Sida: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
images/system/arrow-down.png
tis 3 mar 2015
images/rectangle/f740383939973a13e02fc8fe1b1e6445.jpg

Zlatan är duktig, alltså svensk.

Antirasism som privilegium
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

13:05 tis 3 mar 2015, Umeå

Jag har länge försökt sätta fingret på vad det är som stör mig mest med Volvos reklamfilmer. ATT det är reklam är ju självskrivet men det har varit något utöver det, något extra, en känsla av skam och töntighet som jag sällan känt inför andra reklamkampanjer. Jag såg den första filmen, gapade, pekade och flinade, stötte armbågen i närmaste person för att få bekräftelse om att det var fruktansvärt men bekräftelsen kom aldrig. Bredvid mig stod alla människor, från höger till vänster och applåderade långsamt och tårögt.

Hade jag missförstått? Var inte detta det gamla företaget som varit kronan för svensk industri, symbolen för Sverige som nu sålts till Kina och för att försöka dölja detta faktum gör en otroligt dyr reklamkampanj för att visa att det nog fortfarande är svenskt? Är inte det töntigt? Att slänga ihop det svenskaste vi har, Jonas Åkerlund, Max Martin, Zlatan och jävla nationalsången var väl ändå för mycket? Skulle gå så långt som att säga att det är helt barockt, men det kan ju bara vara Jante i mig som talar. Lite lagom hade varit bättre.

Filmen har som bekant följts upp med Robyn, Timbuktu och Börje Salming, alla supersymboler och ohotade svenska ikoner. Det jag nu har förstått är att vissa människor har tolkat det faktum att Timbuk och Zlatan får vara med som ett antirasistiskt statement, att folk tänker att detta kommer göra sverigedemokraterna sura. Dessa människor bortser ifrån eventuella problem som skapas varje gång svenskhet ska definieras, varav det största problemet är att all definiering förutsätter någon form av exkludering. Att hata sverigedemokraterna är bland det svenskaste som kan göras, en definition av svensk skulle kunna vara en person som någon gång hånat en sverigedemokrat. Men definitionen gör ingen gladare och bidrar inte heller till någon positiv samhällsutveckling. En definition av svenskheten som är så inkluderande att ingen exkluderas blir helt meningslös. Därför är definitioner av svenskhet meningslös.

Vad säger då Volvo om svenskheten? För de allra flesta är det uppenbart att dessa människor är supersvenska, men vad har de gemensamt? Vad är det som ger oss nationalistiska orgasmer när vi får känna samhörighet med dessa människor. Jo, de är bäst på det dom gör. Dom är elit. Det är svenskt att vara elit. Och vad är problemet med detta? Vilka exkluderar de i sin kampanj? De som är sämre, eller till och med sämst. Medelmåttor eller människor som på grund av olika strukturella hinder inte kan nå den här typen av framgång. Vi definierar elit och ser det som eftersträvansvärt och sprider samtidigt ett viss förakt för "det svaga", de odriftiga, de inkompetenta. Och till den rasifierade befolkningen i vårt genomrasistiska samhälle säger vi, du får vara med, du behöver bara bli bäst och samtidigt ta dig över den strukturella rasismen.

Nu har jag inte berört problemet med att se ett bilföretag som en progressiv kulturinstitution, ett bilföretag som vilket som helst, varken bättre eller sämre. Detta får ni meditera över själva på kammaren.


Kommentera (2)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
tor 3 jul 2014
images/rectangle/e40653dfe35a3ff710e1eecde10dd5e5.jpg
Ska jag betala TV-avgiften?
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

18:33 tor 3 jul 2014, Umeå


Idag meddelade Radiotjänst att de tänker betala tillbaks all avgift för det här året till de som enbart har datorer och mobiltelefoner, men ingen TV. Detta glädjer säkert massor av människor i min situation, då jag inte alls ser poängen med att ha en gammal TV-mottagare efter det att bredbandet upptäcktes.

För mig är det dock bara jobbigt.
Jag har alltså alternativen
1. Sluta betala
2. Sluta betala, samt kräva tillbaks pengar som jag säkert har nytta av
3. Fortsätta betala fast jag inte har TV, samt
4. SKAFFA en TV bara för att det inte ska kännas så dumt att betala när jag inte måste.

Jag kan redan nu meddela att det inte kommer bli alternativ 2 eller 4, och jag vill ju betala eftersom jag tycker det är jätteviktigt med oberoende media. Men om jag riktigt känner efter så finns det nog ett par tre institutioner som jag hellre skulle ge mina pengar till om det ska väljas. F!, Ung vänster, expo eller jordens vänner för att nämna några av mina PK-vurmar. Dock blir alla dessa institutioners arbete mycket svårare om public service försämras.

Public service är en infrastruktur som vi som vill förändra maktstrukturer fortfarande behöver för att kunna vara med och sätta agenda. En kan tycka vad en vill om olika program och olika publicistiska beslut som tagits under åren, men utan P1 och i viss mån SVT skulle det inte finnas någonstans i samhället där det går att föra långa resonemang som bryter mot de invanda och bekväma tankemönstren. Radikala tankar kräver någon mediaplattform som inte är beroende av det system som kritiseras.

Då är det så dumt att jag ställs inför valet att ägna mig åt välgörenhet för att upprätthålla denna samhällsviktiga institution som är public service. Frivillig skatt i allmänhet är en av världens sämsta idéer, eftersom det finns saker som behövs som inte är det allra sexigaste, inte det första som dyker upp i huvudet när en tänker på att stödja något ekonomiskt.

Nu hoppas jag att det snart blir obligatorisk public service-skatt, även fast jag som bor kollektivt kommer förlora mycket pengar på det. Men jag behöver då iallafall inte stå och fundera på om jag överhuvudtaget ska betala. Valfrihet har inget egenvärde. Glöm aldrig det.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
tor 2 maj 2013
images/rectangle/720c648e1e9ce54c00ecca1be627e0bf.jpg
Behovet av en längre och bättre polisutbildning
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

19:21 tor 2 maj 2013, Umeå

För dej som missat detta har vi i vårt samhälle ett våldsmonopol.
Tanken ska vara att alla former av våld är otillåtet och vi som samhälle utser några som får använda våld för att se till att ingen bryter mot detta. Polis och militär har denna uppgift. Jag är försonad med det. Som jag ser det just nu så är alternativet att MC- gäng eller privata arméer styr.

Jag kan också acceptera att få lite stryk om jag bryter mot samhällets regler, men då har jag två krav. För det första måste vi ha bort orimliga lagar, som till exempel att vissa inte får befinna sig i landet och att en inte får sprida eller ta del av vilken information en vill, och mycket mycket mer.
För det andra KRÄVER jag att den som ger mig stryk har åtminstone grundläggande kunskap om filosofi och förståelse om klassamhället. Personer som vi beväpnar bör ju inte vara vilka dumskallar som helst, vi måste ställa en del intellektuella krav på sådana människor.

Polisutbildningen är idag fyra terminer och innehåller väldigt lite som skapar en större förståelse för samhället. Jag kräver att den förlängs med åtminstone fyra terminer av sociologi och filosofi, alternativt att dessa kunskaper är ett krav redan vid intagningen till polishögskolan. Vi kan ju inte ha en poliskår som inte förstår varför människor begår brott.

Sedan anser jag även att vi borde bekämpa klassamhället så vi behöver färre poliser, men det är ju ett något längre projekt.


Kommentera (1)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
ons 24 apr 2013
images/rectangle/f96d89cfba4936c79241d4d37b65d0da.jpg
Fredrik spelar på Tyresö
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

20:17 ons 24 apr 2013, Umeå


Halva Kreti och Pleti kommer att framföra några låtar på Domusängen 2papp13. Så om du befinner dig på Tyresö med omnejd (Stockholm, alltså) är det bara att titta förbi den 25:e maj.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
tor 18 okt 2012
Se videon på YouTube istället
Jonny and the primates
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

19:16 tor 18 okt 2012, Umeå

Vi får beklaga vår inaktivitet, men nytt material är på gång. Tills dess kan ni kolla in orsaken till vår inaktivitet, Jonny and the primates. Sprid gärna tillexempel den vackra humanistiska kampsången ovan till någon som skulle kunna uppskatta den.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
tor 10 maj 2012
images/rectangle/27ca6045ff82b935c4289f8e2fb93f24.jpg
Vi spelar på kulturnatta
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

16:41 tor 10 maj 2012, Umeå

Vi verkar ha glömt berätta att vi även i år spelar på kulturnatta. Vi kommer att spela på stora scenen på rådhustorget kl fyra, och eftersom vi misstänker att det kommer att se lite tommare ut än ifiol när vi spelade i abf-partytältet så uppskattar vi alla som tar sig tid att komma och titta.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
ons 21 mar 2012
images/rectangle/66d220b7ed4921db62c2555830e1297b.jpg

Övervakning är numera hippare än det var i sovjet.

Kära socialdemokrater
images/thumb/c77973ce37097acbe212cb5af413dd18.jpg

Fredrik Jonsson

36 år från Umeå

21:10 ons 21 mar 2012, Umeå

Jag måste bara säga ett par tre ord angående datalagringsdiriktivet. Det mesta har sagts, det är bevisligen helt verkningslöst för det ändamål som avses, det är tillsammans med IPRED en absurd kränkning av integriteten och det är ur ett mer filosofiskt perspektiv bara supermärkligt. Om en är av naturen lite nervös för vilka lagar som kommer stiftas av framtida regimer är det här verkligen inte något som man tar emot med glädje.

Vi är många som redan gjorts till brottslingar när man inte längre fick dela med sig av information, men det är i sammanhanget en ganska trivial fråga. En kan tänka sig att det om några år blir olagligt att till exempel gömma flyktingar, uppmana till strejk eller rent av att ligga med någon av samma kön. Mycket konstigare saker har hänt. Det är därför vi måste försvara integriteten.

En kan ju argumentera för att en sådan regim bara skulle kunna sätta övervakning på plats när den tillträder, men jag anser att det är mycket dumt att sätta verktygen på plats redan nu. Speciellt när det inte är till någon nytta. Och böter till EU... ÄSCH, DET ÄR VÄL BARA ATT INTE BETALA!

Sedan finns det argument om att staten skämmer ut sig när man börjar jaga hela sin fildelande ungdomsgeneration, vilket gör att respekten för staten urholkas, men det är en annan diskussion.

Snälla, tala med era riksdagspolitiker om sådana här frågor, det är ju bara för urspårat.

En eloge till Banhof som går ut med löften om att kryptera all trafik åt sina användare. Annars finns det andra bra krypteringstjänster på nätet. Det är bara att googla.


Kommentera (0)     Permanentlänk     images/system/facebook_mini.png Dela på Facebook

images/system/arrow-down.png
Slumpvis utvalda bilder
images/square/4fb794944074c3a502dc1ff621407b41.jpgimages/square/286bff3a0097f8b7c2014c9be4432493.jpgimages/square/7c07a8518c4d6530cf3bbb47e9acc10c.jpgimages/square/995accf5183454e8acd10c1e98bc2aea.jpgimages/square/ee02fa10c268c46c9f13697dd10c3a37.jpgimages/square/c9d883326922b9fb1a42efd5bcec48c6.jpgimages/square/598e7b9d53440f3589462215f717f47f.jpg
images/system/arrow-down.png
Topplistan just nu
 • 1.
  images/system/play.png Må så ske kamrat
 • 2.
  images/system/play.png Ivriga bävrar
 • 3.
  images/system/play.png Kungens pung
 • 4.
  images/system/play.png Hymn till warezhavet
 • 5.
  images/system/play.png Dom som äger
 • 6.
  images/system/play.png Ni ska få se att allt blir bra
 • 7.
  images/system/play.png Kom hit kom hit kom hit
 • 8.
  images/system/play.png Dessa Heliga Män
 • 9.
  images/system/play.png En stad ovan molnen
 • 10.
  images/system/play.png Inte för att vi vill klaga men
images/system/arrow-right.png
Logga in
images/system/arrow-down.png
Senaste kommentarerna

Tj, Ornskoldsvik, 24 sep 20:28

Överbevakade kungligheter:

det finnns en kunlighet i övik


Jonathan, Umea, 24 maj 15:55

Antirasism som privilegium:

Ja, det är nog bara jante i dig som talar.


Lukas, Torslanda, 16 maj 10:16

Antirasism som privilegium:

Måhända att du betraktat Volvo som "symbolen för Sverige" menVolvo Personvagnar såldes av Ford, alltså ett amerikanskt företag till Kina. Ford har ägt Personvagnar sedan 1999 då Volvo AB valde att avyttra personbilstillverkningen.


Kristoffer, , 18 sep 08:57

Vad handlar allt detta hat om?:

Tack för kloka ord som vi alla borde tagit till oss för länge sedan! :) Jag har lite andra infallsvinklar och tankar att erbjuda: Jag är less på att alla partier låtsas företräda alla, företräda en ideologi som på något vis magiskt skulle skapa en utopi om bara just deras idelogi skulle genomföras. Jag tror att vi skulle få en mer vital och hållbar demokrati genom att partier slutar hymla med vilka de företräder, slutar hymla med att de försöker gagna den egna gruppen på andra gruppers bekostnad. Lite som på hattarnas och mössornas tid. Fick mössorna makten kom skyddstullar som ett brev på posten, frihandel var inget som gagnade dem. Att det orsakade förtret för handlarna sågs som en bonus... Politik handlar i grunden om att finna acceptabla kompromisser mellan grupperingar. Tror vi behöver hitta tillbaka till denna grund, och sluta upp med att låtsas att "bara vi gör si och så så får alla det bättre på alla vis!" Kanske är SD ett första famlande steg i denna riktning? Isåfall så tror jag det är viktigt att vara medveten om denna trendändring och agera därefter. Inte ignorera den tills dess att den inte längre går att ignoreras.


Marcus Berg, Solna, 17 sep 18:56

Vad handlar allt detta hat om?:

Bra sagt! Många kamrater kör den där "hejdå alla vänner som röstade på SD". Själv vill jag hellre försöka förstå och sen kanske övertyga dem som röstade SD.

images/system/arrow-down.png
Senaste gästboksinläggen

Fredrik Jonsson, Umeå, 12 dec 17:18

Krister, Vi har en vacker jullåt på temat kärnfamiljens överlägsenhet som heter tomten. Den låg dock inte uppe på hemsidan, men vi lägger upp den så att man kan avnjuta den lagom till julafton.