images/system/arrow-down.png
tor 28 nov 2013
images/rectangle/f9b02874638aef05546091c0fba86e1c.jpg

Min underbara sambo

Porträttkurs med anledning av Rheborg-gate i SVT
images/thumb/901e887fcec188443c5cc8d19d68a7a1.jpg

Mattias Hamberg

35 år från Örnsköldsvik

12:33 tor 28 nov 2013, Örnsköldsvik

När John Rheborg skulle ta ett porträttfoto av sin dotter i SVT med instruktionen ”som han såg henne” bad han henne ta av sig tröjan. Detta har väckt en del diskussion i min feed på Facebook. För att väga upp detta och komma med lite tips för andra portättfotografer in spe tänkte jag här komma med några råd till den som skulle vilja prova på.

Först, omotiverad halvsexuell nakenhet på kvinnor framför kameran har blivit en fotografisk kliché. Titta bara på alla omslag på nästan alla tidnigar. Kvinnan ska posera passivt, ska ha en sexuellt utmanande blick, fotas lite uppifrån och helst visa, om inte brösten, så iallafall underkläderna. Detta må vara bra för att sälja en produkt, men som porträtt betraktat är det förkastligt. När alla kvinnor fotas på samma sätt blir det till sist svårt att skilja den ena ifrån den andra, vilket är precis motsatt emot vad man vill åstadkomma med ett porträtt. Porträttet ska visa upp det unika med den person du fotar. Så… Här kommer mina tips:

1. Tänk på bakgrunden. Välj en plats där personen känner sig bekväm, kanske personens arbetsplats, hem eller någon plats där personen trivs och känner sig hemma. Det berättar dels något om personen och det hjälper dessutom till att få personen avslappnad.

2. Be personen tänka på sina kläder. Låt personen klä upp sig fint och det av samma anledning som ovan. Det säger dels något om en person vilka kläder den har, och om personen känner sig bekväm i sina kläder gör det personen mer avslappnad och trygg. Alla ser nästan exakt likadana ut nakna, så undvik gärna onödig nakenhet så länge det inte finns någon uttalad poäng med det.

3. Låt personen göra något. Att helt passivt stå och bli fotad är helt onaturligt. Och än värre: det säger inget om personen. Alla kan stå rakt upp och posera. Men om personen gör något, målar, täljer, fipplar med mobilen, knyter skorna, springer, hoppar, dricker vatten, spexar framför kameran, ler övernaturligt mycket, medveten om betraktaren säger dessa saker något om personen, det ger porträttet personlighet.

4. Var försiktig med att fota kvinnor uppifrån. Dels är vi så vana vid det bildspråket att det känns kliché, men framförallt ligger det något nedlåtande i det. Kvinnan framstår som liten, vilket sällan är vidare lyckat. Fota henne istället aningen nerifrån det ger henne pondus.

5. Prata gärna med personen och ta många bilder, gärna samtidigt. Nästan alla bilder kommer att bli oanvändbara, men rätt vad det är skymtar det fram något när personen pratar eller lyssnar. En naturlighet som är svår att posera fram.

Vi nöjer oss så tills vidare. Klicka på…


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook


Kommentar
Mitt namn
Hemstad

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/79fc87d501725fcbec60a9874ac89f64.jpgimages/square/391f209847b42b469e1055adfd5ab9fb.jpgimages/square/f874c07e214c3e2c00e5e7df060b6d3e.jpgimages/square/f97107deb0bec9991d9c2d19fdd3b780.jpgimages/square/657b08e91e9e6c27d0e76a958e8d17f8.jpgimages/square/caa9185c8d7044d382946e84892ac912.jpgimages/square/fc90b3904f3c428ab29db3de4d539133.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Djävulsadvokater
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 7.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 8.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 9.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
 • 10.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Kylie, Rio de janeiro, 2 dec 07:16

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers cheap web hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, domain name registration. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Kathryn, Sao paulo, 3 nov 20:43

Antirasism som privilegium:

I want to share with you one hosting company called [url=https://prohoster.info/?partner=13]ProHoster[/url] that offers quality internet hosting with a [b]FREE[/b] website builder, SSL certificate, professional DDOS protection and many other useful and [b]FREE[/b] chips. Also, you can order VPS, rent a dedicated server, professional DDoS protection. I've been working with [b]ProHoster[/b] for several years now and I'm very glad about it. Here is the [url=https://prohoster.info/?partner=13]ref. link[/url] to the registration.


Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Mikael Zetterström, Vara, 17 jul 15:35

Vill bara säga att ni är bara så bäst. Det är ni som gör Sverige till ett bättre land att leva i. Ni är bara för grymma. Stå på er och fortsätt att kämpa!


Ylva, Umea, 2 jan 20:14

Tack för att ni la upp er musik på Spotify! *dansar glatt omkring till 'dessa heliga män'*


Ruben Nyström, Katrineholm, 11 sep 14:22

Hej, jag har en youtube-kanal där jag laddar upp diverse vänstermusik. Ni har mycket bra material. Jag undrar om jag kan anvenda några av era sånger på minn kanal. Såklart så skriver jag att de är ni som sjunger och länkar hit. Solidaritet!


Mattias Hamberg, 11 sep 14:42

Självklart kan du det :)

Mattias Hamberg, 11 sep 14:43

Här är vår policy angående musikanvändning: 1. Det står var och en fritt att både ladda ner och sprida vidare all musik vi publicerar på denna hemsida såvida det tydligt framgår varifrån materialet kommer och materialet inte förvanskas på något sätt. Det är alltså inte tillåtet att på något sätt förvanska ursprunget genom att exempelvis ändra i ID-taggar, filnamn eller liknande. Då kan vi bli lite gramse. 2. Det är inte tillåtet att på något sätt tjäna pengar på vår musik utan att först tillfråga oss. Och detta oavsett ändamål. Det är alltså inte tillåtet att exempelvis tillverka egna samlingsskivor med vår musik och i sin tur sälja dessa utan vårt tillstånd. Är det någon som ska tjäna pengar på vår musik ska det i första hand vara vi själva. 3. Om det i övrigt råder några oklarheter hänvisar vi eventuella frågor till vår mail.


Bällsten, Malme, 15 jul 22:35

Med risk för att verka vara en stalker... I lööööööv jo!!! Och jag är riktigt skeptisk och svårflörtad..


Mattias Hamberg, 16 jul 00:06

Hihi! Lööööööööv jo to hörru. Du är grym. Vi ses framöver och skämtar skiten ur hela systemet