images/system/arrow-down.png
ons 28 nov 2012
images/rectangle/540a1467e3fe2f8d4500dadf0819d3b4.jpg
Förslag om Fackens Bemanningscentral
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

13:27 ons 28 nov 2012, Örnsköldsvik

I dessa tider av arbetslöshet, där fler och fler förpassas till socialen, där det dessutom verkar saknas förslag för hur vi ska få bukt med problemet, börjar det bli dags för nya idéer. Och i väntan på att mer begåvade människor lyckas prestera sådana kommer här ett anspråkslöst förslag från en kulturskapare. Ta det till ditt hjärta, begrunda det och utveckla det till något vackert.

Mitt förslag är att vi skrotar Arbetsförmedlingen och istället startar en bemanningscentral gemensamt och demokratiskt styrd av fackföreningarna med monopol på att hyra ut arbetskraft till företag och myndigheter. Låt oss för enkelhets skull kalla den för Fackens Bemanningscentral (FB), eller kort och gott Bemanningscentralen. Det hela skulle fungera på följande sätt:

När man gått ut gymnasieskolan går man till FB och begär att få skriva in sig. Då får man lämna in betyg, meriter, levnadsbeskrivning och allt möjligt som är bra att veta om man vill hitta ett lämpligt arbete. Därefter får man en arbetslöshetslön på, säg 14’000 kr i månaden i väntan på att FB hittar en lämplig sysselsättning. Under tiden man på detta sätt väntar på ett jobb kan man givetvis studera om man vill förbättra sina möjligheter eller bara förkovra sig i något man är intresserad av.

När man sedan blir erbjuden ett jobb är man skyldig att ta det så länge det inte är direkt oskäligt eller olämpligt. Lönen förhandlas då av FB varpå den största delen går till dig som arbetar och en procentuell andel går till FB:s verksamhet och till att finansiera lönen till dem som hittills inte fått ett arbete. Blir man sedan av med jobbet får man behålla minst 90% av den tidigare lönen och ifall man oskäligt säger upp sig själv går man tillbaka till grundlönen på runt 14’000 kr i månaden.

På detta sättet slipper man många av dagens problem. Ingen hamnar mellan stolarna och blir helt utan inkomst, vilket är oerhört vanligt idag. Det skapar också ett incitament för FB att faktiskt få ut sina inskrivna i jobb. Dessutom: om FB kontrollerar all arbetskraft på arbetsmarknaden är detta också ett effektivt instrument för att komma till rätta med olika slags arbetsmiljöproblem och oseriösa arbetsgivare. Först ger man en varning och ifall missförhållandena fortsätter drar man helt enkelt in all arbetskraft till företaget tills man kommit till rätta med problemen.

Att FB dessutom är styrt via facken är också en garant för att man också ska kunna vara hårda gentemot de offentliga arbetsgivarna. Detta samtidigt som det styrs demokratiskt via medlemsinflytande.

Detta är förslaget. Vad tycker du? Vilka invändningar och problem kan du se? Hur skulle du vilja förbättra det? Låt debatten börja, den är redan försenad.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Niklas H, Borås, 6 jan 22:18

Hej. Jag tycker det låter bra. Med Fackens hjälp kan det, i mitt teoretiska sinne, bli lättare att hitta rätt kompetens till rätt jobb. Idag är det i min bransch, Byggbranschen, nästan lönlöst att få hjälp av arbetsförmedlingen. Man behöver kontakter i företag för att ha en chans. Pluset är att lönen kan bli styrd så att alla får lika lön för lika arbete. Inte prestationslönen, ackordet, men timlönen iallafall. Kommer avgiften till facket bli högre? För det är en av dem största anledningarna till att folk går ur facket idag!! MVH Niklas H/ Facklig Förtroendeman Byggnads


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/43897c39be314d47b3a89e27f5710096.jpgimages/square/05f6289cf376cb41bce3644014aaf45a.jpgimages/square/692a965ed4d23c99237cdc9083fde953.jpgimages/square/3498c96d0ace0cfccf2643894cb6b38f.jpgimages/square/6c03d4c990c6f4a5984a84b82965ef2d.jpgimages/square/b8ad9635d266cc7580d283f8d27a4d28.jpgimages/square/1061184ef35c8353598059a4760f8cb7.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet