images/system/arrow-down.png
ons 28 nov 2012
images/rectangle/540a1467e3fe2f8d4500dadf0819d3b4.jpg
Förslag om Fackens Bemanningscentral
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

13:27 ons 28 nov 2012, Örnsköldsvik

I dessa tider av arbetslöshet, där fler och fler förpassas till socialen, där det dessutom verkar saknas förslag för hur vi ska få bukt med problemet, börjar det bli dags för nya idéer. Och i väntan på att mer begåvade människor lyckas prestera sådana kommer här ett anspråkslöst förslag från en kulturskapare. Ta det till ditt hjärta, begrunda det och utveckla det till något vackert.

Mitt förslag är att vi skrotar Arbetsförmedlingen och istället startar en bemanningscentral gemensamt och demokratiskt styrd av fackföreningarna med monopol på att hyra ut arbetskraft till företag och myndigheter. Låt oss för enkelhets skull kalla den för Fackens Bemanningscentral (FB), eller kort och gott Bemanningscentralen. Det hela skulle fungera på följande sätt:

När man gått ut gymnasieskolan går man till FB och begär att få skriva in sig. Då får man lämna in betyg, meriter, levnadsbeskrivning och allt möjligt som är bra att veta om man vill hitta ett lämpligt arbete. Därefter får man en arbetslöshetslön på, säg 14’000 kr i månaden i väntan på att FB hittar en lämplig sysselsättning. Under tiden man på detta sätt väntar på ett jobb kan man givetvis studera om man vill förbättra sina möjligheter eller bara förkovra sig i något man är intresserad av.

När man sedan blir erbjuden ett jobb är man skyldig att ta det så länge det inte är direkt oskäligt eller olämpligt. Lönen förhandlas då av FB varpå den största delen går till dig som arbetar och en procentuell andel går till FB:s verksamhet och till att finansiera lönen till dem som hittills inte fått ett arbete. Blir man sedan av med jobbet får man behålla minst 90% av den tidigare lönen och ifall man oskäligt säger upp sig själv går man tillbaka till grundlönen på runt 14’000 kr i månaden.

På detta sättet slipper man många av dagens problem. Ingen hamnar mellan stolarna och blir helt utan inkomst, vilket är oerhört vanligt idag. Det skapar också ett incitament för FB att faktiskt få ut sina inskrivna i jobb. Dessutom: om FB kontrollerar all arbetskraft på arbetsmarknaden är detta också ett effektivt instrument för att komma till rätta med olika slags arbetsmiljöproblem och oseriösa arbetsgivare. Först ger man en varning och ifall missförhållandena fortsätter drar man helt enkelt in all arbetskraft till företaget tills man kommit till rätta med problemen.

Att FB dessutom är styrt via facken är också en garant för att man också ska kunna vara hårda gentemot de offentliga arbetsgivarna. Detta samtidigt som det styrs demokratiskt via medlemsinflytande.

Detta är förslaget. Vad tycker du? Vilka invändningar och problem kan du se? Hur skulle du vilja förbättra det? Låt debatten börja, den är redan försenad.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Niklas H, Borås, 6 jan 22:18

Hej. Jag tycker det låter bra. Med Fackens hjälp kan det, i mitt teoretiska sinne, bli lättare att hitta rätt kompetens till rätt jobb. Idag är det i min bransch, Byggbranschen, nästan lönlöst att få hjälp av arbetsförmedlingen. Man behöver kontakter i företag för att ha en chans. Pluset är att lönen kan bli styrd så att alla får lika lön för lika arbete. Inte prestationslönen, ackordet, men timlönen iallafall. Kommer avgiften till facket bli högre? För det är en av dem största anledningarna till att folk går ur facket idag!! MVH Niklas H/ Facklig Förtroendeman Byggnads


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/286bff3a0097f8b7c2014c9be4432493.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpgimages/square/89ce7d4c663516d0bcf6cd5d7e2bb02e.jpgimages/square/27f1269272d31380e376dacd5765d5b5.jpgimages/square/3495ee88a1a4965559076193c9ebaa4c.jpgimages/square/331786403ee2b2436c63a0f5bf8b68a3.jpgimages/square/58b686bf9dc6103cde871c64c155147f.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 6.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.