själva förutsättningen för ett brett och utvecklat välfärdssamhälle, liberal ekonomisk politik är således en förutsättning för att vi ska ha en välfärd över huvudtaget. Men du får gärna utveckla lite mer hur du tänker rent praktiskt kring hur detta i så fall ska fungera. Det vore intressant! Jag är alltså inte ironisk, gillar er musik även om jag oftast inte håller med. men nya perspektiv berikar!

images/mini/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg, Umeå, 3 jul 00:25

Vad menar du? Jag försörjer mig som lärare och Fredik som brevbärare. Jag förstår inte riktigt vad du vill att jag ska utveckla. Angående att det är bra att föra en bra ekonomisk politik håller jag såklart med

J, Stockholm, 3 jul 10:05

Sorry, inser att min kommentar kanske var lite oklar. jag menade att det vore intressant om du utvecklade på vilket sätt kulturen bör ges mer pengar, dvs vad som vore ett hållbart fungerande utvidgat kulturstöd för dig. För det framgår under sista stycket i ditt inlägg som du har en hel del tankar kring kulturens nyttoeffekter.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/1b92ef4144fa5bee4af91206028ff7ee.jpgimages/square/17643fe6eb69ad1d158e04c870b1b192.jpgimages/square/e7026922b97db0c705674082008fbae6.jpgimages/square/25b824e01efc62c9cb68fced347f4e57.jpgimages/square/20f71ee5ac6c954104ffe2013480a201.jpgimages/square/ee1e8b100f565bb3ebecebb3b63bf51b.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet