images/system/arrow-down.png
tis 27 aug 2013
images/rectangle/ddf3fba3a5fe15dac939d210ec525cc2.jpg

Hägglund, Reinfeldt, Lööf och Björklund i naturen

Har du ett partiledarnamn?
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

15:43 tis 27 aug 2013, Örnsköldsvik

Politiker vill gärna framstå som naturliga, naturnära människor med ett levande friluftsintresse. När Alliansen ska marknadsföra sig anordnas utomhusbad i badtunna och korvgrillning. Lika sannolikt hade de kunnat valt att träffas över ett parti svampplockning eller en picknick i en skogsglänta. Lysande bilder, sköna människor i kontakt med naturen.

Och detta är ett slugt marknadsföringsknep. För vi svenskar älskar vår natur. Se bara på vår nationalsång som nästan enbart handlar om vår vackra natur: vår sol, vår himmel och våra ängder gröna och så vidare. Den hade kunnat handla om vår starka industri, gruvor och sågverk men icke. Vi vill istället tänka på de öppna landskapet. Nära havet vill vi bo och så vidare.

Och detta, vill jag nu föra i bevis, avspeglar sig i våra partiledares namn. Nästan samtliga partiledare har nämligen ett naturinslag i sina efternamn. Sjöstedt har en spegelblank sjö alldeles i början. Löfvén har både ett löv och en en i sitt lite märkliga efternamn. Märkligt eftersom det knappast finns någon en som har löv. Och ännu tydligare blir det om man går till Alliansen där vi har Björklund och Hägglund som bara doftar sommar, slott, vackra trädgårdar och lummiga alléer. På högersidan hittar vi även Reinfeldt som visserligen är tyska men som innehåller såväl det vackra djuret Ren som fält som ger bilder av vajande åkrar.

Och bara en sådan sak som att Annie Lööf, lagom till sitt tillträde på partiledarposten bytte namn från Johansson till just Lööf i ett misstänkt lägligt giftermål. En partiledare kan nämligen inte heta Johansson. För vilka bilder och associationer ger det?

För trots att de 17 vanligaste namnen i Sverige slutar på -sson finns det idag bara en enda partiledare som har ett efternamn som slutar på -sson, och det är intresseföreningen för lågutbildade, trångsynta män som inte har något annat att vara stolt över än sin hudfärg: kvasipartiet Sverigedemokraterna. De riktiga partiledarna heter helt enkelt inte -sson.

Det enda riktiga partiet idag, som inte har en partiledare med natur eller miljö i sitt efternamn är ironiskt nog Miljöpartiet som, sedan naturnamnet Wetterstrand avgick, fick två språkrör varav båda har mycket märkliga namn: Fridolin och Romson. Det återstår väl att se hur detta påverkar partiets miljöprofil framöver.

Vi kan i detta också anlägga en klassaspekt. Överklassen i Sverige har sedan länge vältrat sig i naturnamn. Inom överklassen har man älskat att klä sig i namn som Stjärnhöök, Löfvengrip, Leijonhufvud, Oxenstierna, Liljencrantz och så vidare. Dessa namn, och naturnamnen som fenomen, har således uppfattats som lite finare, lite bättre än vanliga Svensson-namn och gett dess bärare högre status och därmed fördelar i yrkesliv, socialt samliv och karriärsstegar. Som partiledare verkar det alltså vara en fördel att framstå som lite finare än andra.

Så vad lär vi oss av detta? Jo, titta på ditt eget namn. Är det ett partiledarnamn? Mitt namn: Hamberg, skulle definitivt fungera på en partiledarpost. Däremot skulle min kollega Jonsson få problem. Men som Annie visat är det ju möjligt att lösa genom ett smidigt arrangerat bröllop med någon med lämpligare, och framförallt lummigare, efternamn.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Oscar, Umeå, 27 aug 17:39

Sen hade vi visserligen en Persson som statsminister i tolv år. Däremot byggde han ju en herrgård för att kompensera för sitt tragiskt vardagliga efternamn.


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/331786403ee2b2436c63a0f5bf8b68a3.jpgimages/square/5c3768425ba21175b772fa52dc34a1ee.jpgimages/square/bc7ec719f2478ae00155b9f1255c47ab.jpgimages/square/89ce7d4c663516d0bcf6cd5d7e2bb02e.jpgimages/square/598e7b9d53440f3589462215f717f47f.jpgimages/square/624c6cb165957e0a465e7e27a37e07d6.jpgimages/square/ef7a1dc95c5e513d741896b8ca505536.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 2.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 3.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 4.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 5.
  images/system/play.png Stackars Wallenberg
 • 6.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 9.
  images/system/play.png Husvagnsutopin
 • 10.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet