images/system/arrow-down.png
tis 27 aug 2013
images/rectangle/ddf3fba3a5fe15dac939d210ec525cc2.jpg

Hägglund, Reinfeldt, Lööf och Björklund i naturen

Har du ett partiledarnamn?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

36 år från Örnsköldsvik

15:43 tis 27 aug 2013, Örnsköldsvik

Politiker vill gärna framstå som naturliga, naturnära människor med ett levande friluftsintresse. När Alliansen ska marknadsföra sig anordnas utomhusbad i badtunna och korvgrillning. Lika sannolikt hade de kunnat valt att träffas över ett parti svampplockning eller en picknick i en skogsglänta. Lysande bilder, sköna människor i kontakt med naturen.

Och detta är ett slugt marknadsföringsknep. För vi svenskar älskar vår natur. Se bara på vår nationalsång som nästan enbart handlar om vår vackra natur: vår sol, vår himmel och våra ängder gröna och så vidare. Den hade kunnat handla om vår starka industri, gruvor och sågverk men icke. Vi vill istället tänka på de öppna landskapet. Nära havet vill vi bo och så vidare.

Och detta, vill jag nu föra i bevis, avspeglar sig i våra partiledares namn. Nästan samtliga partiledare har nämligen ett naturinslag i sina efternamn. Sjöstedt har en spegelblank sjö alldeles i början. Löfvén har både ett löv och en en i sitt lite märkliga efternamn. Märkligt eftersom det knappast finns någon en som har löv. Och ännu tydligare blir det om man går till Alliansen där vi har Björklund och Hägglund som bara doftar sommar, slott, vackra trädgårdar och lummiga alléer. På högersidan hittar vi även Reinfeldt som visserligen är tyska men som innehåller såväl det vackra djuret Ren som fält som ger bilder av vajande åkrar.

Och bara en sådan sak som att Annie Lööf, lagom till sitt tillträde på partiledarposten bytte namn från Johansson till just Lööf i ett misstänkt lägligt giftermål. En partiledare kan nämligen inte heta Johansson. För vilka bilder och associationer ger det?

För trots att de 17 vanligaste namnen i Sverige slutar på -sson finns det idag bara en enda partiledare som har ett efternamn som slutar på -sson, och det är intresseföreningen för lågutbildade, trångsynta män som inte har något annat att vara stolt över än sin hudfärg: kvasipartiet Sverigedemokraterna. De riktiga partiledarna heter helt enkelt inte -sson.

Det enda riktiga partiet idag, som inte har en partiledare med natur eller miljö i sitt efternamn är ironiskt nog Miljöpartiet som, sedan naturnamnet Wetterstrand avgick, fick två språkrör varav båda har mycket märkliga namn: Fridolin och Romson. Det återstår väl att se hur detta påverkar partiets miljöprofil framöver.

Vi kan i detta också anlägga en klassaspekt. Överklassen i Sverige har sedan länge vältrat sig i naturnamn. Inom överklassen har man älskat att klä sig i namn som Stjärnhöök, Löfvengrip, Leijonhufvud, Oxenstierna, Liljencrantz och så vidare. Dessa namn, och naturnamnen som fenomen, har således uppfattats som lite finare, lite bättre än vanliga Svensson-namn och gett dess bärare högre status och därmed fördelar i yrkesliv, socialt samliv och karriärsstegar. Som partiledare verkar det alltså vara en fördel att framstå som lite finare än andra.

Så vad lär vi oss av detta? Jo, titta på ditt eget namn. Är det ett partiledarnamn? Mitt namn: Hamberg, skulle definitivt fungera på en partiledarpost. Däremot skulle min kollega Jonsson få problem. Men som Annie visat är det ju möjligt att lösa genom ett smidigt arrangerat bröllop med någon med lämpligare, och framförallt lummigare, efternamn.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Oscar, Umeå, 27 aug 17:39

Sen hade vi visserligen en Persson som statsminister i tolv år. Däremot byggde han ju en herrgård för att kompensera för sitt tragiskt vardagliga efternamn.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/b65d8391530ce68445833d652df21966.jpgimages/square/61dbbf4d4d491df521ece9c364eb075d.jpgimages/square/3bcbfd25f3120616df3eac6d92d1fb63.jpgimages/square/c9d883326922b9fb1a42efd5bcec48c6.jpgimages/square/ee1e8b100f565bb3ebecebb3b63bf51b.jpgimages/square/3498c96d0ace0cfccf2643894cb6b38f.jpgimages/square/941aa855a00c8b0e1facb671e896407e.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 3.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 4.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 5.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 6.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 7.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 8.
  images/system/play.png Låt dig inte luras
 • 9.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 10.
  images/system/play.png Psalm till tillväxten
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Ylva R, Umeå, 16 aug 20:03

Hallå hallå! Kan man få hyra in er för en spelning? Min syster (som var den som först introducerade mig till er musik) fyller jämnt nu i september har önskat sig livemusik i födelsedagspresent. Hon har äntligen flyttat tillbaka till Umeå och har saknat vänsterandan här. Har ni möjligen tid och lust att spela lite för oss då?


Mattias Hamberg, 16 aug 21:28

Hej Ylva. :) Det låter roligt. I dagsläget spelar vi mest i mån av tid och lust. :) Fredrik är småbarnspappa och jag bor i Ö-vik idag. Men berätta gärna mer så kanske vi nappar. Skriv till info@kretiochpleti.se så får vi det båda två


Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.